WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 σημάδια ότι είστε υπερβολικά ευγενικοί με τους άλλους


18 Ιουλίου 2021

6 σημάδια ότι είστε υπερβολικά ευγενικοί με τους άλλους

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να είστε ευγενικοί. Το να βοηθάτε φίλους και να υποστηρίζετε την οικογένεια είναι πολύ όμορφο. Όμως από την άλλη μεριά μπορεί να συνοδεύεται από μια ολόκληρη λίστα αρνητικών πραγμάτων.

Το να είστε πολύ καλοί με τους άλλους μπορεί απλά να είναι ένας τρόπος για να εκφράσετε οτι δεν θέλετε να απογοητεύσετε τους ανθρώπους. Και αυτή η συμπεριφορά μπορεί να προέρχεται από μια εμπειρία στο παρελθόν η οποία εμπεριείχε μια απόρριψη, για παράδειγμα μια εποχή εκφράσατε τη γνώμη σας και δεν ήταν ευπρόσδεκτη, ή ακόμη ζούσατε σε ένα τοξικό οικογενειακό ιστορικό . Ό, τι και να συνέβη, σας δίδαξε να λέτε πάντα «ναι», να είστε ευχάριστοι και να κάνετε υποχωρήσεις για να είστε ευγενικοί.

Το πρόβλημα είναι ότι, αν ολόκληρη η ζωή σας ορίζεται από το να είστε «καλοί» και να κάνετε ανιδιοτελή πράγματα επειδή φοβάστε να πείτε όχι , μπορεί να σας εξαντλήσει και μερικές φορές μπορεί να σας φέρει στα όρια σας.

Εάν είστε συνέχεια καλοί και δεν λέτε την αλήθεια σας, τελικά θα σας δημιουργήσει άσκημα συναισθήματα. 

Επίσης όταν είστε πάντα διαθέσιμοι για τους άλλους, έχετε την τάση να χάνετε την αίσθηση του ποιοι είστε, τι θέλετε και πώς αισθάνεστε. 

Γι αυτό και παρακάτω ακολουθεί μια λίστα που δείχνει ότι είστε υπερβολικά ευγενικοί. 

Λέτε συγγνώμη κατ επανάληψη

Ακόμα κι αν ο στόχος σας είναι να είστε ευχάριστοι και ευγενικοί, όταν ζητάτε συνέχεια συγγνώμη στο τέλος χάνεται η σημασία της λέξης. 

Εάν πείτε κάτι αγενές ή πρέπει να ακυρώσετε τα σχέδια την τελευταία στιγμήή εάν κάνετε κάποιο άλλο λάθος, προφανώς θα ζητήσετε συγγνώμη. Αλλά μην το κάνατε όταν δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

Οι ανάγκες σας δεν ικανοποιούνται ποτέ

Λοιπόν εάν αισθάνεστε ότι οι ανάγκες σας δεν ικανοποιούνται ποτέ πάρτε το ως ένα σημάδι. Ίσως παρατηρήσετε ότι δεν έχετε ποτέ χρόνο να πετύχετε τους στόχους σας ή ότι οι άνθρωποι στη ζωή σας σπάνια είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν. Μήπως τελικά είστε πολύ καλοί και όλοι έχουν συνηθίσει να περιμένουν κάτι από εσάς; 

Νιώθετε δυσαρεστημένοι αφού πείτε το ναι

Θα καταλάβετε αν είστε υπερβολικά ευγενικοί με τους άλλους, εάν κάθε φορά που λέτε ναι μετά νιώθετε δυσαρεστημένοι. Εάν συμφωνείτε συνεχώς να κάνετε πράγματα επειδή σας το ζητάνε και όχι επειδή πραγματικά το θέλετε, θα αρχίσετε να νιώθετε άβολα και δυσάρεστα. 

Όσο δύσκολο και αν είναι, εξασκηθείτε πιο συχνά λέγοντας "όχι" και κάντε αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους.

Έχετε συνέχεια δουλειά

Το να είστε πολύ καλοί θα μπορούσε να σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσουν να σας εκμεταλλεύονται στη δουλειά. Παρόλο που μπορεί να σας οδηγήσει στο να προχωρήσετε στην καριέρα σας, μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το αφεντικό σας, σας εκμεταλλεύεται και δεν θα σταματήσει μέχρι να βάλετε τα δικά σας όρια.

Νιώθετε εξαντλημένοι όλη την ώρα

Εάν κάνετε συνεχώς πράγματα για τους άλλους, αργά ή γρήγορα θα εξαντληθείτε. Θυμηθείτε ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να είσαι «καλός» και να είσαι πραγματικά ευγενικός. Όσο περισσότερο φροντίζετε τον εαυτό σας, τόσο λιγότερο κουρασμένοι νιώσετυετε.

Αποφεύγετε την αντιπαράθεση με κάθε κόστος

Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην αρέσουν τα επιχειρήματα και τα πιστεύω σας σε όλους τους ανθρώπους. Τι δεν είναι φυσιολογικό; Το να μην διεκδικείτε αυτά που πραγματικά πιστεύετε μόνο και μόνο για να είστε αρεστοί στους άλλους, δεν θα σας βγει σε καλό. 
 

Δείτε επίσης: 10 εξαιρετικά συμμετρικές φωτογραφίες από το πιο viral αρχιτεκτονικό ζευγάρι του Instagram

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.