WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η εκπληκτική διαφορά μεταξύ άγχους και burnout


21 Νοεμβρίου 2020

Η εκπληκτική διαφορά μεταξύ άγχους και burnout

Το 1974 ο Herbert Freudenberger επινόησε τον όρο « burnout». Το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον χαρακτήρισε επίσημα ως ιατρική διάγνωση, συμπεριλαμβανομένου το εγχειρίδιο που καθοδηγεί τους ιατρικούς παρόχους στη διάγνωση. 

Τρία συμπτώματα του burnout είναι: συναισθήματα εξάντλησης, αισθήματα αρνητισμού και μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα. Το burnout αναφέρεται συγκεκριμένα σε επαγγελματικό πλαίσιο και δεν πρέπει να εφαρμόζεται για να περιγράψει εμπειρίες σε άλλους τομείς της ζωής. 

Η διαφορά μεταξύ άγχους και burnout

Τώρα που το burnout είναι επίσημα μια χρόνια κρίση στο χώρο εργασίας, καταλαβαίνετε πως δεν είναι το ίδιο με το άγχος και ότι δεν μπορείτε να το θεραπεύσετε κάνοντας παρατεταμένες διακοπές ή δουλεύοντας λιγότερες ώρες. Το burnout είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση του νου. Όταν έχετε άγχος εξακολουθείτε να αγωνίζεστε για να αντιμετωπίσετε τις πιέσεις και όταν δεν βλέπετε αποτελέσματα μπορεί να χάσετε κάθε ελπίδα και να εξαντληθείτε.  

Όταν πάσχετε από burnout, είναι κάτι περισσότερο από μια απλή κόπωση Έχετε μια βαθιά αίσθηση απογοήτευσης και απελπισίας και νιώθετε ότι οι προσπάθειές σας ήταν μάταιες. Η ζωή χάνει το νόημά της και τα μικρά καθήκοντα γίνονται τεράστια. Σταματάτε να εκπληρώνετε ακόμη και τις μικρότερες υποχρεώσεις.

Εδώ είναι τα κυριότερα σημάδια

Απογοήτευση / απώλεια νοήματος

Ψυχική και σωματική κόπωση και εξάντληση

Απώλεια κινήτρων και μειωμένο ενδιαφέρον για δεσμεύσεις

Αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων

Μειωμένη ανοσία στην ασθένεια

Απόσυρση από κοινωνικές καταστάσεις

Απελπισία

Απουσία από την εργασία και αναποτελεσματικότητα

Στέρηση ύπνου

Πρόβλημα συγκέντρωσης

Σύμφωνα με έρευνα το 2018, το 40 τοις εκατό των υπαλλήλων δήλωσαν ότι σκέφτονται να εγκαταλείψουν λόγω burnout. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το burnout έχει οικονομικές απώλειες  από 150 έως 350 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα καταπληκτικό στατιστικό στοιχείο για οποιονδήποτε διευθυντή, ειδικά σε μια σφιχτή αγορά εργασίας. 
 
Το πιο σημαντικό σύμπτωμα του burnout είναι το αίσθημα της απόλυτης εξάντλησης - στο βαθμό που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κανονικές φάσεις ανάκαμψης ενός βραδιού, ενός Σαββατοκύριακου ή ακόμη και διακοπών. Έτσι λοιπόν οι περισσότεροι για να προστατευθούν από την περαιτέρω εξάντληση, απομακρύνονται από τη δουλειά τους, καθώς και από τους ανθρώπους που σχετίζονται με αυτή και γίνονται πιο κυνικοί.

Τα ευρήματα από τη μελέτη του Johannes Gutenberg University Mainz δείχνουν ότι το εργασιακό άγχος και το burnout αλληλοενισχύονται. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το burnout έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στο εργασιακό άγχος από το αντίστροφο. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο σοβαρή γίνεται η εξουθένωση ενός ατόμου, τόσο πιο πολύ άγχος θα νιώθει στη δουλειά. Γι αυτό και οι εργαζόμενοι που πάσχουν από burnout θα πρέπει να διαθέτουν έγκαιρη και επαρκή υποστήριξη για να σπάσουν τον φαύλο κύκλο μεταξύ του εργασιακού άγχους και της εξάντλησης. 

Μόλις ξεκινήσει το burnout αυξάνεται αργά με την πάροδο του χρόνου και τελικά όλα φαίνονται όλο και αγχωτικά και δύσκολα. Η ποσότητα εργασίας είναι πάρα πολύ, ο χρόνος είναι πολύ μικρός και το άγχος είναι πολύ μεγάλο.  Ως αποτέλεσμα, ακόμη και οι μικρότερες εργασίες μπορούν να θεωρηθούν ως πολύ πιο επίπονες. 

Πώς όμως μπορούν να μειωθούν οι επιπτώσεις burnout στο εργασιακό άγχος και πώς μπορεί να αποφευχθεί αυτός ο φαύλος κύκλος;

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αλλά και στη νοοτροπία μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το burn out και να επανεμφανιστείτε με βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας, κίνητρα και μια αίσθηση ελέγχου. 

Τέλος είναι σημαντικό να συντονίζεστε με το σώμα σας. Ακούστε το σώμα σας. Αποδεχτείτε ότι ορισμένες μέρες δεν πρέπει να το πιέζετε περισσότερο από ό,τι μπορεί να αντέξει. Το να μπορείτε να ακούτε το σώμα σας είναι μια σημαντική δεξιότητα που αν την αποκτήσετε θα καταλαβαίνετε πότε πρέπει να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε για ανακάμψετε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.