WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σύνδρομο χρόνιας δυσαρέσκειας: Τι είναι και πώς θα απαλλαγείτε 


19 Αυγούστου 2021

Σύνδρομο χρόνιας δυσαρέσκειας: Τι είναι και πώς θα απαλλαγείτε 

Μήπως τον τελευταίο καιρό νιώθετε άβουλοι και ότι ξεκινάτε την ημέρα σας με δυσκολία; Τότε ίσως έχετε το σύνδρομο χρόνιας δυσαρέσκειας.

Όσοι εμφανίζουν το συγκεκριμένο σύνδρομο νιώθουν ότι έχουν αφαιρέσει το αλάτι και το πιπέρι σχεδόν από όλα. Αισθάνονται ότι δεν έχουν κανένα κίνητρο, ενώ ακόμα και τις πιο μικρές δουλειές τις κάνουν με δυσκολία. 

Η χρόνια δυσαρέσκεια είναι ένα ατομικό πρόβλημα και μπορεί να αισθανθείτε ότι τίποτα δεν σας γεμίζει και πως ότι και να κάνετε, δεν βρίσκετε καμία ανταμοιβή. Επιπλέον, διακρίνεται από την ανάγκη για συνεχή έγκριση από τους άλλους και την αίσθηση ότι δεν φτάνετε ποτέ εγκαίρως, υπάρχει πάντα κάτι που εκκρεμεί και μπορεί να γίνει καλύτερα.

Πώς θα απελευθερωθείτε από την τοξική δυσαρέσκεια

Δεσμευτείτε σε κάτι 

Υπάρχουν πέντε κρίσιμα λεπτά όταν γυρίσεις σπίτι. Είναι αυτά που σε αναγκάζουν να επιλέξεις ανάμεσα στο να πάρεις το τηλεχειριστήριο ή να φορέσεις το σορτσάκι σου για να τρέξεις. Και αυτό επιλύεται με το να πιέσετε λίγο τον εαυτό σας.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να Δεσμευτείτε ότι θα κάνετε κάτι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, το οποίο θα σας βγάλει από τον λήθαργο. Για παράδειγμα να διαβάστε ένα βιβλίο, να περπατήσετε για μια ώρα, να ξεκινήσετε ένα χόμπι...

Σχεδιάστε μια σκάλα

Για να πετύχετε έναν μεγάλο στόχο, πρέπει να τον χωρίσετε σε μικρότερους στόχους και να θέσετε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις: Είναι σημαντικός; Είναι εφικτός; Έχω την κατάλληλη προθεσμία; Αν απαντηθούν όλα καταφατικά, τότε τα πάμε καλά ...

Επίσης όσο αφορά τη διαίρεση σε μικρότερους στόχους, είναι σημαντική προκειμένου να διατηρηθεί ενθουσιασμός σας. Σκεφτείτε μια σκάλα στην οποία βρίσκεται ο μεγάλος στόχος στο τέλος, αλλά κάθε σκαλοπάτι που ανεβαίνετε είναι επίσης σημαντικό γιατί σας φέρνει πιο κοντά σε αυτόν.

Εκφράστε ό,τι σας απασχολεί

Το να εκφράζετε αυτό που βιώνετε σε μια ομάδα φίλων, στη δουλειά ή σε εκείνους  που θεωρείτε κατάλληλους, μπορεί να σας βοηθήσει γιατί θα ακούσετε διαφορετικές απόψεις και πιθανές λύσεις. Αυτό που μπορεί στην αρχή να φαίνεται εξωφρενικό, μπορεί να πραγματοποιηθεί αργότερα, αν το κοιτάξετε με ανοιχτό μυαλό.

Τέλος είναι σημαντικό να μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας με τα ελαττώματα και τις αρετές σας, ώστε να είστε πιο ευτυχισμένοι και να γεύεστε τη ζωή. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.