WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 λόγοι για τους οποίους έχετε περισσότερο άγχος το πρωί (και πώς να το διορθώσετε)


4 Νοεμβρίου 2021

3 λόγοι για τους οποίους έχετε περισσότερο άγχος το πρωί (και πώς να το διορθώσετε)

Μόλις ξυπνήσατε και νιώθετε άγχος. Είναι  φυσιολογικό; Ναι είναι φυσιολογικό να έχετε άγχος το πρωί κάθε τόσο. Οι απαιτήσεις της δουλειάς, τα μίτινγκ, ακόμα και ένα πρώτο ραντεβού το πρωί μπορούν να συνεισφέρουν στο πρωινό άγχος.

Αλλά αν πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια φορά, ίσως είναι καιρός να το ερευνήσετε. 

Γιατί αγχωνόμαστε περισσότερο το πρωί;

Για να είμαστε σαφείς, δεν αισθάνονται όλοι ανήσυχοι όταν ξυπνούν -αλλά δεν είναι και ασυνήθιστο φαινόμενο. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα δεδομένα είναι ανάμεικτα, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι το άγχος αυξάνεται αργότερα μέσα στην ημέρα και κάποιες άλλες ότι τείνει να είναι υψηλότερο το πρωί.

Τι συμβαίνει και νιώθουμε αγχωμένοι το πρωί με το που ξυπνάμε;

Η κορτιζόλη αυξάνεται το πρωί.

Το αυξημένο άγχος το πρωί θα μπορούσε να αποδοθεί στην κορτιζόλη, η οποία είναι υψηλότερη όταν ξυπνάτε. Και ενώ είναι φυσιολογικό όλο αυτό, από την άλλη μεριά μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο αν έχετε συνέχεια άγχος κάθε πρωί. 

Οι συνήθειες του ύπνου μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας.

Είναι απίστευτα σημαντικό να δίνετε προσοχή στο πρόγραμμα του ύπνου σας. Το κιρκάδιο σύστημα μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στο άγχος καθώς και στα συμπτώματα πανικού.

Το συνεχές άγχος μπορεί να οδηγήσει στο αίσθημα πανικού όταν το ξυπνητήρι σας χτυπήσει το πρωί. Γι αυτό και τα πρωινά, ειδικά τα πρωινά της Δευτέρας, θεωρούνται πιο επικίνδυνα στο να συμβεί μια καρδιακή προσβολή.

Μάλιστα μια μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Pub Med δείχνει ότι η εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος του μυοκαρδίου και ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος εμφανίζονται συχνότερα το πρωί.

Η ψυχική σας υγεία παίζει ρόλο.

H ψυχική σας κατάσταση μπορεί μερικές φορές να καθορίζει την ώρα που αισθάνεστε αγχωμένοι. Ενώ το κοινωνικό άγχος και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να συσχετίζονται με το πρωινό άγχος, «το γενικευμένο άγχος τείνει να εμφανίζεται περισσότερο τη νύχτα. 

Εκτός από αυτές τις ιδιαίτερες καταστάσεις ψυχικής υγείας, ο κακός ύπνος, η διατροφή και οι περιορισμένες δεξιότητες διαχείρισης του στρες θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε υψηλό πρωινό άγχος.

Πώς να διαχειριστείτε το πρωινό άγχος

Εάν ξυπνάτε με αγχώδη συναισθήματα ή ακόμα και με μια κρίση πανικού, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας (ή τον γενικό σας γιατρό). Αυτό το φαινόμενο μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία σας και στην ικανότητά σας να σκέφτεστε ήρεμα και να έχετε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την υπόλοιπη ημέρα. 

Μια καλή συμβουλή είναι να ξεκινήστε να κρατάτε ένα ημερολόγιο για να καταγράφετε την εμπειρία σας. Παρακολουθήστε τις επιτυχίες, τις προκλήσεις και τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να δείτε αν υπάρχει κάποιο μοτίβο το οποίο εμφανίζεται ακριβώς πριν το έντονο άγχος το πρωί. 

Ένα άλλο γρήγορο εργαλείο είναι η διαφραγματική αναπνοή. Εξασκηθείτε εισπνέοντας για τέσσερα δευτερόλεπτα από τη μύτη, κρατώντας την αναπνοή σας για τέσσερα δευτερόλεπτα και εκπνέοντας από το στόμα για έξι δευτερόλεπτα.

Επίσης πρακτικές όπως η γιόγκα, το άκουσμα απαλής μουσικής, ο διαλογισμός μπορούν να συμβάλουν σε χαμηλότερα επίπεδα στρες.

Τέλος, σκεφτείτε τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT),  η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να αλλάζετε τη σκέψη σας και πώς να αντιδράτε στο άγχος.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.