WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί φέτος οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν εποχιακή συναισθηματική διαταραχή


1 Οκτωβρίου 2020

Γιατί φέτος οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν εποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Ενώ το φθινόπωρο φέρνει πολύχρωμα φύλλα και πιο δροσερό καιρό, μπορεί επίσης να προκαλέσει εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), ένα είδος επαναλαμβανόμενης κατάθλιψης που τείνει να έρχεται και να φεύγει με τις εποχές.

Παρά το ακρωνύμιο, το SAD είναι κάτι περισσότερο από το να αισθάνεστε λυπημένοι. Ονομάζεται επίσης εποχιακή κατάθλιψη ή χειμερινή κατάθλιψη και ξεκινά συνήθως στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα και συνήθως υποχωρεί από την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA) εξηγεί ότι η SAD μπορεί να προκύψει από μια βιοχημική ανισορροπία στον εγκέφαλο που προκαλείται από τις λιγότερες ώρες φωτός της ημέρας και από την έκθεση σε λιγότερο ηλιακό φως, που πορεί να μετατοπίσουν το βιολογικό εσωτερικό ρολόι, προκαλώντας διαταραχή των καθημερινών σας προγραμμάτων.

Τα μειωμένα επίπεδα του ηλιακού φωτός μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει τη διάθεση και έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) , οι παρακάτω παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για SAD:

Να είσαι γυναίκα
Να είσαι νέος ενήλικας
Να έχεις οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης
Να έχεις προσωπικό ιστορικό κατάθλιψης ή διπολικής διαταραχής

Η επίδραση της πανδημίας στη SAD

Εκτός από τους τυπικούς παράγοντες κινδύνου, η πανδημία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής φέτος. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατάσταση μπορεί να είναι πιο εμφανής λόγω της νόσου COVID-19.

Η πανδημία έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή, τραύματα και στρες σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων - για να μην αναφέρουμε τις σωματικές ασθένειες για εκείνους που είναι ασθενείς. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή ανησυχία για όσους έχουν ιστορικό SAD, ιδιαίτερα στα βόρεια μέρη της χώρας μας και ακόμη περισσότερο στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. 

Εκτός από την κοινωνική απομόνωση το NIH υποδεικνύει ότι άλλα κοινά σημεία και συμπτώματα της SAD:

Χαμηλή ενέργεια
Υπερβολική υπνηλία 
Υπερκατανάλωση τροφής
Αύξηση βάρους
Λαχτάρα για υδατάνθρακες

Τα σημεία και τα συμπτώματα της SAD είναι παρόμοια με αυτά της κατάθλιψης, επειδή η SAD είναι μια μορφή κατάθλιψης.

Τα άτομα που παρουσιάζουν αλλαγές στις συνήθειες διατροφής και ύπνου, μείωση του επιπέδου ενέργειας, καθώς και μείωση του ενδιαφέροντος για τις συνηθισμένες δραστηριότητες και τη συγκέντρωσή τους, επηρεάζονται σημαντικά. Μια σημαντική διαφορά αυτής της διαταραχής είναι η ικανότητά της να γίνει προβλέψιμη, δεδομένου ότι συμβαίνει σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους. 

Πώς να αποτρέψετε και να θεραπεύσετε τη SAD

Εάν έχετε βιώσει μια εποχιακή συναισθηματική διαταραχή στο παρελθόν, έχετε ιστορικό κατάθλιψης ή καταθλιπτικών διαταραχών ή έχετε αντιμετωπίσει αυξημένο στρες και σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας λόγω της πανδημίας, πρέπει να προσέχετε λίγο περισσότερο τον εαυτό σας αυτο τον φθινόπωρο.

Οι συναισθηματικές διαταραχές δεν αποτρέπονται πάντα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά προληπτικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της ψυχικής υγείας και της ευημερίας. Πράγματα όπως η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και ο επαρκής ύπνος είναι πάντα σημαντικές πτυχές των καθημερινών πρακτικών αυτο-φροντίδας. 

Επιπλέον η διατήρηση ουσιαστικών σχέσεων με την οικογένεια και φίλους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση του επιπολασμού της SAD, καθώς και σε άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αύξηση του ηλιακού φωτός στο σπίτι, το να περνάτε περισσότερο χρόνο έξω και να επισκέπτεστε μέρη που έχουν περισσότερο ήλιο, είναι επίσης μορφές πρόληψης.

Όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα, μπορείτε να σκεφτείτε την προετοιμασία που θα κάνατε για την εποχιακή γρίπη. 

Πριν έρθει ο χειμώνας προετοιμάζετε τον εαυτό σας και φροντίζατε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, οπότε όταν φτάσει αυτή η εποχή έχετε ήδη λάβει τα σωστά μέτρα ασφαλείας για την πρόληψη γρίπης ή κρυολογήματος. Αυτό μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε άτομα που πάσχουν από SAD.

Η καλύτερη μορφή προετοιμασίας μπορεί να είναι η επικοινωνία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που μπορεί να καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει συμπλήρωμα βιταμίνης D, γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και φάρμακα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.