WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η επιστήμη μίλησε: Αφήστε το παιδί σας να παίζει μόνο του


13 Δεκεμβρίου 2020

Η επιστήμη μίλησε: Αφήστε το παιδί σας να παίζει μόνο του

Φωνές, διάφορα χτύπημα (από χαρά; από θυμό; Και τα δύο;), και οι αξιολάτρευτοι ήχοι των αυτοκινήτων που σκαρφαλώνουν και οι υπερήρωες που σώζουν τους ανθρώπους, μπορούν να ακούγονται στο σπίτι σας όλο το πρωί. 

Πρακτικά από την ημέρα που κάποιος γίνεται γονιός προσπαθεί να εξισορροπήσει τα καθήκοντα του ως μητέρα ή πατέρας και να τα ξαναβρεί με τον εαυτό του. Και τώρα όσο ποτέ άλλοτε οι γονείς δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο, αφού προσπαθούν να εργαστούν από το σπίτι και ταυτόχρονα να ασχοληθούν και με τα μικρά τους. 

Έρχονται λοιπόν οι ειδικοί για να διώξουν τις ενοχές και να πούνε πως δεν πειράζει να αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν μόνα τους, ενώ βρίσκεστε στο διπλανό δωμάτιο. Το να παίζει ένα παιδί μόνο του έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της φαντασίας και της ενθάρρυνσης της δημιουργικότητας, της ηρεμίας και της ανεξαρτησίας από τους γονείς του. Μπόνους: Οι γονείς θα έχουν και λίγα λεπτά για να χαλαρώσουν. 

Στην πραγματικότητα, εάν τα παιδιά σας είναι ευχαριστημένα να παίζουν μόνα τους κάθε τόσο, αυτό δείχνει ότι  νιώθουν ασφαλή και γνωρίζουν ότι είστε εκεί για αυτά όταν σας χρειάζονται. Τα ασφαλή παιδιά, είναι οι μελλοντικοί ενήλικες που θα ταξιδέψουν τον κόσμο, επειδή γνωρίζουν ότι οι γονείς τους θα είναι εκεί για εκείνους όταν επιστρέψουν. Τα ασφαλή παιδιά δεν χρειάζεται να κρατούν συνεχώς τους γονείς τους από το χέρι, για να νιώθουν αγάπη και ασφάλεια. Φυσικά αν έχετε ένα παιδί που είναι προσκολλημένο σε εσάς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κακό. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικό επίπεδο ανεξαρτησίας. 

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας  να παίζουν μόνα τους;

"Μαμά, μπορείς να με βοηθήσεις ;," "Μαμά, μπορείς να το πάρεις;" "Μαμά, μπορείς να παρακολουθήσεις μια ταινία μαζί μου;" είναι πράγματα που ακούτε όλη μέρα. Μάλιστα πολλοί γονείς ρυθμίζουν ένα χρονόμετρο και λένε στα παιδιά τους ότι μπορούν να παίξουν μαζί τους, αφού ολοκληρώσουν μια συγκεκριμένη δουλειά. Μερικές φορές, παίζουν με χαρά μαζί τους,  άλλες φορές δυσανασχετούν γιατί δεν μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα για λίγα λεπτά.  

Τι μπορείτε να κάνετε; 

Όταν το παιδί σας, σας ζητά να παίξετε μαζί του, ξεκινήστε να παίζετε ως συνήθως. Στη συνέχεια στη μέση του παιχνιδιού, πείτε «Ω! Η μαμά ξέχασε κάτι. Θα επιστρέψω αμέσως.» Στη συνέχεια απομακρυνθείτε ενώ προσποιείστε ότι κάνετε κάτι για πέντε δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, γυρίστε πίσω και επαινέστε το παιδί σας, λέγοντας, «Μπράβο που περίμενες» «Με την πάροδο του χρόνου, αυξήστε τον χρόνο αναμονής σε 10 δευτερόλεπτα, 30 δευτερόλεπτα, 60 δευτερόλεπτα και ούτω καθεξής, έτσι το παιδί σας συνηθίζει να παίζει χωρίς εσάς.

Μια άλλη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα χρονόμετρο. Ρυθμίστε το χρονόμετρο και εξηγήστε ότι θα παίξετε μαζί του όταν ξεκινήσει να χτυπάει. Όταν χτυπήσει, επιστρέψτε αμέσως και επαινέστε το παιδί σας για την αναμονή και, στη συνέχεια, αυξήστε σταδιακά την περίοδο αναμονής.

Παρόλα αυτά καλό είναι να γνωρίζετε πως όλοι οι άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών) χρειάζονται σύνδεση και αλληλεπίδραση, οπότε βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να παίξετε, να τραγουδήσετε, να αγκαλιάσετε και να μιλήσετε με τα παιδιά σας, καθώς αυτό είναι σημαντικό για την κοινωνική ανάπτυξη. Ακόμα και όταν υπάρχουν άλλες απαιτήσεις όπως η δουλειά, οι γονείς πρέπει να βρουν πέντε έως 10 λεπτά μέσα στην ημέρα για να παίξουν και να αλληλοεπιδράσουν με το παιδί τους. Αυτή η ώρα είναι πραγματικά χρήσιμη για τη μεταξύ σας σχέση. 

Το να είστε εργαζόμενος γονείς είναι δύσκολο, αλλά είναι δυνατό - και τόσο ικανοποιητικό!

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.