WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού


19 Δεκεμβρίου 2020

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού

Εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, είναι εύκολο να νιώθετε απελπισμένοι και σε απόγνωση. Αλλά αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσής σας και στην ανακούφιση της κατάθλιψης.

Κατανόηση της κατάθλιψης

Εάν η απομόνωση, το άγχος, η οικονομική αβεβαιότητα και η καθημερινή επίθεση κακών ειδήσεων που δημιουργούνται από την πανδημία του κορωνοϊού επηρεάζουν σημαντικά τη διάθεσή σας, δεν είστε μόνοι. Στις ΗΠΑ, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Kaiser Family Foundation θεώρησαν ότι η πανδημία βλάπτει την ψυχική τους υγεία - και αυτή η εικόνα επαναλαμβάνεται σε όλο τον κόσμο. 

Το άγχος της κοινωνικής απομόνωσης, η ανησυχία για τις δουλειές, τα χρήματα και την υγεία και τα βαθιά συναισθήματα απώλειας που πολλοί βιώνουν αυτή τη στιγμή, μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη για πρώτη φορά ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα εάν έχετε ήδη διαγνωστεί.

Όταν πάσχετε από κατάθλιψη, η ζωή μπορεί να φαίνεται υπερβολικά ζοφερή και απελπιστική. Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να σκέφτεστε θετικά, να εξαντλήσει την ενέργειά σας και να δυσκολευτείτε μέχρι και να περάσετε την ημέρα. Αλλά ανεξάρτητα από τους περιορισμούς που ζείτε αυτή τη στιγμή, οι παρακάτω στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά, να μειώσετε τις αρνητικές σκέψεις, να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει την κατάθλιψη

Αυτή είναι μια δύσκολη, αβέβαιη περίοδος. Ακόμα και όταν κάποια μέρη αρχίζουν να ανοίγουν ξανά μετά από μήνες, το τέλος μπορεί να φαίνεται ακόμη πολύ μακρινό. Μπορεί να έχετε χάσει τη δουλειά σας, να αγωνίζεστε οικονομικά και να ανησυχείτε εάν και πότε θα καλυτερέψει η οικονομία. Θα μπορούσατε να θρηνείτε την απώλεια αγαπημένων προσώπων ή τη ζωή που γνωρίζατε πριν από την πανδημία, ή να νιώθετε απογοητευμένοι. Το να ζείτε στην εποχή του κορωνοϊού μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στη διάθεσή σας.

Η απομόνωση και η μοναξιά τροφοδοτούν την κατάθλιψη. Ο άνθρωπος  είναι κοινωνικό ον. Η αποκοπή από την αγάπη και τη στενή επαφή της οικογένειας και των φίλων μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη ή να επιδεινώσει τα υπάρχοντα συμπτώματα. Μήνες κοινωνικής απόστασης και απομόνωσης στο σπίτι μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε απομονωμένοι, έχοντας να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας μόνοι σας.

Μια προβληματική σχέση μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη από τη μοναξιά. Ενώ οι ισχυρές και υποστηρικτικές σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική σας ευημερία, το να αναγκαστείτε να περάσετε καραντίνα σε μια ταραγμένη, δυστυχισμένη σχέση μπορεί να είναι ακόμη πιο επιζήμιο για τη διάθεσή σας από το να είστε μόνοι.

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Ο φόβος και η αβεβαιότητα γύρω από την πανδημία είναι φυσιολογικό να υπάρχουν. Ωστόσο, όταν οι ανησυχίες είναι εκτός ελέγχου, μπορεί να προκαλέσουν πανικό και άγχος. Δεδομένου ότι το άγχος και η κατάθλιψη πιστεύεται ότι οφείλονται στην ίδια βιολογία, το ένα μπορεί συχνά να οδηγήσει στο άλλο.

Τα επίπεδα στρες αυξάνονται. Η εμπειρία μιας σημαντικής αλλαγής στη ζωή σας, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η απώλεια εργασίας  ή οικονομικές δυσκολίες ή δυσκολίες στη σχέση, μπορεί να αυξήσουν επίπεδα του στρες, καθιστώντας σας πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη.

Ίσως πίνετε πάρα πολύ ή καταφεύγετε σε υπερβολική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού σε μια προσπάθεια αυτοθεραπείας και αντιμετώπισης του άγχους.  Ενώ αυτές οι μέθοδοι μπορεί να παρέχουν μια σύντομη ανακούφιση, μακροπρόθεσμα θα επιδεινώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης. Αντ 'αυτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες υγιείς στρατηγικές, για να ενισχύσετε τη διάθεσή σας και να μειώσετε την κατάθλιψη.

