WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σου λένε όλοι ότι παραείσαι ευαίσθητη; Ο λόγος που πρέπει να το δεις ως υπερδύναμη


Κλέλια Φατούρου

22 Δεκεμβρίου 2021

sensitive
Pexels: Kira Schwarz
Η υπερευαισθησία δεν είναι αδυναμία ή κάτι κακό. Ώρα να την απενοχοποιήσουμε

Μεγαλώσαμε με το σκεπτικό ότι η ευαισθησία και η συχνή εκδήλωση συναισθημάτων είναι κάτι αμήχανο ή κακό. Αν δείχνεις ότι στενοχωριέσαι ή πληγώνεσαι, δίνεις δύναμη στους άλλους και τους επιτρέπεις να σου κάνουν ό,τι θέλουν. Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο για τους άντρες που τολμούν να έχουν περίσσια ευαισθησία.

Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ είμαστε πλέον ενήλικες, και ξέρουμε ότι είναι οκ να είμαστε ευαίσθητοι και δεν υπάρχει καμία ντροπή σε αυτό, τα βάζουμε με τον εαυτό μας επειδή μας έχουν μάθει ότι πρέπει να δείχνουμε δυνατοί και ατσάλινοι. Πριν πάμε να δούμε γιατί είναι καλό να είμαστε ευαίσθητοι, ας μάθουμε το γιατί.

«Είναι ένας συνδυασμός γονιδίων και περιβάλλοντος. Το δεύτερο παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο, γιατί οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας διαμορφώνουν κατά βάση την προσωπικότητά μας», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Amy Morin. Αν μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον με αγάπη και νοιάξιμο, είναι πολύ πιθανό να έχουμε αυτές τις δεξιότητες ως ενήλικες. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η παιδική ηλικία που μας καθορίζει. Ακόμα και αν μεγαλώσατε σε ένα τοξικό περιβάλλον, η ευαισθησία είναι ένα χαρακτηριστικό που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι, και ας διαφέρουν τα αίτια και η ρίζα.

Πώς καταλαβαίνεις ότι ανήκεις στην κατηγορία των υπερευαίσθητων; Οι κλασικές ενδείξεις είναι ότι σε κατακλύζει η γκάμα των συναισθημάτων και ότι πιάνεις εύκολα και των άλλων ανθρώπων. Μπορεί να περνάς όλη τη μέρα σκεπτόμενη αυτά που σου έχει πει ένας συγκεκριμένος άνθρωπος ή επειδή σε πλήγωσε μία λέξη. Τέλος, όταν είσαι ένας υπερευαίσθητος άνθρωπος, έχεις την τάση να είσαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό σου όταν κάνεις ένα λάθος.

Γιατί πρέπει να νιώθεις ότι έχεις μία υπερδύναμη

Δεν έχει σημασία ποια είναι τα αίτια. Το να είσαι υπερευαίσθητη, είναι σαν να είσαι ψηλή. Είναι κομμάτι σου και δεν χρειάζεται να το αλλάξεις. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να δεις όλες τις θετικές πλευρές του να έχεις υψηλή ευαισθησία. Σημαίνει ότι έχεις μεγάλη ενσυναίσθηση, ακούς τους άλλους, τους καταλαβαίνεις, είσαι σε επαφή με το δικό σου συναίσθημα και ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να επιτρέπεις στον εαυτό σου να βιώνει όλα τα συναισθήματα. Δεν είναι μειονέκτημα λοιπόν, είναι super power.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.