WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε με αισιοδοξία το σχολικό έτος εν μέσω πανδημίας


8 Σεπτεμβρίου 2020

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε με αισιοδοξία το σχολικό έτος εν μέσω πανδημίας

Το φετινό σχολικό έτος θα είναι λίγο διαφορετικό και είναι λογικό πολλοί να ανησυχούμε, όμως δεν πρέπει να πανικοβληθούμε, Γιατί το να ζούμε σε κατάσταση φόβου δεν είναι καλό για κανέναν. 

Έτσι λοιπόν, ακολουθούν μερικές συμβουλές, που ελπίζουμε, να σας βοηθήσουν να περάσετε αυτή τη σχολική χρονιά, εσείς και τα παιδιά σας, όσο πιο ευχάριστα γίνεται και χωρίς φόβο. 

Ορίστε ρεαλιστικές προσδοκίες 

Για τους περισσότερους η φετινή σχολική χρονιά θα είναι δύσκολη. Σίγουρα θα υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να επιλυθούν. Όλοι όμως πρέπει να έχουμε υπομονή αλλά να είμαστε και ρεαλιστές καθώς μπροστά μας βρίσκονται πολλές προκλήσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι η πανδημία θα δυσκολέψει τη φετινή σχολική χρονιά, γι αυτό και πρέπει να επαναφέρουμε τις προσδοκίες μας βάσει αυτής της πραγματικότητας, με σκοπό να κάνουμε τα πράγματα λίγο πιο εύκολα.

Να είστε αισιόδοξοι

Κι όμως, μπορούν να συνυπάρχουν δύο πραγματικότητες που φαίνονται αντιφατικές. Πρώτον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι μια δύσκολη σχολική χρονιά που περιλαμβάνει ένα ορισμένο επίπεδο πρόσθετης απογοήτευσης, ανησυχίας και άγχους σε σύγκριση με ένα τυπικό σχολικό έτος. Από την άλλη τα παιδιά θα έχουν τα ίδια εκπαιδευτικά οφέλη που θα είχαν και χωρίς την πανδημία. 

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι άνθρωποι είναι εκπληκτικά ανθεκτικοί. Ιστορικά, είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολέμους, γενοκτονίες, πολύ χειρότερες πανδημίες και ζωή χωρίς κεντρική θέρμανση και κλιματισμό, αυτοκίνητα, ψυγεία και υδραυλικά. Αν πάμε και λίγο πιο μακριά στην την αρχή του πολιτισμού, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων ήταν αναλφάβητοι. Στην πραγματικότητα, μόλις το 1800, περίπου το 90% του κόσμου ήταν αναλφάβητο. Άρα εάν είμαστε αισιόδοξοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη φετινή σχολική χρονιά. Αν όμως κοιτάξουμε τη σχολική χρονιά μέσα από το φακό της καταστροφής και της θλίψης, είναι πιο πιθανό πως αυτό ακριβώς θα βιώσουμε. 

Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια

Δεν μπορούν όλοι οι γονείς να συμμετέχουν στην εκπαίδευση του παιδιού τους. Σε πολλές οικογένειες, και οι δύο γονείς εργάζονται σε απαιτητικές θέσεις εργασίας. Ορισμένες οικογένειες είναι μονογονεϊκές. Μερικά παιδιά έχουν ειδικές ανάγκες και χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη. Όμως τα σχολεία προσπαθούν ήδη να είναι εκεί για τα παιδιά και τις οικογένειες, αλλά εάν χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια και υποστήριξη, επικοινωνήστε με τον δάσκαλο του παιδιού σας ή το προσωπικό του σχολείου. Είναι εκεί για να βοηθήσουν. Εάν εσείς ή το παιδί σας χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε νωρίτερα παρά αργότερα. 

Διατηρήστε την ελπίδα

"Η ελπίδα είναι σημαντική γιατί μπορεί να κάνει την παρούσα στιγμή λιγότερο δύσκολη. Εάν πιστεύουμε ότι το αύριο θα είναι καλύτερο, μπορούμε να αντέξουμε σήμερα μια δυσκολία", Nhat Hanh

Η φετινή σχολική χρονιά θα είναι πιθανώς μια πρόκληση για πολλούς (ή περισσότερους) από εμάς. Ωστόσο, είναι σημαντικό επίσης να διατηρήσουμε μια αίσθηση ελπίδας. Θα βρεθεί ένα εμβόλιο για τη νόσο COVID-19. Τα παιδιά μας θα επιστρέψουν στο σχολείο και θα αποκομίσουν τα πολλά οφέλη των προσωπικών αλληλεπιδράσεων με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους. Ας ελπίσουμε ότι οι δοκιμασίες και οι δοκιμές αυτής της πανδημίας μας βοηθούν να κάνουμε αλλαγές για να αποτρέψουμε μελλοντικές πανδημίες. Ας είμαστε όλοι ενωμένοι με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να υποφέρουμε ξανά μέσω πανδημίας.

Και τέλος μην ξεχνάτε να είστε ευγενικοί με τους συνανθρώπους σας, γιατί όλοι δίνουν τη δική τους σκληρή μάχη. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.