WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μάθετε πώς οι δεσμοί που είχατε ως βρέφος επηρεάζουν τις σχέσεις σας τώρα


2 Απριλίου 2021

Μάθετε πώς οι δεσμοί που είχατε ως βρέφος επηρεάζουν τις σχέσεις σας τώρα

Αντιμετωπίζετε προβλήματα στις σχέσεις σας; Η αιτία μπορεί να είναι το είδος της προσκόλλησης που έχετε αναπτύξει με τον κύριο φροντιστή σας ως βρέφος-πιθανώς τη μητέρα σας. 

Τι είναι η προσκόλληση

Η προσκόλληση, ή ο δεσμός σύνδεσης, είναι η συναισθηματική σύνδεση που δημιουργήσατε ως βρέφος και το κύριο πρόσωπο που σας φρόντιζε (συνήθως τη μητέρα). Σύμφωνα με τη θεωρία της προσκόλλησης, η ποιότητα της σύνδεσης που βιώσατε κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης σχέσης καθορίζει πόσο καλά συνδέεστε με άλλους ανθρώπους και πώς ανταποκρίνεστε στην οικειότητα καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Εάν ο κύριος φροντιστής σας, σας έκανε να νιώθετε ασφαλείς και να κατανοηθείτε ως βρέφος, εάν ήταν σε θέση να ερμηνεύσει με ακρίβεια τις μεταβαλλόμενες σωματικές και συναισθηματικές σας ανάγκες, τότε πιθανότατα έχετε αναπτύξει μια επιτυχημένη, ασφαλή προσκόλληση. 

Ως ενήλικας, αυτό συνήθως μεταφράζεται σε αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη και ικανότητα να διαχειρίζεστε τις συγκρούσεις, να ανταποκρίνεστε στην οικειότητα και στα σκαμπανεβάσματα των σχέσεων.

Εάν αντιμετωπίσατε συγκεχυμένη ή ασυνεπής συναισθηματική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της βρεφικής σας ηλικίας και εάν ο φροντιστής σας δεν μπορούσε να σας παρηγορήσει με συνέπεια ή να ανταποκριθεί στις ανάγκες σας, είναι πιο πιθανό να έχετε βιώσει μια ανεπιτυχή ή ανασφαλή προσκόλληση. 

Τα βρέφη με ανασφαλή προσκόλληση συχνά γίνονται ενήλικες που δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματα των άλλων, περιορίζοντας την ικανότητά τους να διατηρούν σταθερές σχέσεις. Μπορεί να δυσκολεύονται να συνδεθούν με άλλους, να αποφεύγουν την οικειότητα ή να είναι υπερβολικά προσκολλημένοι, φοβισμένοι ή ανήσυχοι σε μια σχέση.

Φυσικά, οι εμπειρίες που συμβαίνουν μεταξύ της βρεφικής ηλικίας και της ενηλικίωσης μπορούν επίσης να επηρεάσουν και να διαμορφώσουν τις σχέσεις μας.

Ωστόσο, ο βρεφικός εγκέφαλος επηρεάζεται τόσο βαθιά από τον δεσμό προσκόλλησης, που μπορεί να σας κάνει να έχετε προβλήματα στις σχέσεις σας ως ενήλικες. Ίσως συμπεριφέρεστε με αινιγματικούς ή αυτοκαταστροφικούς τρόπους όταν βρίσκεστε σε σχέση; Ίσως κάνετε επανειλημμένα τα ίδια λάθη ξανά και ξανά; Ή μήπως δυσκολεύεστε να δημιουργήσετε ουσιαστικές σχέσεις;

Ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα προβλήματα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο εγκέφαλός σας παραμένει ικανός να αλλάξει. Προσδιορίζοντας το είδος της προσκόλλησης, μπορείτε να μάθετε τις ανασφάλειες σας, να αναπτύξετε έναν πιο ασφαλή τρόπο να συσχετίζεστε με άλλους και να δημιουργείτε ισχυρότερες, υγιέστερες και πιο ικανοποιητικές σχέσεις.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το είδος της προσκόλλησης διαμορφώνει και επηρεάζει τις σχέσεις σας, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη συμπεριφορά σας, πώς αντιλαμβάνεστε τον σύντροφό σας και πώς αντιδράτε σε μια σχέση.

Ο εντοπισμός αυτών των προτύπων μπορεί στη συνέχεια να σας βοηθήσει να αποσαφηνίσετε τι χρειάζεστε σε μια σχέση και πώς να βρίσκετε τον καλύτερο τρόπο για να ξεπερνάτε τα προβλήματα.

Ενώ τα είδη προσκόλλησης διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό από τη σύνδεση βρεφών-πρωτοβάθμιας φροντίδας, ειδικά κατά το πρώτο έτος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δύναμη της προσκόλλησης δεν βασίζεται αποκλειστικά στο επίπεδο της γονικής αγάπης ή της ποιότητας της φροντίδας που λαμβάνει ένα βρέφος. Αντίθετα, η προσκόλληση βασίζεται στη μη λεκτική συναισθηματική επικοινωνία που αναπτύχθηκε μεταξύ φροντιστή και βρέφους.

Ένα βρέφος επικοινωνεί τα συναισθήματά του στέλνοντας μη λεκτικά σήματα όπως κλάμα, πάγωμα ή αργότερα το χαμόγελο. Σε αντάλλαγμα, ο φροντιστής διαβάζει και ερμηνεύει αυτές τις ενδείξεις, ανταποκρινόμενος στην ικανοποίηση της ανάγκης του παιδιού για φαγητό, άνεση ή στοργή. Όταν αυτή η μη λεκτική επικοινωνία είναι επιτυχής, αναπτύσσεται μια ασφάλεια. 

