Πολλοί γονείς έχουν ακούσει τη συμβουλή: «Δείξε μου τους φίλους του παιδιού σου και θα σου δείξω το μέλλον του». Χωρίς αμφιβολία, πολλοί γονείς θα ήθελαν πράγματι να μάθουν περισσότερα για τους φίλους των παιδιών τους. Στον σημερινό κόσμο, οι γονείς πιθανότατα μπορούν να μάθουν περισσότερα για τη ζωή των παιδιών τους μέσω του διαδικτύου.
Ο κυβερνοχώρος μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο μέρος για τους νέους, οι οποίοι είναι εύκολα θύματα χειραγωγών και εγκληματιών. Από την άλλη πλευρά, πολλοί καλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να χτίσουν και να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους. Οι γονείς γνωρίζουν τους κινδύνους και τα οφέλη της εικονικής εμπλοκής - γι 'αυτό πολλοί θέλουν να γίνουν φίλοι στο Facebook με τα παιδιά τους. Πόσοι όμως νεαροί ενήλικες θα δεχτούν ένα αίτημα φιλίας από τη μαμά ή τον μπαμπά;
Πολλοί γονείς νεαρών ενηλίκων χρησιμοποιούν μόνοι τους το Facebook και θα ήθελαν να προσθέσουν τα παιδιά τους ως φίλοι. Αλλά ειδικά με τους μεγαλύτερους εφήβους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ξεκινούν το πανεπιστήμιο, οι γονείς προσπαθούν να διατηρήσουν μια σχέση αγάπης με υγιή όρια, εξισορροπώντας την επιθυμία για πληροφορίες με την αναγνώριση της ανάγκης που έχουν τα παιδιά τους για την ανεξαρτησία τους.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι πολλά παιδιά έχουν φίλους τους γονείς τους στο Facebook και δεν αντιλαμβάνονται εισβολή απορρήτου. Στην πραγματικότητα, αυτή η διαδικτυακή φιλί συσχετίστηκε με μειωμένη σύγκρουση γονέα-παιδιού. Ακόμη και στις σχέσεις γονέα-παιδιού που περιείχαν ήδη συγκρούσεις, η παρουσία του γονέα στο Facebook δεν αύξησε τη σύγκρουση.
Μια μελέτη του 2018 εξέτασε πώς ένα δείγμα πρωτοετών φοιτητών αντιμετώπισαν το γεγονός ότι είχαν φίλους τους γονείς τους στο Facebook. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη δέχτηκαν τόσο τους γονείς όσο και τους άλλους ενήλικες της οικογένειας ως φίλους στο Facebook, προσφέροντάς τους την ίδια πρόσβαση στα δεδομένα τους με αυτά που είχαν προσφέρει στους συνομηλίκους.
Οι ερευνητές σημειώνουν πως το Facebook λειτούργησε επίσης ως ένας χώρος εντός του οποίου οι φοιτητές και οι γονείς τους μπορούσαν να εκφράσουν την αγάπη τους και να επικοινωνήσουν μαζί τους.
Παρόλο που η αποστολή αιτημάτων φιλίας των γονέων έχει γίνει κοινή στους εφήβους, οι σχέσεις γονέα-παιδιού είναι διαφορετική από ό, τι μεταξύ των γονέων και των παιδιών που είναι φοιτητές. Οι γονείς των εφήβων αντιλαμβάνονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μια πρόσθετη μορφή παρακολούθησης, ενώ οι γονείς των φοιτητών τα αντιλαμβάνονται ως ένα μέσο για να επικοινωνούν μαζί τους.
Αν και όλοι οι τύποι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περιέχουν τόσο οφέλη όσο και κινδύνους, το Facebook φαίνεται να είναι μια επιλογή μέσω της οποίας η " φιλία " μπορεί να είναι επωφελής. Επιτρέπει στους νεαρούς ενήλικες να επεκτείνουν το κοινωνικό τους δίκτυο και να εξερευνήσουν την ανεξαρτησία τους, ενώ επιτρέπει στους γονείς να διατηρήσουν την αίσθηση της σύνδεσης, ένα μέτρο «εποπτείας» και ενεργού συμμετοχής στη ζωή των παιδιών τους.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.