WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως είστε εθισμένοι στο στρες;


10 Αυγούστου 2021

Μήπως είστε εθισμένοι στο στρες;
Το στρες είναι παντού. Είναι μια καθημερινή κατάσταση για πολλούς ανθρώπους, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Το στρες είναι παντού. Είναι μια καθημερινή κατάσταση για πολλούς ανθρώπους, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Self Space τον περασμένο μήνα, το 57% των ανθρώπων δηλώνουν ότι νιώθουν μια συνεχόμενη υπερκόπωση. Μια άλλη μελέτη της The Stress Management Society και της Huawei διαπίστωσε ότι το 65% των ανθρώπων ένιωσαν περισσότερο στρες από την έναρξη της πανδημίας, ενώ το 21% βίωσε κάποια μορφή κατάθλιψης στις αρχές του 2021. 

Και παρόλο που μελέτες έχουν διαπίστωσε ότι το στρες σε σχέση με την πανδημία έχει μειωθεί από πέρυσι, εξακολουθεί να επηρεάζει το 35% των ανθρώπων.

Η πανδημία αποκάλυψε πόσο αρνητικό και εξουθενωτικό μπορεί να είναι το στρες. Όταν είστε στρεσαρισμένοι, δεν κοιμόμαστε καλά, δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, είστε ευερέθιστοι και νιώθετε ότι κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας είναι ένας αγώνας. 

Μήπως όμως είστε εθισμένοι στο στρες; 

Το στρες είναι μέρος της ανθρώπινης εξέλιξης. Αναδεικνύει την ανταπόκρισή μας σε κάτι που μας απειλεί, με αποτέλεσμα να αυξάνονται η αδρεναλίνη, οι καρδιακοί παλμοί και η εγρήγορση. Αυτό ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στους ανθρώπους των σπηλαίων, για να ξεφύγουν από δύσκολες καταστάσεις. Σήμερα οι περισσότεροι από εμάς δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιους κινδύνους, αλλά η ανταπόκριση παραμένει. 

Και ενώ το στρες σε μικρές δόσεις μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας, ακόμα και ενισχύσει τη μνήμη. Όταν όμως γίνει χρόνιο τότε μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινότητά σας. 

Ένας άνθρωπος εθισμένος στο στρες αναζητά να μουδιάσει τα συναισθήματά του αντί να αντιμετωπίσει την πηγή της δυστυχίας του και την αίσθηση της έλλειψης ελέγχου. Είναι πιο εύκολο να είμαστε υπερβολικά απασχολημένοι παρά να αντιμετωπίσουμε τον πόνο που μπορεί να νιώθουμε μέσα μας.

Έτσι ο οργανισμός μαθαίνει να αποζητά τις ορμόνες του στρες προκειμένου να διατηρηθεί σε ισορροπία, με αποτέλεσμα να αναζητούμε το χάος. Και αν δεν υπάρχει χάος, το δημιουργούμε. Δεν αντέχουμε την ηρεμία, την ησυχία, τη γαλήνη διότι σε αυτές τις συνθήκες μας λείπει η ένταση και το στρες. 

Ενώ λοιπόν στρες δεν είναι ακριβώς εθιστικό, έχουμε απευαισθητοποιηθεί σε αυτό. Θεωρούμε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθουμε πίεση, παρόλο που στην πραγματικότητα, το χρόνιο άγχος γίνεται επιζήμιο.

Εάν λοιπόν αισθάνεστε ότι είστε εθισμένοι στο στρες, μην αγχώνεστε (!) Υπάρχουν τρόποι για να το καταπολεμήσετε. Αλλά το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση ότι τα επίπεδα άγχους σας πρέπει να μειωθούν.

Και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε είναι η άσκηση. Μπορείτε να διοχετεύσετε το στρες με την κίνηση, καθώς αυτό θα οδηγήσει στο να παραχθούν οι ορμόνες της ευτυχίας, γνωστές και ως ενδορφίνες.

Είναι επίσης σημαντικό να σταματήσετε να εστιάζετε στο παρελθόν ή στο μέλλον και να ξαναρχίσετε να εστιάζετε στο παρόν, στο τώρα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να χαλαρώσετε και να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας. 

Μια άλλη λύση για να μειώσετε το στρες είναι να δώσετε στον εαυτό σας την άδεια του να μην κάνει τίποτα. Βρείτε έναν χώρο στο σπίτι σας, κατά προτίμηση με ένα παράθυρο, αφήστε όλους τους περισπασμούς και απλώς μείνετε εκεί χωρίς να κάνετε τίποτα. Ξεκινήστε με πέντε λεπτά και μετά 10 και συνεχίστε αφού επιστρέψετε στις δραστηριότητες σας ανανεωμένοι. 

Η εύρεση της ισορροπίας είναι δύσκολη, αλλά η παραγωγική χρήση του άγχους είναι δυνατή. Με βάση τις παραπάνω τεχνικές, θέτοντας όρια και μαθαίνοντας να λέτε «όχι», μπορείτε να αρχίσετε να χαλαρώνετε και να αποδέχεστε ότι κάνετε ό, τι καλύτερο μπορείτε, ανεξάρτητα από το πόσο στρεσαρισμένοι είστε.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.