WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς η πανδημία επηρέασε τη σχέση μας με τη φύση


9 Ιανουαρίου 2021

Πώς η πανδημία επηρέασε τη σχέση μας με τη φύση

Μία από τις πρώτες δημοσιευμένες μελέτες που εξέτασαν πώς η πανδημία COVID-19 επηρέασε τη σχέση των ανθρώπων με τη φύση, διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι έχουν αυξήσει σημαντικά τον χρόνο που περνούν έξω.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ συνέλεξαν δεδομένα από διαδικτυακές έρευνες που ελήφθησαν από περισσότερους από 3.200 ανθρώπους μεταξύ 3 Μαΐου και 19 Μαΐου 2020. 

Στη μελέτη, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είχαν αυξημένη συμμετοχή σε πολλές υπαίθριες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως:

Περπάτημα - έως και 70%

Παρακολούθηση άγριας ζωής - αύξηση 64%

Χαλαρώνοντας έξω μόνος - έως 58%

Λήψη φωτογραφιών και δημιουργία τέχνης - αύξηση 54%

Τα οφέλη

Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης τους ερωτηθέντες πώς νόμιζαν ότι τους ωφελούσε η επαφή τους με τη φύση. 

Σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων εμφάνισαν βελτιωμένη ψυχική υγεία και ευεξία, ενώ το 29% είπε ότι βγαίνουν έξω για άσκηση. Άλλα πράγματα που εκτίμησαν οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν την εκτίμηση της ομορφιάς της φύσης (29%) και την αίσθηση της σύνδεσης (22%).

Διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων

Οι γυναίκες οι οποίες αποτελούν το 63% των συμμετεχόντων, ανέφεραν αυξημένη ενασχόληση με την κηπουρική, την πεζοπορία, χαλάρωση σε εξωτερικούς χώρους, περπάτημα και παρακολούθηση της άγριας ζωής. Το γεγονός ότι οι γυναίκες ανέφεραν αυξημένη δραστηριότητα στις έξι πιο κοινές δραστηριότητες στη φύση τράβηξε την προσοχή των ερευνητών και ξεκίνησαν να αναρωτιούνται αν οι γυναίκες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυξημένες επαγγελματικές και οικιακές ευθύνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αν αυτό τις ώθησε να αναζητήσουν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ως ανακούφιση από το άγχος.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανέφεραν ότι έκαναν κηπουρική, χαλάρωσαν σε εξωτερικούς χώρους, περπατούσαν και παρακολουθούσαν στην άγρια φύση. 

Όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι η πανδημία κατάφερε να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους με τη φύση, ενώ οι περισσότεροι κατάλαβαν τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από αυτή. 

Η εν λόγω μελέτη είναι ένα έγκυρο παράδειγμα του κεντρικού ρόλου που παίζει η φύση στην ευημερία μας και πόσο σημαντική είναι η πρόσβασή μας σε αυτή κατά τη διάρκεια δύσκολων και αβέβαιων εποχών, όπως αυτή της πανδημίας. 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.