WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας εμφανίζει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και τι πρέπει να κάνετε


13 Μαΐου 2020

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας εμφανίζει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και τι πρέπει να κάνετε

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) - Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) - είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή.

Η ζωή μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για ένα άτομο με ΔΕΠΥ. Τις περισσότερες φορές βρίσκεται σε υπερδιέγερση και αποδιοργάνωση και παρόλα αυτά πρέπει να συμβιώσει και να απολαύσει στιγμές καθημερινότητας σε έναν νευροτυπικό κόσμο. Δεν είναι καθόλου εύκολο και το καλύτερο που έχετε να κάνει κάνετε, αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ,  είναι να ξεκινήσετε να το αντιμετωπίζετε νωρίς, προτού οι κακές συνήθειες και η χαμηλή αυτοεκτίμηση εδραιωθούν για τα καλά. 

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου εμφανίζει  Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας

Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί 

Είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της ΔΕΠΥ. Το παιδί σας μπορεί να δυσκολεύεται να ακούσει έναν ομιλητή, να ακολουθήσει οδηγίες, να ολοκληρώσει εργασίες ή να παρακολουθεί τα πράγματά του. Μπορεί να ονειρεύεται πολλά και να κάνει απρόσεκτα λάθη. Ή μπορεί να αποφεύγει δραστηριότητες που χρειάζονται συγκέντρωση.

Είναι υπερδραστήριο

Ένα άλλο σημάδι είναι όταν το παιδί δεν μπορεί να καθίσει ακίνητο. Μπορεί να τρέχει και να σκαρφαλώνει όλη την ώρα, ακόμη και όταν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο. Όταν κάθεται, τείνει να είναι συνέχεια σε υπερδιέγερση. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι μιλάει πολύ και δυσκολεύεται να παίξει ήσυχα.

Είναι παρορμητικό

Θα παρατηρήσετε ότι το παιδί σας μπορεί να δυσκολευτεί να περιμένει τη σειρά του. Μπορεί να διακόπτει  συνέχεια τους άλλους, ή να δίνει απαντήσεις πριν ο δάσκαλος ολοκληρώσει μια ερώτηση.

Πώς να έχετε μια διάγνωση και τι πρέπει να κάνετε

Δεν υπάρχουν εργαστηριακές εξετάσεις για ΔΕΠΥ. Αντ 'αυτού, ο γιατρός του παιδιού σας θα κάνει ερωτήσεις, θα ακούσει την περιγραφή των προβλημάτων συμπεριφοράς και θα εξετάσει τα σχόλια του δασκάλου του. Για να πάρει μια διάγνωση, το παιδί σας πρέπει να εμφανίσει κάποιο συνδυασμό συμπτωμάτων για 6 μήνες, όπως να μην προσέχει, να είναι υπερκινητικό και παρορμητικό. 
Η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να μάθει να χειρίζεται τις απογοητεύσεις και να χτίζει την αυτοεκτίμησή του. Του διδάσκει επίσης μερικές στρατηγικές υποστήριξης. Ένας τύπος θεραπείας, που ονομάζεται εκπαίδευση κοινωνικών δεξιοτήτων, του δείχνει πώς να μοιράζεται. Μελέτες δείχνουν ότι η μακροχρόνια θεραπεία με ένα συνδυασμό φαρμάκων και συμπεριφορικής θεραπείας λειτουργεί καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή μόνο.

Η ρουτίνα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε ένα παιδί με ΔΕΠΥ. Φτιάξτε ένα καθημερινό πρόγραμμα που να του θυμίζει τι πρέπει να κάνει όλη την ημέρα. Αυτό το βοηθά να παραμείνει πιστό στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες ώρες για να ξυπνήσει, να φάει, να παίξει, να κάνει δουλειές στο σπίτι και και να κοιμηθεί.

Οι μελέτες που αφορούν τη διατροφή, έχουν μικτά αποτελέσματα, αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα τρόφιμα που είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλο, θα μπορούσαν να ωφελήσουν και ένα παιδί με ΔΕΠΥ. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως αυγά, κρέας, φασόλια και ξηροί καρποί, μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να συγκεντρωθεί καλύτερα. Καλό είναι επίσης να αντικαταστήσετε του απλούς υδατάνθρακες, όπως γλυκά, λευκό ψωμί και ρύζι  με τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως φρούτα και προϊόντα ολικής άλεσης.

ΔΕΠΥ και τηλεόραση

Ο σύνδεσμος μεταξύ της οθόνης και της ΔΕΠΥ δεν είναι σαφής, αλλά η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει να περιορίσετε το χρόνο που το παιδί σας περνάει μπροστά στην τηλεόραση. Καλό είναι παιδιά κάτω των δυο ετών να μην παρακολουθούν τηλεόραση και για τα μεγαλύτερα παιδιά συστήνεται η προβολή μέχρι 2 ώρες την ημέρα. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει δεξιότητες προσοχής, ενθαρρύνετε το να ασκείται ή να βρει κάποιο χόμπι. 

Μπορείτε να αποτρέψετε τη ΔΕΠΥ;

Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να αποτρέψετε το παιδί σας από το να εμφανίσει ΔΕΠΥ, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο. Όταν είστε έγκυος, αποφύγετε το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τον καπνό. Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης ΔΕΠΥ. 

Με τη θεραπεία, η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών με ΔΕΠΥ βελτιώνεται. Και εάν τα συμπτώματα του παιδιού σας συνεχιστούν καθώς γίνεται ενήλικας, μπορεί ακόμα να πάρει βοήθεια κατάλληλη για ενήλικους. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.