WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Συμβουλές για να απαλλαγείτε από τους τοξικούς ανθρώπους


11 Ιανουαρίου 2021

Συμβουλές για να απαλλαγείτε από τους τοξικούς ανθρώπους

Είναι σημαντικό, αν θέλουμε να μπορούμε να προχωράμε με μεγαλύτερη ευκολία προς την υλοποίηση των στόχων μας, να μπορούμε να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους, που όταν σκοντάψουμε θα μας δώσουν το χέρι τους και θα μας προτρέψουν να συνεχίσουμε. Να μας πουν πως  όλα θα πάνε καλά, να μας χαμογελάσουν, κι όχι να ενισχύσουν, ή ακόμα χειρότερα, να μας δημιουργήσουν τη σκοτεινιά της ματαίωσης.

Εάν όμως έχετε κοντά σας τοξικούς ανθρώπους τότε υπάρχει πρόβλημα. Μια τοξική φιλία ή σχέση μπορεί να προκαλεί άγχος ή συναισθηματικό πόνο.

Έτσι, εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε έναν τοξικό φίλο ή σύντροφο, δείτε τι πρέπει να κάνετε.

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε ποια είναι τα άτομα γύρω σας που στόχο έχουν να σας βλάψουν. Πολύ συχνά έχουμε στο περιβάλλον μας ανθρώπους που παραπονιούνται και γκρινιάζουν για όλους και για όλα, με αποτέλεσμα να μας ρουφούν όλη την ενέργεια. Τι να κάνετε; Αφήστε τους στη μίζερη ζωή τους και συνεχίστε τη δική σας ζωή με αισιοδοξία.

Σκεφτείτε τη σημασία που έχουν οι άνθρωποι στη ζωή σας. Όλοι έχουμε ανάγκη από επικοινωνία, ωστόσο θα πρέπει να εξετάσετε και τη θέση που έχουν οι άλλοι στη ζωή σας και σε τι βαθμό σας επηρεάζουν.

Είναι σημαντικό οι φίλοι να είναι δίπλα μας. Στα εύκολα και στα δύσκολα. Να ενδιαφέροντα για εμάς χωρίς να έχουν κάποιο όφελος.

Επανεξετάστε τον τρόπο που επικοινωνείτε. Περνάτε ποιοτικό χρόνο με τους φίλους σας; Μιλάτε ουσιαστικά για όλα τα θέματα;

Μερικά σημάδια της τοξικής φιλίας.

Ποτέ δεν ρωτάει τι κάνετε. Εάν έχετε έναν φίλο που μιλάει πάντα για τον εαυτό του, μπορεί να υποθέσετε ότι απλά είναι εγωκεντρικός. Όμως αν αυτό συμβαίνει συνέχεια μπορεί να είναι εξαντλητικό για εσάς και να σας ρουφάει όλη την ενέργεια. 

Σας κριτικάρει συνέχεια. Εάν πείτε στο φίλο σας ότι δεν θέλετε να ακούσετε τη γνώμη του, αλλά εκείνος συνεχίζει να σας κριτικάρει, τότε αυτό είναι ασέβεια. Ένας πραγματικός φίλος λέει πάντα την αλήθεια, αλλά θα αφήσει επίσης το θέμα όταν του ζητήσετε.

Πάντα προσπαθεί να σας ξεπεράσει. Μήπως έχετε έναν φίλο που προσπαθεί πάντα είναι καλύτερος από εσάς; Τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας ζηλεύει ή να είναι ανασφαλής, αλλά σίγουρα είναι τοξικός.

Σας αφήνει συναισθηματικά αποστραγγισμένους. Ο χρόνος που ξοδεύετε με έναν πραγματικό φίλο θα πρέπει να σας κάνει να νιώθετε ενθουσιώδεις και χαρούμενους. Αλλά ένας τοξικός φίλος θα κάνει το αντίθετο, εξαντλώντας σας τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά.

Τέλος μη ξεχνάτε ότι οι άνθρωποι που σας φθονούν και είναι μίζεροι σας κρατάνε πίσω και δεν υπάρχει νόημα να είναι δίπλα σας. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που διψούν για ζωή.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.