WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η επιστήμη μίλησε: Το κουτσομπολιό μας κάνει καλό


29 Αυγούστου 2020

Η επιστήμη μίλησε: Το κουτσομπολιό μας κάνει καλό

Χτυπάει τα τηλέφωνο και είναι ένας φίλος στην άλλη γραμμή, ο οποίος ανυπομονεί να σας πει τα νέα, λέγοντας τη συνηθισμένη ατάκα: Δεν θα πιστέψεις τι έγινε εχθές. Τα έμαθες τα νέα». Και τότε ξεκινάει το κους-κους της ημέρας. 

Πόσοι από εσάς μπορούν δηλώσουν με το χέρι στη καρδιά ότι δεν έχετε βρεθεί έστω μια φορά πρωταγωνιστές στην παραπάνω ιστορία; Αυτό λέγεται κουτσομπολιό. Και παρόλο που θεωρείτε τοξικό χόμπι, οι επιστήμονες ανατρέπουν αυτή την εκτίμηση, επισημαίνοντας πως το κουτσομπολιό μπορεί να μας ωφελεί.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Παβίας στην Ιταλία έκαναν ένα πείραμα εξετάζοντας την επίδραση του κουτσομπολιού στη ψυχολογία. Και αυτό που ανακάλυψαν ήταν πως όσοι κουτσομπόλευαν σε καθημερινή βάση είχαν αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης ενώ η κορτιζόλη μειώθηκε συγκριτικά με εκείνους που συζητούσαν αδιάφορα θέματα όπως για τον καιρό. Η ωκυτοκίνη είναι γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης επειδή απελευθερώνεται μετά από τρυφερά χάδια αλλά και κατά το θηλασμό. Είναι μια ορμόνη που φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς. Από την άλλη μεριά η κορτιζόλη εκκρίνεται όταν είμαστε σε κατάσταση στρες.

Τέλος αν και πολλοί πιστεύουν πως το κουτσομπολιό καταστρέφει φιλίες, ωστόσο μπορεί επίσης να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ δυο φίλων. Γιατί εάν εκμυστηρευτείτε στο φίλο σας μια προσωπική πληροφορία, είναι πολύ πιθανό να μάθετε και εσείς κάτι. Έτσι το κουτσομπολιό μπορεί αν συμβάλει στη δημιουργία συμμαχιών και στην ενίσχυση της φιλίας.
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.