WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 μύθοι για την ευτυχία που καταρρίπτονται, και πολύ καλά κάνουν


Κλέλια Φατούρου

17 Δεκεμβρίου 2021

pexels-maria-orlova-4906289 (1) (1).jpg
Pexels/Maria Orlova
Οι μύθοι που πιστεύουμε για την ευτυχία, αλλά τελικά τη σαμποτάρουν

Λίγο πριν τις γιορτές, κάπως νιώθουμε την (επιβεβλημένη) ανάγκη να είμαστε μονίμως χαρούμενοι, να μην πέφτουμε ψυχολογικά και να μην στενοχωριόμαστε. Μήπως όμως έχουμε διαστρεβλωμένη αντίληψη για την ευτυχία; Μήπως θεωρούμε ότι είναι μία μόνιμη κατάσταση ευφορίας;

Καταρχάς, ας αποδεχθούμε κάτι πολύ βασικό. Η ευτυχία είναι υποκειμενική και ορίζεται διαφορετικά από κάθε άνθρωπο. Δεν μπαίνει σε καλούπια και δεν υπάρχουν κανόνες. Το επόμενο βήμα είναι να καταρρίψουμε τους μύθους που μας ακολουθούν από πάντα και που ευθύνονται για το ότι πιστεύουμε ότι η ευτυχία είναι μία μόνιμη κατάσταση έκστασης. Πάμε να τους δούμε.

Κάτι πάει λάθος αν δεν είσαι κάθε μέρα χαρούμενη

Κι όμως, η χαρά και η ευτυχία μπορεί να είναι εκεί, ακόμα και όταν βιώνεις αρνητικά συναισθήματα. Αν θυμώσεις, λυπηθείς, πληγωθείς ή απορριφθείς, δεν σημαίνει ότι εξαφανίζεται η χαρά. Απλώς είναι φυσιολογικό να περνάμε μέσα από όλη την γκάμα των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ευτυχία εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούς, υπενθυμίζω ότι η χαρά δεν είναι κάτι που έρχεται από έξω, αλλά από μέσα. Προφανώς και θα ενθουσιαστείς με τα ταξίδια, τα χρήματα και έναν νέο έρωτα, αλλά εδώ μιλάμε για ενθουσιασμό και όχι για ευτυχία. Ας μην ξεχνάμε ότι από εμάς εξαρτάται πώς θα τα χειριστούμε και αν θα μας δώσουν πραγματική χαρά.

Δεν μπορείς να χαρείς αν όλα πάνε στραβά

Ναι οκ, είμαστε άνθρωποι και επηρεαζόμαστε από τις συνθήκες που επικρατούν. Ωστόσο, δεν γίνεται να περιμένουμε να διορθωθεί μία κατάσταση προκειμένου να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει χαρά. Η χαρά δεν είναι μία μόνιμη κατάσταση. Μπορεί να υπάρξει πολλές φορές μέσα στη μέρα, και να έχει σύντομη διάρκεια.

Η ευτυχία είναι state of mind

Η ευτυχία δεν είναι κάτι που υπάρχει στο μυαλό μας. Είναι περισσότερο ένας σκοπός. Ένα σύνολο συναισθημάτων, βιωμάτων και εμπειριών. Δεν είναι μία κατάσταση που επιβάλλουμε στον εαυτό μας μέσω του toxic positivity. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να νιώσει τα πάντα. Και ίσως αυτό είναι ευτυχία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS