WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 απλοί τρόποι να ξεπεράσετε τη μελαγχολία της Κυριακής


Κλέλια Φατούρου

7 Νοεμβρίου 2021

7 απλοί τρόποι να ξεπεράσετε τη μελαγχολία της Κυριακής

Ναι, είναι εφικτό να αρχίσεις να αγαπάς τις Κυριακές. Όλα είναι θέμα προοπτικής και συνηθειών.

Το έχουμε νιώσει όλα. Με το που ξημερώνει η Κυριακή, δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε ότι το Σαββατοκύριακο φτάνει στο τέλος του και θα πρέπει να πάμε στο γραφείο. Οι Αμερικάνοι το αποκαλούν Sunday Scaries. Το πιθανότερο είναι ότι δεν περνάμε καλά στη δουλειά μας ή απλά διαχειριζόμαστε με λάθος τρόπο την (παρεξηγημένη) Κυριακή.

Αν λοιπόν περνάτε κάθε Κυριακή τα ίδια, υπάρχουν τρόποι να αλλάξετε τη μέρα σας, και κατά συνέπεια, τη μελαγχολία στην οποία οδηγούμαστε. 

Ξυπνήστε νωρίς

Για πολλούς λόγους. Για να μην χαλάσετε τη ρουτίνα του ύπνου και μετά υποφέρετε από αυπνίες, αλλά και για να ξεκινήσετε τη μέρα κάνοντας κάτι. Αξιοποιήστε τη μέρα με μία βόλτα ή καφέ με φίλους και μην μιζεριάζετε για τη μέρα που ξημέρωσε.

Μακριά από social media

Εντάξει, όχι όλη τη μέρα, αλλά μην σπαταλήσετε την Κυριακή σας με σκρολάρισμα στο Instagram. Υπάρχει περίπτωση να νιώσετε ακόμα χειρότερα για τον εαυτό σας αν δείτε ότι οι φίλοι σας έχουν άδεια και διακοπάρουν στη Ρώμη. Αφήστε το blue light και προτιμήστε το φυσικό του ήλιου. Έστω και για μερικές ώρες.

Κάντε μία μεγάλη βόλτα

Τι καλύτερο από λίγο κυριακάτικο περπάτημα, με παρέα ή χωρίς; Με ακουστικά, έναν καφέ και βόλτα στην πόλη. Είναι η καλύτερη μορφή άσκησης, δεν σας επιβαρύνει και σας βοηθά να χαθείτε στις σκέψεις και τις σωματικές αισθήσεις. 

Γεμίστε το πρόγραμμα

Αν η Κυριακή είναι αβάσταχτη, ας τη γεμίσουμε με ασχολίες. Δουλειές στο σπίτι, βόλτες, εξόδους, συναντήσεις με φίλους, διάβασμα, σειρές. Ας αντιστρέψουμε τα πράγματα κι ας μείνουμε το Σάββατο μέσα.

Το ημερολόγιο της Κυριακής

Κάνετε αρνητικές σκέψεις; Νιώθετε βαθιά μελαγχολία από το πρωί; Ένα ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να εκφράσετε ό,τι υπάρχει στο μυαλό. Αν το δείτε σε λέξεις, μπορεί να σας φανεί μικρό και αχρείαστο.

Οι στόχοι που βάζουμε το βράδυ της Κυριακής

Η χειρότερη ώρα της εβδομάδας. Ας το παραδεχτούμε. Μπορούμε όμως να την ξορκίσουμε κάνοντας σχέδια για την εβδομάδα που έρχεται. «Θα πάω γυμναστήριο, θα αγοράσω δώρο για τον φίλο μου, θα πάω σινεμά τη Δευτέρα». Το τελευταίο ειδικό σε βοηθά να ανυπομονείς για την έναρξη της εβδομάδας.
Και λίγη ευγνωμοσύνη
Όλοι έχουμε δύσκολες μέρες και πέφτουμε ψυχολογικά και είναι απολύτως φυσιολογικό. Ας σταθούμε όμως για λίγο και ας νιώσουμε ευγνωμοσύνη για όλα τα καλά που υπάρχουν στη ζωή μας. Διότι δεν είναι τίποτα δεδομένο.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.