WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο και πώς θα επιλέξετε τον κατάλληλο


3 Ιουλίου 2021

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο και πώς θα επιλέξετε τον κατάλληλο
Αφού ξεπεράστηκε σε μεγάλο βαθμό το taboo του ψυχολόγου είναι καιρός να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας ως προς τη κατάλληλη επιλογή του.

Αφού ξεπεράστηκε σε μεγάλο βαθμό το taboo του ψυχολόγου είναι καιρός να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας ως προς τη κατάλληλη επιλογή του.

Ακούμε συχνά, πώς δεν με βοήθησε ο ψυχολόγος να ξεπεράσω τη φοβία μου για παράδειγμα ή ότι άφησα τις συνεδρίες μου διότι έβγαλε συναισθήματα που δεν μπορούσα να διαχειριστώ κ.τ.λ Τι φταίει όμως;

Καταρχάς πότε κάποιος επιλέγει να πάει σε ψυχολόγο;

Οι συχνότεροι λόγοι που κάποιος επιλέγει να συμβουλευτεί έναν ψυχολόγο, είναι ψυχολογικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, διαταραχές, άγχος, φοβίες. Ακόμα, στοιχεία της προσωπικότητας του ατόμου που του προκαλούν προβλήματα δυσλειτουργίας σε σημαντικούς τομείς της ζωής του, όπως στον επαγγελματικό τομέα, στις προσωπικές σχέσεις, όπου εκεί οι αποτυχίες το κάνουν να νιώθει απογοήτευση και να χάνει την αυτοπεποίθηση του. 

Μερικά  ακόμα παραδείγματα είναι αποτυχία στον επαγγελματικό τομέα, ένα διαζύγιο ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Η ψυχολογία είναι σαν μια ομπρέλα που από κάτω αγκαλιάζει διάφορες κατευθύνσεις, οι πιο γνωστές είναι συστημική, προσωποκεντρική, γνωσιακή, εξελικτική, συμπεριφοριστική κ.α.

Τι θα καταφέρει ο ψυχολόγος μέσα από την συζήτηση;

Ένας ψυχολόγος δεν συνταγογραφεί λύσεις για κάθε πρόβλημα. Μέσα από την συζήτηση βοηθά το άτομο να εξωτερικεύσει τις σκέψεις του, τα βιώματα του με τέτοιο τρόπο ώστε να καταφέρει να ενισχύσει το Εγώ του, την βασική δηλαδή προσωπικότητα του και να το ‘ξεμπλοκάρει’ από πεποιθήσεις, κοινωνικά κατάλοιπα, φοβίες, ενοχές. 

Με αυτό τον τρόπο βοηθάει το άτομο να δει το πρόβλημα διαφορετικά και μέσα από αυτή την διαδικασία να βρει τη δική του λύση. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο έχει φοβίες τότε θα πρέπει να επισκεφθεί ένα Συμπεριφοριστή ή Γνωσιακό ψυχολόγο για να μπορέσει να εντοπίσει εκείνο το ερέθισμα που προκαλεί την αντίδραση- φοβία και την εξαλείψει. 

Αν πρόκειται τώρα, για προβλήματα που συμβαίνουν μέσα στην οικογένεια ή στο εργασιακό χώρο, είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε ένα ψυχολόγο που ειδικεύεται στη Συστημική θεραπεία, ώστε να δει τι είναι αυτό που προκαλεί τη δυσλειτουργία όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε σχέση με το περιβάλλον. Κι αυτό γιατί η παρέμβαση σε ατομικό επίπεδο μπορεί να μην φέρει αλλαγή στο πρόβλημα καθώς η δυσλειτουργία προκαλείται από την αλληλεπίδραση του ατόμου με το περιβάλλον π.χ. οικογένεια, δουλειά.

Έτσι λοιπόν, όπως υπάρχουν οι ειδικότητες στην ιατρική, υπάρχουν και οι αντίστοιχες στην ψυχολογία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όταν κάποιος επιλέγει να επισκεφθεί ένα ψυχολόγο θα πρέπει να είναι σίγουρος και πρόθυμος να δουλέψει με τον εαυτό του, να μην φοβηθεί με άλλα λόγια να ανακαλύψει και τις πιο απόκρυφες πτυχές του εαυτού του.

Δείτε επίσης: Τέχνη και πανδημία: 15 αναδημιουργίες κλασικών έργων τέχνης κατά τη διάρκεια της καραντίνας


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.