WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα καλλιεργήσετε την ευγνωμοσύνη και θα ξαναβρείτε την ελπίδα


1 Δεκεμβρίου 2020

Πώς θα καλλιεργήσετε την ευγνωμοσύνη και θα ξαναβρείτε την ελπίδα

Ο Δεκέμβριος είναι συνήθως ο μήνας που είτε βλέπουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα για να περάσουμε μαζί τις γιορτές, είτε κάνουμε ταξίδια για να γνωρίσουμε άλλους πολιτισμούς. 

Όμως φέτος η πανδημία έχει βάλει ένα φρένο στη ζωή μας…Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να δουν συγγενείς και φίλους, ενώ κάποιοι που συνήθιζαν να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, ακυρώνουν τα σχέδια τους. Αυτές οι συνθήκες το καθιστούν την καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης και της ελπίδας πιο σημαντική από ποτέ.

Η ευγνωμοσύνη είναι μια αναγνώριση του τι έχει γίνει ή τι μας έχει δοθεί. Σε αγχωτικές περιόδους, η ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι ένα σημαντικό συναίσθημα για την επιβίωση. Μπορεί να φέρει φως σε σκοτεινές στιγμές.

Η προώθηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να είναι ένας ουσιαστικός τρόπος για να αποκτήσετε ισορροπία και προοπτική και να βρείτε το θάρρος να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις. Πώς αναπτύσσουμε την ευγνωμοσύνη; Ακολουθούν συμβουλές για καλλιεργήστε την ευγνωμοσύνη και για να προχωρήσετε με μια πιο θετική προοπτική.

Ξεκινήστε με τα μικρά πράγματα. Αφιερώστε χρόνο για να εκτιμήσετε τα μικρά γεγονότα  που έγιναν μέσα στην ημέρα. Αν αφιερώσετε χρόνο για να παρατηρήσετε τις μικρές στιγμες που σας έδωσαν χαρά, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την πιο θετική πλευρά της ζωής. 

Κάντε μια λίστα ευγνωμοσύνης. Γράψτε: «Είμαι ευγνώμων που τα παιδιά μου είναι υγιή» ή «είμαι ευγνώμων που έχω δουλειά». Αυτές οι γραπτές λίστες μπορούν να είναι πολύτιμοι λίθοι όταν χάνετε την ελπίδα σας.

Μοιραστείτε την ευγνωμοσύνή σας. Αφήστε τους ανθρώπους στη ζωή σας να γνωρίζουν ότι τους εκτιμάτε. Πάρτε τους ένα τηλέφωνο, στείλτε ένα μήνυμα ή μια κάρτα, εάν είστε πιο ρομαντικοί. Η κοινοποίηση της εκτίμησής σας θα ενισχύσει τα συναισθήματά στης ευγνωμοσύνης και θα βοηθήσει τους ανθρώπους στη ζωή σας να γνωρίζουν ότι έχουν σημασία για εσάς. 

Αποδεχτείτε τα πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι δύσκολα. Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Πολλές επιχειρήσεις είναι στα πρόθυρα να κλείσουν. Το άγχος και η κατάθλιψη έχουν αυξηθεί εξαιτίας της πανδημίας. Όταν όμως δεν έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε μια κατάσταση, μια υγιής απάντηση είναι «να την αφήσουμε». Η ανησυχία για περιστάσεις πέρα από τον έλεγχό μας εξασθενεί μόνο την ψυχική μας υγεία. Λάβετε μέτρα όπου μπορείτε. Τα υπόλοιπα αφήστε τα. 

Ονειρευτείτε το μέλλον και μετά σχεδιάστε το. Η πανδημία θα τελειώσει. Θα ξαναχτίσουμε τις επιχειρήσεις μας ή θα χτίσουμε νέες. Θα επιστρέψουμε στην τέχνη, στις δραστηριότητές μας, στα πάρτι και στις οικογενειακές συγκεντρώσεις Τι λείπει όμως; Να ονειρεύεστε. Ονειρευτείτε τι θέλετε να κάνετε αφού τελειώσει η πανδημία. Στη συνέχεια, κάντε σχέδια για το πώς θα εκπληρώσετε τα όνειρα σας. Θα οργανώστε μια συγκέντρωση, θα ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση ή θα κάνετε ένα ταξίδι κάπου που πάντα θέλετε να πάτε; Ξεκινήστε να κάνετε βήματα προς αυτόν τον στόχο. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να εφαρμόσετε τα σχέδιά σας όταν προκύψει η ευκαιρία.

Αναπνεύστε. Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Η αναπνοή οξυγονώνει το σώμα και μπορεί να φέρει μια αίσθηση ηρεμίας Το να μπορείτε να αναπνέετε είναι μια σημαντική δράση αυτή τη στιγμή. Απόλαυσέ το. Γειώστε τον εαυτό σας. Νιώστε το σώμα σας. Ακούστε τι συμβαίνει γύρω σας. Αυτή είναι η ζωή. Βρείτε ευγνωμοσύνη στο γεγονός ότι είστε εδώ τώρα. Η ευκαιρία σας περιμένει στο επόμενο βήμα σας. 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.