WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όταν η αγάπη σε ένα ζευγάρι μετατρέπεται σε μίσος


4 Οκτωβρίου 2021

Όταν η αγάπη σε ένα ζευγάρι μετατρέπεται σε μίσος

Η πανδημία εκτός από το ότι προκάλεσε δραματικό αριθμό θυμάτων, προκάλεσε προβλήματα και στις σχέσεις. Σε πολλές σχέσεις η αγάπη μετατράπηκε σε μίσος. 

Πώς είναι όμως δυνατόν ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που έχουν επιλέξει ο ένας τον άλλον, που μαζί έχουν αποφασίσει να φτιάξουν μια οικογένεια, να εμφανιστεί μίσος; 

Κανένα ζευγάρι δεν είναι απρόσβλητο από τις δυσκολίες, τις συγκρούσεις και τις  αντιπαραθέσεις. Αλλά σε κάθε «υγιή» σχέση υπάρχει η θέληση για κατανόηση, επιδιόρθωση, μετάνοια.  Από την άλλη πλευρά, όταν συσσωρεύονται η απογοήτευση, οι κατηγορίες και οι ταπεινώσεις σε μια σχέση, η αγάπη μπορεί να αντικατασταθεί από μίσος.

«Δεν τον αναγνωρίζω πια», «Δεν είναι το άτομο που παντρεύτηκα», «Βγάζει τον χειρότερο μου εαυτό» , φράσεις αυτού του τύπου εκφράζουν όλη τη δυσφορία όσων βλέπουν τη σχέση τους να αλλάζει και κατά συνέπεια και τα συναισθήματά τους. 

Τα αίτια της μετάλλαξης

Η προδοσία, η απόρριψη, η περιφρόνηση της οικογένειας, οι συγγενείς...ακόμα και οι φίλοι σε κάποιες περιπτώσεις, είναι μερικά από τα πιο συχνά «χτυπήματα» και από τα οποία είναι πιο δύσκολο να συνέλθουμε.

«Δεν ξέρω ποιον παντρεύτηκα», «Είναι ένας άλλος άνθρωπος»,  ακούμε από ετα ζευγάρια που οδηγούνται στην αποξένωση.

Το κλειδί; Η επικοινωνία. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας για τη σχέση σας και αυτό σημαίνει να τον ακούσετε και να σας ακούσει, με σκοπό να βρεθεί μια λύση. 

Ίσως χρειαστεί να συζητήσετε πολλές φορές, αλλά στο τέλος θα δείτε ότι η προσπάθεια άξιζε. Να θυμάστε όμως το να αλλάξετε τη σχέση σας χρειάζεται χρόνο, υπομονή και επιμονή. Οι δυσκολίες και οι αντιστάσεις είναι αναμενόμενες και από τις δυο πλευρές και στο χέρι σας είναι να τις δουλέψετε.


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.