Αποσπάστε τον εαυτό σας. Όταν είστε σε κατάθλιψη, οι αρνητικές σκέψεις που τρέχουν επανειλημμένα στο μυαλό σας και δεν φαίνεται να τελειώνουν ποτέ. Αλλά μπορείτε να διακόψετε αυτό τον κύκλο, εστιάζοντας σε κάτι που προσθέτει νόημα και σκοπό στη ζωή σας.

Ίσως υπάρχει κάτι που πάντα θέλατε να μάθετε, όπως μια νέα γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο; Ή μήπως θέλατε πάντα να γράψετε ένα μυθιστόρημα, να μαγειρεύετε ή να καλλιεργείτε τα δικά σας λαχανικά; Η εστίαση σε ένα έργο ή έναν στόχο, μπορεί να σας δώσει ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα από τις αρνητικές σκέψεις και ανησυχίες - και να προσθέσει μια αίσθηση νοήματος στις ημέρες σας.

Βρείτε απλές πηγές χαράς. Αν και δεν μπορείτε να διασκεδάσετε, μπορείτε να πιέσετε τον εαυτό σας να κάνει πράγματα που θα ενισχύσουν τη διάθεσή σας. Δοκιμάστε να ακούσετε μουσική (ακόμη και να σηκωθείτε και να χορέψετε αν μπορείτε) ή να βρείτε έναν λόγο να γελάσετε παρακολουθώντας αστεία βίντεο στο YouTube ή επεισόδια της αγαπημένης σας κωμωδίας. Το να περνάτε χρόνο στη φύση - είτε να περπατάτε στο πάρκο, στην παραλία ή στο βουνό- μπορεί να μειώσει το άγχος και να σας κάνει να χαμογελάσετε, ακόμα κι αν είστε μόνοι. Επίσης δοκιμάστε να παίξετε με τα παιδιά σας ή ένα κατοικίδιο ζώο. 

Περιορίστε τις άσκημες ειδήσεις. Ναι, θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι, αλλά η υπερβολική έκθεση σε άσκημες ειδήσεις το μόνο που θα κάνει είναι να τροφοδοτήσει την αρνητικότητα και τον φόβο σας. Περιορίστε πόσο συχνά ελέγχετε τις ειδήσεις ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να περιορίζεστε σε αξιόπιστες πηγές.

Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας. Όταν είστε σε κατάθλιψη, ειδικά αυτή την περίοδο, μπορεί να φαίνεται ότι όλα στη ζωή είναι ζοφερά και απελπιστικά. Αλλά ακόμα και στις πιο σκοτεινές μέρες, είναι συνήθως δυνατό να βρείτε ένα πράγμα για το οποίο μπορείτε να είστε ευγνώμονες - για παράδειγμα την ομορφιά ενός ηλιοβασιλέματος ή μια τηλεφωνική κλήση από έναν φίλο. Η αναγνώριση της ευγνωμοσύνης μπορεί να ανακουφίσει από την αρνητική σκέψη και να ενισχύσει πραγματικά τη διάθεσή σας. 

Βρείτε νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με άλλους. Η συνάντηση με φίλους και την οικογένεια είναι ακόμα δύσκολη για πολλούς από εμάς αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθείτε και να νιώθετε απομονωμένοι και μόνοι. Αν και τίποτα δεν ξεπερνά τη δύναμη της προσωπικής επαφής, η συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης ή στο τηλέφωνο μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο συνδεδεμένοι.

Προσεγγίστε φίλους και συγγενείς, εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία για να αναζητήσετε παλιούς φίλους ή προγραμματίστε διαδικτυακές συναντήσεις με ομάδες ατόμων. Ακόμα κι αν τα συμπτώματα κατάθλιψης σας κάνουν να θέλετε να υποχωρήσετε στο κέλυφος σας, είναι ζωτικής σημασίας να μένετε τακτικά σε επαφή με ανθρώπους.

Υιοθετήστε υγιείς καθημερινές συνήθειες. Οι καθημερινές σας συνήθειες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά σας να ξεπεράσετε την κατάθλιψη. Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, είναι δελεαστικό να υιοθετήσετε κακές συνήθειες, ειδικά εάν είστε συνέχεια μέσα στο σπίτι. Μπορεί να κοιμάστε ακανόνιστες ώρες, να τρώτε υπερβολικά για να ανακουφίσετε το άγχος και την πλήξη ή να πίνετε πάρα πολύ για να γεμίσετε τα μοναχικά βράδια. Αλλά υιοθετώντας μια πιο υγιεινή καθημερινή ρουτίνα, μπορείτε να ενισχύσετε τη διάθεσή σας, να αισθανθείτε πιο ενεργητικοί και να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Μετακινηθείτε. Η άσκηση είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που θέλετε να κάνετε όταν έχετε κατάθλιψη - αλλά είναι επίσης ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενισχύσετε τη διάθεσή σας. Στην πραγματικότητα, η τακτική άσκηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. 
 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.