AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει λεκτική βία στη σχέση σας


14 Σεπτεμβρίου 2021

Σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει λεκτική βία στη σχέση σας

Συνήθως, όταν ακούμε τη λέξη «κακοποίηση», το μυαλό μας πηγαίνει στη σωματική, γιατί είναι μια πιο προφανής και έκδηλη μορφή βίας. Δυστυχώς, δεν είναι η μόνη, ούτε η πιο καταστροφική μορφή βίας.

Η λεκτική κακοποίηση συνιστά  επίσης μια πολύ τοξική κι επιβλαβή συνθήκη για την ψυχική υγεία. Μπορεί να μην σας χτυπάει κάποιος, αλλά μπορεί να ασκεί βία, με τρόπους που πολλές φορές δύσκολα μπορούν να στηρίξουν το επιχείρημα περί βίαιης συμπεριφοράς, μια και οι θύτες μπορεί να αντιτείνουν δικά τους επιχειρήματα ώστε να «μεταμφιέσουν» τη βία που ασκούν  σε κάτι «φυσιολογικό».

Σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας, σας ασκεί λεκτική βία

Σας μειώνει μπροστά σε άλλους. Αν σας προσβάλει και σας μειώνει μπροστά σε τρίτους, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και μπορεί τα πράγματα να γίνονται ακόμα πιο άσκημα όταν βρίσκεστε μόνοι σας. 

Ξεσπάει επάνω σας. Αν ξεσπάει τα νεύρα του επάνω σας με την πρόφαση ότι είναι αγχωμένος λόγω της δουλειάς ή επειδή είχε μια κακή ημέρα, τότε θυμίστε του ότι δεν είστε σάκος του μποξ. Και εάν η συμπεριφορά του δεν αλλάζει ίσως πρέπει να απομακρυνθείτε. 

Σας βρίζει. Αυτή είναι η πιο ξεκάθαρη κατηγορία λεκτικής κακοποίησης.

Σας δίνει διαταγές. Αν ακούτε συνέχεια διαταγές και το μόνο που κάνετε είναι να τις εκτελείτε, τότε είστε απλά θύματα λεκτικής βίας. Οι διαταγές αποκλείουν την ισότητα και την αυτονομία του άλλου. 

Λέει «αστεία» που σας προσβάλλουν. Αν ο σύντροφός σας γελά με πράγματα που σας μειώνουν και υποβαθμίζουν την προσωπικότητά σας, τότε είστε με έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να καταλάβει και να σεβαστεί την προσωπικότητά σας.

Επειδή η λεκτική κακοποίηση δεν αφήνει αναγνωρίσιμα σωματικά σημάδια, μπορεί να είναι δύσκολο για τους άλλους να γνωρίζουν τι συμβαίνει. Οι θύτες εκτελούν συχνά την λεκτική κακοποίηση πίσω από τις κλειστές πόρτες. Επιπλέον τείνουν να είναι γοητευτικοί και συχνά είναι ιδιαίτερα σεβαστά άτομα, από τα οποία οι άλλοι δεν θα περίμεναν ποτέ τέτοιου είδους συμπεριφορά. 

Και επειδή δεν έχετε καμία ορατή απόδειξη της κακοποίησης, μπορεί να φοβάστε να εμπιστευτείτε τους άλλους. Μπορεί να νομίζετε ότι δεν θα σας πιστέψουν. Μπορεί ακόμη και να μην είστε σίγουροι για το αν αυτό που συμβαίνει είναι ένα είδος κακοποίησης. Ίσως σκέφτεστε ότι υπάρχει κάτι λάθος με εσάς και όχι με τον κακοποιό σας.

Μην αφήσετε κανέναν από αυτούς τους λόγους να σας εμποδίσει να ενημερώσετε άλλους ανθρώπους για το τι συμβαίνει. Τα άτομα που εμπιστεύεστε θα είναι στο πλευρό σας. Δεν πρόκειται να σας αμφισβητήσουν ή να πιστεύουν ότι είστε η πηγή του προβλήματος. 

Πάρτε την υποστήριξη που χρειάζεστε από στενούς φίλους και μέλη της οικογένειας και αναζητήστε επαγγελματική συμβουλή από κάποιον ειδικά εκπαιδευμένο για να χειριστείτε τη λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση.