WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς η ευτυχία μπορεί να μας βλάψει


24 Οκτωβρίου 2020

Πώς η ευτυχία μπορεί να μας βλάψει

Ευτυχία. Μια λέξη που ακόμα κι όταν απλά την αναφέρεις, γεμίζει η καρδιά σου με όμορφα συναισθήματα. Γεμίζει η ψυχή σου με φως.

Ευτυχία είναι  οτιδήποτε μας χαρίζει ευχαρίστηση - που κυμαίνεται από μια ελαφρώς ευδαιμονική κατάσταση έως ανεξέλεγκτη χαρά και ενθουσιασμό.

Και είναι ωραίο να είστε ευτυχισμένοι. Αλλά θα πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε ευτυχισμένοι με κάθε κόστος; Ίσως όχι, καθώς η αδυσώπητη και συντριπτική μας επιδίωξη της ευτυχίας θα μπορούσε να μας κοστίσει. Και αυτό γιατί όταν είμαστε χαρούμενοι, ενδέχεται να μην αξιολογούμε σωστά τους κινδύνους από τη συμμετοχή μας σε ανθυγιεινές, αλλά ευχάριστες συμπεριφορές στη ζωή μας. 

Δείτε την τρέχουσα κατάσταση του κορωνοϊού. Εάν η ευτυχία ήταν ο βασικός μας στόχος, θα αγνοούσαμε  όλες τις προτεινόμενες προφυλάξεις. Είμαστε πολύ πιο ευτυχισμένοι όταν δεν φοράμε μάσκα, από ό,τι όταν φοράμε. Είμαστε πολύ πιο ευτυχισμένοι να πηγαίνουμε σε συναυλίες. Και όταν είμαστε γεμάτοι από ανεξέλεγκτη χαρά, είναι λιγότερο πιθανό να εξετάσουμε αυτούς τους κινδύνους ή να συμμετέχουμε στις απαραίτητες συμπεριφορές για να είμαστε υγιείς.

Εκτός όμως από την υγεία, η ευτυχία μπορεί να μας βλάψει και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα όταν οι άνθρωποι βιώνουν έντονη ευτυχία, δεν μπορούν να είναι δημιουργικοί, χάνουν την ικανότητά τους να αξιοποιήσουν τις ικανότητες τους. Επίσης είναι λιγότερο πιθανό να διερευνήσουν νέες δυνατότητες και να πάρουν ρίσκα. 

Από την άλλη μεριά ο φόβος μας προειδοποιεί για τις απειλές και μας δραστηριοποιεί να τις αντιμετωπίσουμε. Ενώ η θλίψη σηματοδοτεί την απώλεια. Αυτά τα συναισθήματα μας δίνουν τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε στις ιδιαίτερες ανάγκες, σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να μην σας βλάψει η ευτυχία; 

Όταν επιδιώκετε την ευτυχία πρέπει να εστιάζετε στις υγιείς συμπεριφορές και να μην προσπαθείτε να είστε ευτυχισμένοι με κάθε κόστος, γιατί έτσι μπορεί να βλάψετε τους συνανθρώπους σας. Η ευτυχία δεν μπορεί να είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Είναι επίσης σημαντικό να επιτευχθεί μια συναισθηματική ισορροπία. Δεν μπορείτε να βιώσετε την ευτυχία με κόστος τα αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμός, θλίψη, ενοχή. Η συναισθηματική ισορροπία είναι ζωτικής σημασίας.

Τέλος πρέπει να επιδιώκετε να βιώνετε την ευτυχία για τους σωστούς λόγους. Αν η ευτυχία αποτελεί τον μοναδικό σας σκοπό, τότε μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Αντί να προσπαθείτε απεγνωσμένα να βρείτε την ευτυχία, είναι προτιμότερο να αποδεχτείτε την τρέχουσα συναισθηματική σας κατάσταση, όποια και εάν είναι αυτή. Η πηγή της ευτυχία βρίσκεται μέσα σας και δεν έχετε παρά να πίνετε συνεχώς από αυτή. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.