WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

#ElizaSociety: Τα βασικά στάδια της ανάπτυξης του παιδιού


JTeam

9 Απριλίου 2022

#ElizaSociety: Τα βασικά στάδια της ανάπτυξης του παιδιού
Τα παιδιά αναπτύσσονται με τον δικό τους ρυθμό, οπότε είναι αδύνατο να πούμε ακριβώς πότε ένα παιδί θα μάθει μια συγκεκριμένη δεξιότητα. Ωστόσο, τα αναπτυξιακά ορόσημα δίνουν στους γονείς μια γενική ιδέα των αλλαγών που πρέπει να περιμένουν καθώς ένα παιδί μεγαλώνει.

Η ενημέρωση μας αναφορικά με τα βασικά στάδια ανάπτυξης του παιδιού αποτελεί παράγοντα πρόληψης της κακοποιητικής συμπεριφοράς των γονέων προς το παιδί, αφού όταν γνωρίζει ο γονιός τι να περιμένει καθώς το παιδί του αναπτύσσεται, είναι καλύτερα προετοιμασμένος για το πώς θα αντιδράσει αλλά και πώς θα προλάβει δικά του λάθη.

Τι σημαίνει υγιής ανάπτυξη

Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι πολύ σημαντικά για την υγεία και την ανάπτυξή του. Υγιής ανάπτυξη σημαίνει ότι τα παιδιά μεγαλώνουν ικανοποιώντας τις κοινωνικές, συναισθηματικές και εκπαιδευτικές ανάγκες τους. Ένα ασφαλές, στοργικό σπίτι και γονείς που περνάνε ουσιαστικό χρόνο με το παιδί τους -παίζοντας, τραγουδώντας, διαβάζοντας, μιλώντας ― πληρούν τις προϋποθέσεις των αναγκών του παιδιού καθώς μεγαλώνει. Η σωστή διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος μπορούν επίσης να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Αποτελεσματικές πρακτικές γονικής μέριμνας

Κάθε γονιός είναι διαφορετικός. Ωστόσο, ορισμένες θετικές πρακτικές γονικής μέριμνας λειτουργούν καλά σε διαφορετικές οικογένειες και σε διαφορετικά περιβάλλοντα καθώς σκοπός τους είναι τα παιδιά να είναι χαρούμενα και υγιή και να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται σωστά. Μια πρόσφατη έκθεση εξέτασε ποιες πρακτικές «λειτουργούν» και βρήκε αυτούς τους βασικούς τρόπους, με τους οποίους οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν την υγιή ανάπτυξη του παιδιού τους:

  • Ανταποκριθείτε στα παιδιά με προβλέψιμο τρόπο
  • Δείξτε ζεστασιά και ευαισθησία
  • Ακολουθήστε μια ρουτίνα και θέστε τους κανόνες του σπιτιού
  • Μοιραστείτε βιβλία και συζητήστε τα με τα παιδιά
  • Διασφαλίστε την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών
  • Χρησιμοποιείστε τρόπους πειθαρχίας χωρίς σκληρότητα

Οι γονείς που χρησιμοποιούν αυτές τις πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους να παραμείνει υγιές, να είναι ασφαλές και να είναι επιτυχημένο σε πολλούς τομείς – συναισθηματικό, ως προς τη συμπεριφορά του, την πρόσληψη γνώσεων και την εκδήλωση της κοινωνικότητας του.

Αναπτυξιακά ορόσημα

Το πρώτο βήμα, το πρώτο χαμόγελο και το γνέψιμο για χαιρετισμό αποτελούν αναπτυξιακά ορόσημα. Τα παιδιά φτάνουν στα ορόσημα με τον τρόπο που παίζουν, μαθαίνουν, μιλούν, συμπεριφέρονται και κινούνται (για παράδειγμα, ανίχνευση και περπάτημα).

Τα παιδιά αναπτύσσονται με τον δικό τους ρυθμό, οπότε είναι αδύνατο να πούμε ακριβώς πότε ένα παιδί θα μάθει μια συγκεκριμένη δεξιότητα. Ωστόσο, τα αναπτυξιακά ορόσημα δίνουν στους γονείς μια γενική ιδέα των αλλαγών που πρέπει να περιμένουν καθώς ένα παιδί μεγαλώνει.

Ως γονέας, γνωρίζετε καλύτερα το παιδί σας. Εάν το παιδί σας δεν πληροί τα ορόσημα για την ηλικία του ή αν νομίζετε ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με την ανάπτυξη του, μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας και μοιραστείτε τις ανησυχίες σας. Μην περιμένετε.

Παρακολούθηση και έλεγχος της ανάπτυξης

Οι γονείς, οι παππούδες, οι φροντιστές της πρώιμης παιδικής ηλικίας και άλλοι άνθρωποι που φροντίζουν ή εκπαιδεύουν το παιδί, μπορούν να συμμετέχουν στην παρακολούθηση της ανάπτυξης, δηλαδή στο πώς το παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και αν το παιδί εμφανίζει τα «τυπικά» αναπτυξιακά ορόσημα στο παιχνίδι, τη μάθηση, την ομιλία, τη συμπεριφορά και την κίνηση.

Ο αναπτυξιακός έλεγχος ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς αναπτύσσεται το παιδί. Ένα ορόσημο που δεν παρατηρείται και δεν καταγράφεται σε ένα παιδί, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη προβλήματος. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσατε να ζητήσετε τη συνδρομή του παιδιάτρου, ως περισσότερο ειδικού να διαγνώσει σε βάθος τυχόν πρόβλημα στην ανάπτυξη του παιδιού και να σας παραπέμψει σε περαιτέρω έλεγχο, προκειμένου να λάβετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Source: https://www.cdc.gov/ncbddd/childdevelopment/facts.html

Ευχαριστούμε θερμά το ΕΛΙΖΑ – Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού για τις πολύτιμες πληροφορίες

Διεύθυνση: Ερμού & Χριστοπούλου 2, 10563 Αθήνα

Τηλέφωνο: 2103231704

Website: www.eliza.org.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.