WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα αντιμετωπίσετε την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή κατά τη διάρκεια της πανδημίας


24 Νοεμβρίου 2020

Πώς θα αντιμετωπίσετε την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Όταν η πανδημία του κορωνοϊού εμφανίστηκε για πρώτη φορά, είχαμε ένα πράγμα να περιμένουμε σε μια κατά τα άλλα σκοτεινή αρχή του έτους: το καλοκαίρι. Αλλά τώρα, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, έρχονται επιπλέον το κρύο και ο χειμώνας. Επίσης σύμφωνα με στοιχεία από το CDC, τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης έχουν αυξηθεί «σημαντικά» μεταξύ των ενηλίκων φέτος.

Με βάση τα παραπάνω οι ειδικοί ψυχικής υγείας φοβούνται την αύξηση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (SAD), μια μορφή κατάθλιψης που πλήττει τους ανθρώπους όταν οι μέρες γίνονται πιο μικρές και πιο σκοτεινές το φθινόπωρο και τον χειμώνα. 

Η SAD επηρεάζει έως και το 15% αυτών που έχουν προϋπάρχουσα κατάθλιψη. Με το πρόσθετο άγχος λόγω του κορωνοϊού και τις οικονομικές δυσκολίες, είναι πιθανό ότι η συχνότητα εμφάνισης της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής μπορεί να αυξηθεί ή η σοβαρότητα θα μπορούσε να είναι χειρότερη από ότι τα προηγούμενα χρόνια. 

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως αισθήματα θλίψης ή απελπισίας τις περισσότερες ημέρες, χαμηλή ενέργεια και δυσκολία συγκέντρωσης ή ύπνου. Αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως υπερβολικό ύπνο, υπερκατανάλωση τροφής, αύξηση βάρους και απομόνωση από φίλους ή οικογένεια. 

Η πανδημία περιπλέκει και τις επιλογές θεραπείας. Συνήθως, οι ειδικοί προτείνουν να είστε πιο κοινωνικοί, να βγείτε έξω, να ασκείστε, όμως όλα αυτά μπορεί να είναι δύσκολα να επιτευχθούν λόγω του κορωνοϊού. 

Υπάρχει όμως ελπίδα. Εάν πάσχετε από SAD, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν ασφαλείς επιλογές για να φτιάξετε τη διάθεσή σας και να ελέγξετε τα συμπτώματα.

Ελέγξτε τα επίπεδα βιταμίνης D.

Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Μπορείτε να πάρετε τη συγκεκριμένη βιταμίνη μέσω περιορισμένης ποσότητας τροφίμων, όπως λιπαρά ψάρια και μανιτάρια, αλλά παράγεται κυρίως μέσω της σύνθεσής της στο δέρμα μας με την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας.

Επειδή δεν υπάρχει καθολική σύσταση για βέλτιστη πρόσληψη της βιταμίνης D, μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε κάποιο συμπλήρωμα. 

Σκεφτείτε να δείτε έναν θεραπευτή.

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι μια μορφή θεραπείας που σας βοηθά να μάθετε μηχανισμούς αντιμετώπισης, όταν εμφανιστούν δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχει επίσης μια φόρμα που ονομάζεται CBT-SAD, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για άτομα με SAD και πραγματοποιείται συνήθως σε δύο εβδομαδιαίες συνεδρίες για έξι εβδομάδες και επικεντρώνεται στην αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων, που σχετίζονται με τη χειμερινή περίοδο, με πιο θετικές σκέψεις. 

Κάντε μια προσπάθεια να βγαίνετε έξω και να ασκηθείτε.

Το να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους (ακόμα και όταν έχει κρύο) θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής. Ακόμα κι αν εργάζεστε από το σπίτι και θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα, το να βγείτε έξω για 20 λεπτά και να ασκηθείτε μπορεί να κάνει θαύματα.  

Περιορίστε τις ειδήσεις που βλέπετε ή διαβάζετε.

Εάν έχετε SAD η προσθήκη αγχωτικών ειδήσεων μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Τα νέα, ειδικά αυτές τις μέρες, προκαλούν πολύ άγχος, το οποίο με τη σειρά του δεν βοηθά τη διάθεση. Η συνεχής ροή αρνητικών πληροφοριών δεν προφέρει στο μυαλό σας ένα διάλειμμα για ξεκούραση, ανάπαυλα και θετικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παρακολουθείτε τι συμβαίνει στον κόσμο, απλά μπορείτε να περιορίσετε την έκθεσή σας στις δυσμενείς ειδήσεις. 

Μιλήστε με φίλους και συγγενείς.

Η επαφή με τους αγαπημένους είναι πολύ σημαντική για άτομα που αγωνίζονται με εποχιακή κατάθλιψη. Η κοινωνική υποστήριξη βοηθά τη διάθεση, ενώ από την άλλη πλευρά η μοναξιά επιδεινώνει το άγχος και την κατάθλιψη. Ωστόσο είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί στις προσωπικές σας επαφές, τις οποίες ευτυχώς μπορείτε να τις πραγματοποιήστε και μέσω του διαδικτύου. 

Τέλος εάν υποψιάζεστε ότι έχετε SAD ή κινδυνεύετε να αναπτύξετε, επισκεφθείτε τον γιατρό σας που μπορεί να συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικά ειδικά για εσάς. 

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.