WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Χριστουγεννιάτικες ταινίες: Ο λόγος που τις βλέπουμε όλο τον χρόνο


The Jennettes

8 Δεκεμβρίου 2021

homealone
Home Alone movie
Η εξήγηση είναι τόσο ψυχολογική, όσο και νευρολογική και δίνει απάντηση στο γιατί λαχταράμε τις χριστουγεννιάτικες ταινίες όλο τον χρόνο

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία και μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα. Στολίσαμε το δέντρο, βάλαμε τα λαμπάκια μας, τα κεριά που ευωδιάζουν κανέλα και βανίλια, δοκιμάσαμε τα πρώτα μελομακάρονα και σιγά σιγά μπαίνουμε στο σωστό Christmas mood.

Για τους περισσότερους, η προετοιμασία ξεκινά με το μπαίνει ο Δεκέμβριος. Θα εκπλαγείτε όμως αν μάθετε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που λαχταρούν το πνεύμα των Χριστουγέννων από το καλοκαίρι. Που αργούν πολύ να ξεστολίσουν και λατρεύουν όλες τις ταινίες που έχουν έλατα, στολίδια, οικογενειακά τραπέζια και χιόνι. Όχι, δεν έχουν τρελαθεί. Υπάρχει λόγος και αφορά την ψυχολογική μας κατάσταση.

Αν το καλοσκεφτείς, οι ταινίες των γιορτών είναι κάτι περισσότερο. Είναι μία αίσθηση που μας τυλίγει. «Αν και οι χριστουγεννιάτικες ταινίες είναι γνωστές για το μελό και ελαφρώς κιτς στοιχείο τους αλλά και για τις προβλέψιμες ιστορίες, αυτό είναι που έχουμε ανάγκη όταν γύρω μας επικρατεί το χάος. Λίγη ζεστασιά, χαρούμενη ατμόσφαιρα και ένα ακόμα πιο χαρούμενο τέλος», επισημαίνει η νευροψυχολόγος Sanam Hafeez.

Το στοιχείο της νοσταλγίας είναι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για πολλούς ανθρώπους. Ίσως έχουν υπέροχες αναμνήσεις από μία εποχή όπου τα πράγματα ήταν πιο απλά και οι ευθύνες ήταν πολύ λιγότερες.

Η νευρολογική εξήγηση

Κι όμως, αυτή η προβλεψιμότητα είναι που κάνει τις χριστουγεννιάτικες ταινίες απαραίτητες στη ζωή μας. «Όταν τις παρακολουθούμε, εκκρίνεται ντοπαμίνη, γνωστή και ως ορμόνη της χαράς. Πρακτικά, είναι σαν να έχουμε πάρει αντικαταθλιπτικά», εξηγεί η ειδικός και φέτος λέω να δω «Μόνος στο Σπίτι» νωρίτερα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.