WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Stone walling: Τι είναι και πώς να το διαχειριστείς στη σχέση σου


JTeam

3 Νοεμβρίου 2022

Stone walling: Τι είναι και πώς να το διαχειριστείς στη σχέση σου
@pexels
Τι είναι το «stone walling» και γιατί τις περισσότερες φορές οδηγεί σε χωρισμό

Τοξικά μοτίβα δυστυχώς υπάρχουν λίγο πολύ σε όλες τις σχέσεις. Σε κάποιες είναι περισσότερο έντονα, και σε κάποιες όχι τόσο. Υπάρχουν ωστόσο συγκεκριμένες συμπεριφορές, οι οποίες πραγματικά μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, αποξένωση και ακόμη και χωρισμό σε μια σχέση.

Μια από αυτές τις συμπεριφορές/ τακτικές, είναι και το γνωστό ως «stone walling». Ή αλλιώς εκείνος πως υψώνει τοίχους στην επικοινωνία, όταν πρόκειται για ένα θέμα που τον έχει εκνευρίσει ή του έχει προκαλέσει όχι και τόσο ευχάριστα συναισθήματα. Είναι εκείνος που όταν κάτι θα συμβεί, όχι μόνο δεν θα σου πει τι τον ενόχλησε προκειμένου να είσαι και εσύ ενήμερη, να γίνει μια συζήτηση, να δείτε πως μπορείτε να το λύσετε και να προχωρήσετε, αλλά αντιθέτως θα διακόψει την επικοινωνία και θα το παίξει αδιάφορος. Σαν να μην συμβαίνει τίποτα, μόνο που όλα θα είναι ψυχρά και αποξενωμένα.

Jenny.Gr



Τι και αν εσύ τον ρωτάς αν έχει συμβεί κάτι, και προσπαθείς να τον κάνεις να ανοιχτεί, εκείνος θα σου λέει «τίποτα» και θα το παίζει είτε θιγμένος, είτε ακόμη μπορεί και να εξαφανιστεί επί ημέρες. Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ αμήχανο, περίεργο και σίγουρα καθόλου ευχάριστο κλίμα μεταξύ σας. Το stone walling συνήθως έρχεται μαζί με σαρκασμό, επίκριση και συμπεριφορές που μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις μειονεκτικά.

Πώς λοιπόν διαχειρίζεσαι μια τέτοια κατάσταση;

Λυπάμαι που θα στο πω, αλλά το stone walling μπορεί να είναι μόνο η αρχή, καθώς τέτοιες συμπεριφορές υπάρχουν πιο έντονα σε νάρκισσους, οπότε μάλλον έχεις να κάνεις με έναν αρκετά «δύσκολο» και όχι τόσο ώριμο άνθρωπο. Επειδή εκείνοι, έχουν μάθει να κάνουν την ζωή τους δύσκολη, δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνει και η δική σου. Θα έπρεπε πλέον να είναι αυτονόητο το να εκφραζόμαστε με υγιή τρόπο ακόμη και για τις καταστάσεις που δεν μας είναι ευχάριστες, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που ακόμη δεν το συνειδητοποιούν και συνεχίζουν με stone walling τακτικές.

Για αρχή είναι σημαντικό να είσαι ειλικρινής τόσο με τον εαυτό σου, όσο και με την σχέση σου. Μίλησε ανοιχτά για αυτά που σε κάνει να νιώθεις η συμπεριφορά του. Είναι σημαντικό να καταλάβει ο/η απέναντι σου τι κατάσταση δημιουργεί και πως δεν ωφελεί. Ίσως έχεις κουραστεί να το ακούς, αλλά στις σχέσεις η επικοινωνία είναι το παν και αυτό οφείλει να το γνωρίζει και ο απέναντι σου.

Αφού κάνεις από την δική σου μεριά, αυτό που σου αναλογεί και δείξεις στον σύντροφο σου, πως μπορεί να σε εμπιστευτεί και να δουλέψετε σε κάτι κοινό για να το βελτιώσετε, οφείλει και εκείνος να προσπαθήσει να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματα του και συναισθάνεται και την δική σου πλευρά. Δεν μπορείς να βελτιώσεις ή να αλλάξεις κανέναν, αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί ή δεν συνειδητοποιεί τα λάθη του, ούτε αξίζει να μένεις σε μια μάταιη κατάσταση.

Φυσικά οι αλλαγές και οι συνειδητοποιήσεις τοξικών συμπεριφορών δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Μπορείς να δώσεις χρόνο και κατανόηση, αλλά μέχρι εκεί.
Σε περίπτωση που το stone walling συνεχιστεί, το πιθανότερο είναι να υπάρξει αποξένωση μεταξύ σας και τα άλυτα προβλήματα που θα παραμένουν στην μέση, να γίνουν κάποια στιγμή αξεπέραστα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.