Η επιτυχία της προσκόλλησης δεν επηρεάζεται από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες όπως ο πλούτος, η εκπαίδευση, η εθνικότητα ή ο πολιτισμός. Ούτε είναι ο λόγος για τα προβλήματα με τον γονιό σας. Η προσωπικότητά σας και οι παρεμβατικές εμπειρίες σας κατά την παιδική ηλικία, την εφηβεία και την ενήλικη ζωή μπορούν επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Πώς η προσκόλληση επηρεάζει τις σχέσεις των ενηλίκων

Το να έχετε βιώσει μια ασφαλή προσκόλληση στη βρεφική σας ζωή, δεν σημαίνει ότι είστε τέλειοι ή δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα στις σχέσεις σας. Αλλά πιθανότατα αισθάνεστε αρκετά ασφαλείς για να αναλάβετε την ευθύνη για τα δικά σας λάθη και τις αποτυχίες και είστε πρόθυμοι να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη όταν τη χρειάζεστε. Νιώθετε άνετα όταν εκφράζετε τα συναισθήματα, τις ελπίδες και τις ανάγκες σας.

Είστε επίσης χαρούμενοι που ο σύντροφός σας βασίζεται σε εσάς για υποστήριξη. Είστε σε θέση να διατηρήσετε τη συναισθηματική σας ισορροπία και να αναζητήσετε υγιείς τρόπους για τη διαχείριση των συγκρούσεων στη σχέση σας.

Εάν έχετε βιώσει μια ανασφαλής προσκόλληση νιώθετε άβολα με τα συναισθήματά σας και ο σύντροφός σας συχνά σας κατηγορεί ότι είστε απόμακροι και κλειστοί, άκαμπτοι και μισαλλόδοξοι.

Αγνοείτε τα συναισθήματά σας και κρατάτε μυστικά, μέχρι που τελειώνετε τις σχέσεις σας για να ανακτήσετε την αίσθηση της ελευθερίας σας. Μπορεί επίσης να προτιμάτε πρόσκαιρες σχέσεις ή να αναζητάτε συντρόφους που είναι εξίσου ανεξάρτητοι. 

Ένας θεραπευτής με εμπειρία στη θεωρία της προσκόλλησης μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας και να γίνετε πιο ασφαλείς, είτε μόνοι σας είτε ως ζευγάρι.

Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε κατάλληλη θεραπεία, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να δημιουργήσετε ένα πιο ασφαλές στυλ προσκόλλησης. 

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να μεταβείτε σε μια πιο ασφαλή προσκόλληση

Βελτιώστε τις μη λεκτικές σας δεξιότητες επικοινωνίας

Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που προκύπτει από τη θεωρία της προσκόλλησης είναι ότι οι σχέσεις ενηλίκων, όπως και η πρώτη σχέση που έχετε με τον κύριο φροντιστή σας, εξαρτώνται από τις μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας.

Ακόμα κι ας μην το καταλαβαίνετε, όταν αλληλεπιδράτε με άλλους, δίνετε και λαμβάνετε συνεχώς σήματα μέσω των χειρονομιών που κάνετε, της στάσης σας, της επαφής με τα μάτια. Αυτά τα μη λεκτικά στοιχεία στέλνουν ισχυρά μηνύματα για αυτό που πραγματικά αισθάνεστε.

Σε οποιαδήποτε ηλικία, η ανάπτυξη του τρόπου με τον οποίο διαβάζετε, ερμηνεύετε και επικοινωνείτε μη λεκτικά μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε και να εμβαθύνετε τις σχέσεις σας με άλλους ανθρώπους.

Ενισχύστε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη (αλλιώς γνωστή ως EQ) είναι η ικανότητα να κατανοείτε, να χρησιμοποιείτε και να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας με θετικούς τρόπους για να επικοινωνείτε πιο αποτελεσματικά και να αντιμετωπίζετε τις συγκρούσεις με έναν πιο υγιές τρόπο.

Κατανοώντας τα συναισθήματά σας και πώς να τα ελέγχετε, θα είστε σε θέση να εκφράσετε καλύτερα τις ανάγκες σας στον σύντροφό σας, καθώς και να καταλάβετε πώς αισθάνεται ο ίδιος.

Επίλυση τυχόν παιδικού τραύματος

Η εμπειρία ενός τραύματος ως βρέφος ή μικρό παιδί μπορεί να διακόψει τη διαδικασία προσκόλλησης και σύνδεσης. Το παιδικό τραύμα μπορεί να προκύψει από οτιδήποτε επηρεάζει την αίσθηση ασφάλειας, όπως ένα μη ασφαλές ή ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, από έναν χωρισμό από τον κύριο φροντιστή σας, σοβαρή ασθένεια, παραμέληση ή κακοποίηση.

Όταν το παιδικό τραύμα δεν επιλυθεί, τα συναισθήματα ανασφάλειας, ο φόβος και η αδυναμία μπορούν να συνεχιστούν μέχρι την ενηλικίωση.

Ακόμα κι αν το τραύμα σας συνέβη πριν από πολλά χρόνια, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε τον πόνο, να ανακτήσετε τη συναισθηματική σας ισορροπία και να μάθετε να εμπιστεύεστε και να συνδέεστε ξανά με τους ανθρώπους. 
 

Δείτε επίσης

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.