WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς είναι να μην υπεραναλύεις τα πάντα; Τα υπέρ και τα κατά των underthinkers


Κλέλια Φατούρου

11 Ιανουαρίου 2022

Πώς είναι να μην υπεραναλύεις τα πάντα; Τα υπέρ και τα κατά των underthinkers
Unsplash/enrico carcasci
Είσαι overthinker ή underthinker; Υπάρχουν υπέρ και κατά και στις δύο περιπτώσεις

Αν υπάρχει ένα πράγμα που με ενοχλεί πολύ στον εαυτό μου, είναι αυτή η τάση για υπερανάλυση στα πάντα. Από το μικρό και καθημερινό μέχρι την κοσμοιστορική αλλαγή που σου συμβαίνει κάθε 5 χρόνια.

Παρόλα αυτά, δεν νομίζω ότι βοηθά το να νιώθουμε ενοχές για αυτό που είμαστε. Έτσι όπως υπάρχουν εκείνοι που υπαραναλύουν τα πάντα, αντίστοιχα θα βρεις ανθρώπους που δεν αναλύουν και δεν επεξεργάζονται καθόλου αυτά που τους συμβαίνουν. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν υπέρ και κατά και στις δύο περιπτώσεις.

Τι σημαίνει να μην σκέφτεσαι καθόλου τα πράγματα;

Είναι το αντίθετο της υπερανάλυσης. Αντί να σκέφτεσαι πολύ τα πράγματα και να φοβάσαι να κάνεις την αλλαγή, λειτουργείς παρορμητικά και δεν σκέφτεσαι τις συνέπειες. Δεν αναλύεις καθόλου την κατάσταση. Χρησιμοποιείς λιγότερο το ένστικτό σου και σκέφτεσαι πολύ γρήγορα.

Όπως είπαμε, όλες οι συμπεριφορές έχουν τα υπέρ και τα κατά της. Εκείνος που δρα γρήγορα και δεν το σκέφτεται καθόλου, δεν κουράζει το μυαλό του με λεπτομέρειες και δεν παίρνει τα πράγματα προσωπικά, αλλά μπορεί να ζημιώσει τους άλλους και να μην υπολογίσει τα συναισθήματά τους. Είναι fun άνθρωποι, αλλά συνήθως αναξιόπιστοι, αν και δεν το κάνουν επίτηδες. «Φαίνεται σαν να μην υπολογίζουν τους άλλους ανθρώπους, αλλά το κάνουν για να μην έρθουν πολύ κοντά και πληγωθούν», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Nia Charpentier.

Από την άλλη, η ζωή είναι σίγουρα πιο χαλαρή και ανέμελη για τους underthinkers. Δεν σπαταλούν χρόνο αναλύοντας γιατί τους είπε αυτό ο συνάδελφος ή γιατί έκαναν ένα μικρό λάθος. Επίσης, έχουν την τάση να είναι πιο δημιουργικοί και καλλιτεχνικές ψυχές, εφόσον δεν απασχολούν τόσο πολύ τον εγκέφαλό τους. Επίσης, δεν βιώνουν όλο αυτό το στρες εκείνων που υπεραναλύουν.

Ως υπεραναλυτική προσωπικότητα όμως, επιτρέψτε μου να αναφέρω και ένα καλό πράγμα που προκύπτει από αυτή μου την τάση. Μπορεί να αγχώνεσαι και να μένεις σε μία κατάσταση περισσότερο από όσο της αξίζει, αλλά έρχεσαι σε μεγάλη επαφή με τον εαυτό σου, τον ακούς και αναλύεις αυτά που του συμβαίνουν. Αν δεν κολλήσεις πολύ, εξελίσσεσαι και μαθαίνεις τι πρέπει να κρατάς και τι να αφήνεις. Επιπλέον, υπολογίζεις τους άλλους ανθρώπους και έχεις υψηλή ενσυναίσθηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.