Στο TikTok εξηγούν γιατί ο «καφέ θόρυβος» βοηθάει στον ύπνο και το άγχος

pexels

Ο καφέ θόρυβος είναι ήχος χαμηλής συχνότητας. Μας βοηθάει στ' αλήθεια να συγκεντρωνόμαστε πιο εύκολα, να κοιμόμαστε καλύτερα και να ελέγχουμε το άγχος μας, όπως υποστηρίζεται τελευταία στο TikTok;

Ροζ, λευκός ή καφέ θόρυβος; Ο καθένας θεωρείται ότι κάνει τα μαγικά του αλλά ο τελευταίος κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο TikTok για τα φαινομενικά οφέλη του. 

Πολλοί θόρυβοι με χρώματα παίρνουν τα ονόματά τους από την ενέργεια του ηχητικού σήματος που εκπέμπουν. Ο ροζ θόρυβος είναι ένας ειδικός τύπος θορύβου που είναι ισχυρότερος στις χαμηλότερες συχνότητες, γεγονός που τον κάνει πιο βαθύ. Θεωρείται πιο αποτελεσματικός από τον λευκό ενώ ο ροζ υπάρχει συνήθως σε μηχανές λευκού θορύβου, που εκτός από το να παρέχει έναν σταθερό ήχο που σας βοηθά να κοιμηθείτε, συνοδεύεται επίσης για παράδειγμα από τον ήχο των κυμάτων ή της βροχής. 

Ο λευκός θόρυβος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκρύψει πιο έντονους ήχους όπως το μποτιλιάρισμα ή το ροχαλητό και άλλους και εντοπίζεται σε διάφορες οικιακές συσκευές, όπως  καλοριφέρ, κλιματιστικά, ανεμιστήρες, ηλεκτρικές σκούπες. Ο καφέ θόρυβος, που είναι γνωστός και ως κόκκινος, έχει την υψηλότερη ενέργεια στις χαμηλότερες συχνότητες, γεγονός που κάνει τον ήχο πιο βαθύ σε σύγκριση με τον λευκό και τον ροζ.

O καφέ θόρυβος τον τελευταίο καιρό έχει γίνει viral στο TikTok ακριβώς επειδή θεωρείται ο νέος λευκός. Οι χρήστες του μέσου επιμένουν ότι βοηθάει πολύ στο να χαλαρώνουμε και να κοιμόμαστε πιο εύκολα και ποιοτικά. Ο καφέ θόρυβος θυμίζει τις καταιγίδες, όπως και τους καταρράκτες. 

Ένας χρήστης της πλατφόρμας τον Φεβρουάριο, ισχυρίστηκε ότι ο καφέ θόρυβος είναι ο «καλύτερος φίλος» ενός ατόμου με ΔΕΠΥ

Από την άλλη, μια δασκάλα λέει ότι τον χρησιμοποιεί για να συγκεντρώνονται οι μαθητές της στην τάξη ενώ γενικά θεωρείται ότι βάζει τις σκέψεις σε μια σειρά, διώχνοντας μακριά το χάος και την αποδιοργάνωση. 

Τι υποστηρίζει η επιστήμη

Η αλήθεια σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι αυτό που κάνει αποτελεσματικούς και τους τρεις θορύβους, δεν έχει να κάνει τόσο με τους ίδιους τους θορύβους όσο με την ικανότητα τους να καλύπτουν τους υπόλοιπους. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι για παράδειγμα ο λευκός βοηθάει κατά 38% τους ενήλικες να κοιμούνται καλύτερα ενώ ότι ο ροζ βελτιώνει τη μνήμη. Και οι τρεις μάλιστα θεωρείται ότι εκτοξεύουν τις εργασιακές επιδόσεις. 

Ωστόσο, μια άλλη ομάδα ειδικών θεωρεί ανεπαρκή όλα τα παραπάνω στοιχεία με αποτέλεσμα πολλοί να υποστηρίζουν ότι η έκθεση σε οποιονδήποτε από τους παραπάνω θορύβους, διακόπτει τον ύπνο και άλλες λειτουργίες ενώ δημιουργεί παράλληλα προβλήματα στην ακοή από τα υψηλά decibel.

Παρόλο που δεν είναι πάντα εφικτό, ο καλύτερος θόρυβος σύμφωνα με την επιστήμη, είναι ο μαύρος, δηλαδή η απουσία ήχου. Με άλλα λόγια, αυτό που ορίζεται ως πολύτιμη σιωπή. 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.