WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να είστε πιο αισιόδοξοι: 6 πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε όταν έχετε άγχος


10 Νοεμβρίου 2020

Πώς να είστε πιο αισιόδοξοι: 6 πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε όταν έχετε άγχος

Κοιμάστε καλά, νιώθετε χαλαροί και είστε αρκετά χαρούμενοι όταν…ξαφνικά κάτι απροσδόκητο συμβαίνει, όπως ένα lockdown, και η διάθεσή σας πέφτει στο ναδίρ.

Προτού όμως τα βάψετε μαύρα, δοκιμάστε ένα από αυτά τα γρήγορα κόλπα και θα ξαναδείτε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. 

Μιλήστε στο τηλέφωνο με τους φίλους σας. 

Όταν έχετε μια κακή μέρα (ή εβδομάδα ή μήνα), το πρώτο σας ένστικτο μπορεί να είναι να απομονωθείτε. Αλλά αντισταθείτε και επικοινωνήστε με έναν φίλο. Πείτε του ότι περνάτε δύσκολα και ζητήστε του τη βοήθεια του είτε με το να σας πει κάτι ευχάριστο για να ξεχαστείτε, είτε απλά συζητήστε μαζί του το πρόβλημά σας. 

Πάρτε μια βαθιά αναπνοή. 

Εάν νιώθετε ότι σας καταβάλει το άγχος, σταματήστε ό,τι κάνετε και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Κλείστε τα μάτια και εισπνεύστε από το μύτη και εκπνεύστε από τη μύτη. Αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να βγείτε από τη ζώνη πανικού. 

Πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι μέντας. 

Όταν έχετε φτάσει στο αποκορύφωμα και νιώθετε ότι η ζωή σας καταρρέει, το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή ένα μασάζ πιθανότατα δεν θα σας βοηθήσουν. Αυτό όμως που θα σας χαλαρώσει είναι ένα φλιτζάνι τσάι μέντας χωρίς καφεΐνη. Νιώστε τη ζεστασιά της κούπας στα χέρια σας, εισπνεύστε τον ατμό και πιείτε το αργά. Και γιατί μέντα; Γιατί έχει αποδειχθεί ότι η μέντα προσφέρει ηρεμιστικά αποτελέσματα. 

Φανταστείτε ότι όλα θα πάνε τέλεια. 

Εντάξει ξέρουμε, η θετική οπτικοποίηση ακούγεται σαν κάτι για το οποίο θα διαβάσατε σε ένα βιβλίο αυτοβοήθειας της δεκαετίας του '90. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η συγκεκριμένη ψυχική πρακτική είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματική με τη σωματική άσκηση. Αν λοιπόν φοβάστε για το μέλλον, φανταστείτε ότι είστε χαρούμενοι και ότι νιώθετε χαλαροί και σίγουροι. Φανταστείτε ότι κάνετε μια παρουσίαση στη δουλειά σας όπου τη λατρεύουν όλοι. Φανταστείτε τα χειροκροτήματα. Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, αλλά λειτουργεί. 

Κοιτάξτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. 

Για τους περισσότερους από εμάς, είναι πιο εύκολο να σκεφτούμε όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά - αν περιμένετε τα χειρότερα, δεν θα απογοητευτείτε εάν τα πράγματα δεν πάνε τέλεια. Αλλά μια μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ υποστηρίζει ότι η θετικότητα είναι το κλειδί. Τα παιδιά που έμειναν θετικά είχαν καλύτερους βαθμούς και πέτυχαν περισσότερα από τα παιδιά με πιο αρνητικές συμπεριφορές. Ξεκινήστε λοιπόν να σκέφτεστε περισσότερο θετικά και διώξτε τις αρνητικές σκέψεις. 

Ακούστε το αγαπημένο σας τραγούδι. 

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ακρόαση μουσικής έχει επίδραση όχι μόνο στο επίπεδο άγχους, αλλά και στην ικανότητα του σώματός να ανακάμψει από το άγχος. Φορέστε λοιπόν τα ακουστικά και ακούστε δυνατά το αγαπημένο σας τραγούδι. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.