WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Υπάρχουν 5 κατηγορίες προσωπικότητας. Σε ποια ανήκεις και τι σημαίνει;


JTeam

1 Σεπτεμβρίου 2022

Υπάρχουν 5 κατηγορίες προσωπικότητας. Σε ποια ανήκεις και τι σημαίνει;
Pexels
Διαφάνεια, Ευσυνειδησία, Εξωστρέφεια, Συμφωνία και Νευρωτισμός. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά

Προσωπικότητες. Η επιστήμη της ψυχολογίας, έχει ορίσει πέντε βασικές κατηγορίες προσωπικότητας (personality traits), οι οποίες αντιστοιχούν σε κάθε άτομο ανάλογα με το ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά έχει πιο έντονα στον χαρακτήρα του. Αυτές οι 5 κατηγορίες προσωπικότητας έχουν ονομαστεί και ως Big5.

Η κατανόηση της κάθε κατηγορίας προσωπικότητας και του τι σημαίνει να σκοράρεις ψηλά ή χαμηλά σε αυτήν την κατηγορία μπορεί να σου δώσει μια εικόνα για τη δική σου προσωπικότητα. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τους κοντινούς σου ανθρώπους, με βάση το πού βρίσκονται. Γνωρίζοντας σε ποια κατηγορία προσωπικότητας ανήκει κάποιος, μπορείς να βελτιώσεις την σχέση του μαζί του και να καταλάβεις καλύτερα τις αντιδράσεις του.

Συμφωνία (agreeableness)

Άτομα αυτής της κατηγορίας συνήθως εμπιστεύονται εύκολα άλλους ανθρώπους και έχουν έντονα τα στοιχεία της καλοσύνης, στοργής και άλλων "φιλο - κοινωνικών συμπεριφορών". Είναι πιο συνεργάσιμοι και ευχάριστοι σε αντίθεση με εκείνους που έχουν χαμηλό αυτό το χαρακτηριστικό προσωπικότητας, γιατί τείνουν να είναι πιο ανταγωνιστικοί και μερικές φορές ακόμη και χειριστικοί.

Διαφάνεια (openness)

Oι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία έχουν έντονα τα χαρακτηριστικά της φαντασίας και της διορατικότητας. Έχουν ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, δεν τους αρέσει να περιορίζονται και λατρεύουν τις κοινωνικές σχέσεις. Ακόμη, είναι περίεργοι για τον κόσμο και τους άλλους ανθρώπους και είναι πρόθυμοι να μάθουν νέα πράγματα και να απολαύσουν νέες εμπειρίες. Οι άνθρωποι που έχουν υψηλό αυτό το χαρακτηριστικό προσωπικότητας τείνουν επίσης να είναι πιο περιπετειώδεις και δημιουργικοί.

Ευσυνειδησία (conscientiousness)

Στοχαστικότητα, αυτοέλεγχος και συγκρατημένες συμπεριφορές, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ορίζουν αυτήν την κατηγορία προσωπικότητας. Οι εξαιρετικά ευσυνείδητοι άνθρωποι τείνουν να είναι οργανωμένοι και να προσέχουν τις λεπτομέρειες. Σχεδιάζουν εκ των προτέρων, σκέφτονται πώς η συμπεριφορά τους επηρεάζει τους άλλους και προσέχουν τις προθεσμίες.

Κάποιος που έχει χαμηλότερη βαθμολογία σε αυτό το κύριο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας είναι λιγότερο δομημένος και λιγότερο οργανωμένος. Δυσκολεύονται επίσης με τις προθεσμίες και δεν τους αρέσει η πειθαρχία.

Εξωστρέφεια (extraversion)

Κοινωνικότητα, ομιλητικότητα, διεκδίκηση και υψηλά επίπεδα συναισθηματικής εκφραστικότητας, είναι τα όσα επικρατούν σε αυτήν την κατηγορία. Σε άτομα με υψηλή εξωστρέφεια αρέσει να βρίσκονται κοντά σε άλλους και νιώθουν ενέργεια και ενθουσιασμό.

Τα άτομα που είναι χαμηλά σε αυτό το χαρακτηριστικό προσωπικότητας ή είναι εσωστρεφή τείνουν να είναι πιο συγκρατημένα. Έχουν λιγότερη ενέργεια σε κοινωνικές εκδηλώσεις και μπορεί να είναι για εκείνους εξαντλητικές. Οι εσωστρεφείς συχνά προτιμούν μια περίοδο μοναξιάς και ησυχίας προκειμένου να «επαναφορτιστούν».

Νευρωτισμός (Neuroticism)

Ο νευρωτισμός είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από λύπη, κυκλοθυμία και συναισθηματική αστάθεια. Τα άτομα που είναι υψηλά σε νευρωτισμό τείνουν να βιώνουν εναλλαγές διάθεσης, άγχος, ευερεθιστότητα και θλίψη. Όσοι έχουν χαμηλό αυτό το χαρακτηριστικό προσωπικότητας τείνουν να είναι πιο σταθεροί και συναισθηματικά ανθεκτικοί.

Εσύ σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκεις αλλά και τι πρέπει να βελτιώσεις;

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.