WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα πείσετε το παιδί σας να μη βγάζει τη μάσκα στο σχολείο


The Jennettes

3 Σεπτεμβρίου 2021

Πώς θα πείσετε το παιδί σας να μη βγάζει τη μάσκα στο σχολείο

Με τη μάσκα στο πρόσωπό τους, γίνονται οι αγαπημένοι τους σούπερ ήρωες. Βάζουν τις κάπες τους και βγαίνουν στον κόσμο για να τον σώσουν από το κακό που διασπείρεται. Αυτή θα μπορούσε να είναι η επικρατέστερη απάντησή τους κάθε φορά που τα ρωτάμε πόσο καλά τα πάνε κι αν έχουν προσαρμοστεί με την πανδημία. Ωστόσο, τα περισσότερα θα αφήσουν στην άκρη τις μαγικές υπερδυνάμεις και θα εκφράσουν φόβους, ανασφάλειες και άγχος, όπως ακριβώς κι εμείς.

Οι μαθητές είναι έτοιμοι να πάρουν τις τσάντες τους και να τρέξουν (ή τουλάχιστον να κατευθυνθούν αργά και με όχι και με τόσο πολλή όρεξη) στο σχολείο. Μόνο που μαζί με το σακίδιο τους, πρέπει να μην ξεχάσουν να πάρουν μαζί τους το απαραίτητο αξεσουάρ της εποχής που δεν είναι άλλο από τη μάσκα προστασίας. 

Πώς μπορούμε να τους εξηγήσουμε τη νέα κανονικότητα ώστε τα παιδιά κάθε ηλικίας και κυρίως τα μικρότερα να συνηθίσουν τον υφασμάτινο τοίχο που υψώνεται μπροστά από τα πρόσωπά τους; Η HuffPost έπειτα από επικοινωνία με ειδικούς της ψυχικής υγείας των παιδιών, προσφέρει στους γονείς και τους κηδεμόνες μερικές πολύτιμες συμβουλές για την ομαλή επιστροφή των παιδιών στα θρανία.

1. Εξηγήστε τους ότι δυσκολεύεστε το ίδιο με εκείνα

Όπως σημειώνει η παιδοψυχίατρος, Dr. Helen Egger: «Η χρήση μάσκας για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού αποτελεί πρόκληση τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ίδιους τους γονείς». Η καθημερινότητα άλλαξε με έναν τρόπο που δεν φανταζόταν κανείς αφού τίποτα δεν είναι ίδιο με χθες. Το πιο σημαντικό είναι η αποδοχή των συναισθημάτων και η προσπάθεια να κάνετε μια εποικοδομητική συζήτηση που θα λύνει τις απορίες τους όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. 

2. Εστιάστε στα θετικά

Μπορεί να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο αλλά πριν φύγει το παιδί σας για το σχολείο, βεβαιωθείτε ότι έχετε εξηγήσει επαρκώς γιατί είναι τόσο σημαντικό να φοράει μάσκα. Στα μικρότερα παιδιά, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα λεξιλόγιο που είναι κοντά τους χωρίς να τα μπερδέψετε παραπάνω με επιστημονικούς όρους. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μην κάνετε ολόκληρο θέμα τη χρήση μάσκας αλλά αντίθετα να την εντάξετε στον τρόπο ζωής σας σαν μία από τις καθημερινές σας συνήθειες όπως είναι το βούρτσισμα των δοντιών.

«Να θυμάστε πως εάν οι ερωτήσεις των παιδιών σας, σας φαίνονται ανόητες, για εκείνα έχουν μεγάλη σημασία», τονίζει η Egger. Εκείνο που έχει σημασία είναι να αναδεικνύετε τη θετική πλευρά και να χρησιμοποιείτε φράσεις όπως: «Φοράμε μάσκα για να κρατάμε ο ένας τον άλλον ασφαλή και για να μην επιτρέπουμε σε αυτόν τον ιό να πάει από το ένα άτομο στο άλλο». Επίσης, εξηγεί πως δεν πρέπει να μιλάμε μπροστά τους υποτιμητικά για τις οικογένειες που έχουν πάρει διαφορετικές αποφάσεις. 

Στην πραγματικότητα, όπως τονίζουν οι ψυχολόγοι: «Οι γονείς συχνά εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά μπροστά στα παιδιά τους επειδή κρίνουν κάποιους άλλους γονείς που δείχνουν ασυνεπείς ως προς τη χρήση μάσκας. Όταν λέμε πως "οι γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο χωρίς μάσκα, είναι χαζοί", τότε αυτό δεν βοηθάει καθόλου τα παιδιά και τα φορτώνει με επιπρόσθετο άγχος».

3. Ακούστε προσεκτικά τι έχουν να σας πουν

Τα περισσότερα παιδιά είναι ενθουσιασμένα που επιστρέφουν στο σχολείο κυρίως γιατί εκεί θα συναντήσουν ξανά όλους τους φίλους τους. Από την άλλη, μπορεί να κρύβουν κάποια εσωτερικευμένα συναισθήματα μελαγχολίας που τα απομακρύνουν από τη χαρά της προσμονής λόγω των δεδομένων της εποχής. Στον διάλογο που θα κάνετε μαζί τους, φροντίστε να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση, στην οποία δεν θα τα κρίνετε ό,τι κι αν σας πουν. Προσπαθήστε να κατανοήσετε αυτά που θα σας πουν και να εξηγήσετε τη δική σας πλευρά και όσα έφερε μαζί της η πανδημία.

4. Επιβραβεύστε τα

Μην ξεχνάτε πως η πιο σημαντική στιγμή για τα παιδιά σας είναι εκείνη της βράβευσης και αυτό ισχύει πάντα, όχι μόνο τώρα. Δεν είναι πάντα εύκολο να είσαι παιδί και μάλιστα, ένα παιδί που κάνει αναγκαστικά παρέα σε καθημερινή βάση με μια πανδημία που εγκαταστάθηκε στη ζωή του εδώ και τουλάχιστον 18 μήνες. Πρέπει λοιπόν να λέτε στα παιδιά σας πόσο υπερήφανοι νιώθετε που έχουν νικήσει τόσα εμπόδια και να τα επιβραβεύετε κάθε φορά που θυμούνται μόνα τους να φορέσουν μάσκα. Δεν είναι εύκολο να το κάνουν οπότε ο έπαινος είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε. 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.