WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Dysania: Τι είναι και γιατί μπορεί να δυσκολέψει την καθημερινότητά σας


14 Ιουλίου 2020

Dysania: Τι είναι και γιατί μπορεί να δυσκολέψει την καθημερινότητά σας

Mήπως κάθε φορά που βγαίνετε έξω με τους φίλους σας αναπολείτε το απαλό σας κρεβάτι; Η δυσκολία να βγείτε από το πάπλωμα μπορεί να είναι μέρος της πρωινής σας ρουτίνας, ωστόσο πολλές φορές η υπνηλία μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να μη θέλετε να αφήσετε το κρεβάτι σας, εάν όμως καθυστερείτε σε όλα λόγω αυτής της συμπεριφοράς τότε αρχίζει να γίνεται πρόβλημα. Κυρίως επειδή η δυσκολία να σηκωθεί κάποιος από το κρεβάτι μπορεί να είναι σημάδι μιας άσκημης ψυχολογικής κατάστασης.

Σύμφωνα με το BBC, υπάρχει μια ονομασία για όσους δεν θέλουν με τίποτα να αφήσουν το πρωί το πάπλωμα και είναι η dysania. Αν και δεν είναι ιατρικά αναγνωρισμένη δεν αφορά στο γεγονός ότι νιώθετε πιο νυσταγμένοι από το συνηθισμένο, αλλά είναι η μακροχρόνια αδυναμία να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Επίσης μπορεί να συσχετιστεί με διάφορες συνθήκες ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη. Για παράδειγμα πολλά άτομα με σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να μην είναι σε θέση να σηκώσουν ούτε το χέρι τους για να πιουν ένα ποτήρι νερό.

Εάν παρόλα αυτά δεν είστε σίγουροι αν είστε απλά κουρασμένοι ή έχετε dysania, σας παρέχουμε μερικές συμβουλές για να μάθετε τι ακριβώς συμβαίνει.

Μια καλή δοκιμασία είναι να περιγράψετε σε ένα χαρτί πώς νιώθετε κάθε φορά που φτάνει η ώρα να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Εάν αυτές οι λέξεις είναι παρόμοιες με «το δύσκολο, ενοχλητικό, απογοητευτικό ή προκλητικό» τότε δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας. Ωστόσο ένα βιώνετε μια αγχωτική, ανήσυχη ή εξουθενωτική εμπειρία, πιθανώς σημαίνει ότι πάσχετε από dysania και καλό είναι να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.