WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Worry Burnout: Τι είναι, πώς συνδέεται με την πανδημία και πώς θα καταλάβετε αν το έχετε


JTeam

16 Δεκεμβρίου 2021

Worry Burnout: Τι είναι, πώς συνδέεται με την πανδημία και πώς θα καταλάβετε αν το έχετε
Μήπως τελευταία αποφεύγετε όλο και περισσότερο να παρακολουθείτε ειδήσεις και να διαβάζετε δυσάρεστα νέα; Αν σας συμβαίνει έντονα ειδικά μες στην πανδημία, μπορεί να έχετε πάθει "Worry Burnout".

Στα αγγλικά αποδίδεται με μία μόνο λέξη αλλά το νόημα είναι κάτι παραπάνω από περιεκτικό. Λέγεται "Burnout", μεταφράζεται ως «Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης» και σίγουρα το έχουμε βιώσει παραπάνω από μία φορά, αλλά το "Worry Burnout" είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και φαίνεται πως αναδύθηκε μαζί με την πανδημία.

Ακόμη και σε μία τέτοια εποχή, η ικανότητά μας να καταστροφολογούμε έχει όρια κι αν θέλετε να εντοπίσετε τα σημάδια, αρκεί να παρατηρήσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Το Burnout πέρα από το επαγγελματικό περιβάλλον που εντοπίζεται τις περισσότερες φορές, έχει αρχίσει να διεισδύει στη ζωή μας με άλλες, πολύ διαφορετικές μορφές.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο, Thea Gallagher: «Όταν ζούμε σε συνθήκες διαρκούς αβεβαιότητας, πολλές φορές το τραύμα είναι αναπόφευκτο οπότε καλούμαστε να διαχειριστούμε πολλά ταυτόχρονα, κάτι το οποίο συχνά είναι αδύνατο». To έντονο στρες οδηγεί στην εξουθένωση και την απόγνωση με τον καιρό.

Αυτού του είδους η εξουθένωση που σε απορροφά εντελώς και ουσιαστικά σε ακινητοποιεί, είναι φυσιολογική και αναμενόμενη, όπως παρατηρούν οι ειδικοί. Τους δύο πρώτους μήνες της πανδημίας, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στα ποσοστά κατάθλιψης ανάμεσα στους εργαζομένους πο μάχονταν στην πρώτη γραμμή. Καθώς η πανδημία αποδείχθηκε πως δεν έχει τελειωμό, πολλοί οδηγήθηκαν στην απόγνωση και την απελπισία καθώς άρχισε να διαφαίνεται πως όλη αυτή η μάχη δεν θα διαρκούσε μόνο δύο εβδομάδες ή δύο μήνες αλλά σίγουρα δύο χρόνια.

Τι προκαλεί στ' αλήθεια το "Worry Burnout";

«Βιώνουμε συναισθήματα για έναν συγκεκριμένο λόγο», τονίζει ο κλινικός ψυχολόγος και ψυχίατρος στο πανεπιστήμιο της Columbia, Jeffrey Cohen. «Ο φόβος είναι το μέσο για να απαντάμε στις απειλές. Η αναστάτωση και το άγχος στέλνουν προειδοποιητικά σήματα στον εγκέφαλό μας, υπενθυμίζοντάς μας πως πρέπει να λαμβάνουμε ανάλογα με την περίσταση, τα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας».

Όπως προσθέτει ωστόσο: «Στην περίπτωση της πανδημίας, βρισκόμαστε τόσο καιρό υπό τη διαρκή απειλή του αόρατου εχθρού που έχουμε σταματήσει να εμπιστευόμαστε τον εγκέφαλό μας όταν μας προειδοποιεί ότι εξακολουθούμε να είμαστε ακόμη υπό απειλή». Είναι σαν να αρχίζουμε να αμφισβητούμε τη λειτουργία και τον ρόλο των μηχανισμών που μας προειδοποιούν για ό,τι θα επακολούθησει.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το νευρικό μας σύστημα να αντιδρά στην υπερβολική ανησυχία. Tα επίπεδα της κορτιζόλης εκτινάσσονται και οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε μονίμως εξουθενωμένοι. «Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να διατηρεί υψηλά επίπεδα άγχους για πολύ καιρό χωρίς να έρθει κόπωση».

Αυτή η απόγνωση και ο τρόπος που μας σπρώχνει σταδιακά να απομακρυνόμαστε από την υπερβολική ανησυχία, τελικά μπορεί να έχει θετική επίδραση επάνω μας. Σηματοδοτεί μια ριζική αποδοχή της νέας κακονικότητας και κατά κάποιον τρόπο, μας λύνει αρκετά προβλήματα. Μέσω της αποδοχής, μαθαίνουμε να αντιλαμβανόμαστε τα facts που επικρατούν γύρω μας, ακριβώς όπως είναι χωρίς να επηρεαζόμαστε πια συναισθηματικά, τόσο βαθιά.

Κάπως έτσι αρνούμαστε σταδιακά να στεναχωριόμαστε για όσα συμβαίνουν και όλο αυτό λειτουργεί ως ένα προστατευτικό πλέγμα απέναντί μας. Είναι στην ουσία, ένας καλός μηχανισμός άμυνας απέναντι στο επιπρόσθετο άγχος που μας βαραίνει.

Τα σημάδια του "Worry Burnout"

Αν θέλετε να δείτε αν έχετε "Worry Burnout", ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω σημάδια:

1. Αποφεύγετε τις ειδήσεις

Δεν μπορείτε πια να διαχειρίζεστε τις κακές ειδήσεις με αποτέλεσμα να αποφεύγετε το άκουσμά τους. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της αντίστασής σας απέναντι σε ό,τι σας αγχώνει υπερβολικά.

2. Νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι

Μετά από έντονη περίοδο ανησυχίας και άγχους, νιώθουμε εξανλτημένοι. Είτε πρόκειται για μια φυσική καταστροφή, είτε για κάτι από την καθημερινότητά μας που μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, το άγχος μας κάνει να σκανάρουμε στην ουσία την απειλή και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ψυχική κόπωση που πλέον γίνεται μόνιμη.

3. Αισθάνεστε ότι όλα είναι μάταια

Νιώθουμε ότι όλα τα έχουμε κάνει σωστά στην πανδημία. Social distancing για πολλούς μήνες, πλήρη εμβολιασμό αλλά παρόλα αυτά, τα κρούσματα είναι σε διαρκή αύξηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθουμε όλο και πιο αρνητικά, καταλήγοντας να τα βλέπουμε όλα μάταια.

4. Εκνευρίζεστε πιο εύκολα

Ο θυμός είναι πιο συχνό συναίσθημα όταν έχουμε εξαντληθεί συναισθηματικά. Τα ξεσπάσματα και οι εκρήξεις οργής είναι πλέον η καθημερινότητά μας ενώ χάνουμε πολύ πιο εύκολα την υπομονή μας. Πλέον, κάθε αντοχή έχει εξαντληθεί και δεν υπάρχει καθόλου ελεύθερος χώρος για ανησυχίες, άγχη όπως και για λίγη ακόμη φόρτιση.

Δείτε ακόμη:

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.