WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

To αγαπημένο σας ποτό αποκαλύπτει τον πραγματικό εαυτό σας


Στεφανία Παπαδημητρίου

31 Δεκεμβρίου 2021

To αγαπημένο σας ποτό αποκαλύπτει τον πραγματικό εαυτό σας
Imdb
«Είμαστε ό,τι τρώμε», λέει το γνωστό ρητό. Τελικά, μάλλον είμαστε ό,τι πίνουμε

«Είμαστε ό,τι τρώμε», λέει το γνωστό ρητό. Μία έρευνα, όμως, διαφωνεί και υποστηρίζει πως, τελικά, είμαστε ό,τι πίνουμε.
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Peter K. Jonason και την ομάδα του, το αγαπημένο μας ποτό μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την προσωπικότητά μας. Μάλιστα, γίνεται να καταλάβουμε πολλά για τον χαρακτήρα των άλλων παρατηρώντας τόσο τι πίνουν, όσο και πού.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.232 Αυστραλοί – το 50% ήταν γυναίκες – και ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 45,79 (πείτε 46) χρόνια. Ρωτήθηκαν αν προτιμούν να πίνουν στο σπίτι ή έξω, ενώ συμπλήρωσαν τα αγαπημένα τους ποτά – οι επιλογές ήταν μπίρα, κρασί, spirits, cocktails, μηλίτης και κανένα.

Έπειτα, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο που αφορούσε τα παρακάτω:

  • Ικανοποίηση με τη ζωή
  • Αντοχή
  • Απελπισία
  • Διαπροσωπική εμπιστοσύνη
  • Την Big 5: εξωστρέφεια, άγχος, οργάνωση, θετική ενέργεια, κοινωνικότητα

Βρέθηκε πως εκείνοι που έπιναν σπίτι ήταν πιο απελπισμένοι από αυτούς που έπιναν έξω. Είναι πιθανότερο να εμφανίσουνκαταθλιπτικές τάσεις, ενώ πίνουν για να διαχειριστούν τα αρνητικά τους συναισθήματα. Όσοι προτιμούν να απολαμβάνουν το ποτό τους έξω, τείνουν να είναι πιο εξωστρεφείς.

Εκείνοι που δήλωσαν πως πίνουν μπίρα και κρασί, ήταν οι πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και είχαν εσωτερική δύναμη.

Εκείνοι που έπιναν μόνο κρασί ήταν οι πιο ευχάριστοι, οργανωτικοί και οι λιγότερο απελπισμένοι. Οι υπόλοιποι (cocktails, spirits, μηλίτης) ήταν οι πιο αγχώδεις.

Σε γενικές γραμμές, το κρασί είναι συνδεδεμένο με τις κοινωνικές δεξιότητες, την εξωστρέφεια και τη θετική ενέργεια. Αντίθετα, spirits πίνουν τα πιο αγχώδη άτομα – αν όμως τα προτιμούν έξω κι όχι στο σπίτι, είναι πιο ανοιχτοί σε γνωριμίες και τους αρέσει να βρίσκονται σε μεγάλη παρέα.

Η μπίρα, το «ποτό του λαού», όπως τονίζουν οι ερευνητές, είναι η αγαπημένη εκείνων που ικανοποιούνται με τα απλά πράγματα. Μάλιστα, προτιμούν το συγκεκριμένο ποτό για να χαλαρώσουν.

Τώρα που μάθατε τα παραπάνω, εσείς τι θα πιείτε σήμερα;

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS