WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι το fexting και γιατί δεν είναι καλό να τσακώνεσαι μέσω μηνυμάτων


JTeam

15 Νοεμβρίου 2022

Τι είναι το fexting και γιατί δεν είναι καλό να τσακώνεσαι μέσω μηνυμάτων
Έτσι ακριβώς όπως ερωτευόμαστε, κοινωνικοποιούμαστε και επικοινωνούμε μέσω μηνυμάτων, είναι οκέι και να τσακωνόμαστε; Μάλλον όχι

Έναν νέο όρο εισήγαγε η ψυχολογία στο κομμάτι των σχέσεων και είναι το fexting (fighting over text), κοινώς να πλακώνεσαι μέσω μηνυμάτων. Ναι σωστά κατάλαβες, είναι εκείνα τα κατεβατά που στέλνουμε την στιγμή που βράζουμε από θυμό και ένταση, που πληκτρολογούμε με τα χέρια μας να τρέμουν από την αναστάτωση και να απαιτούμε για μια ακόμη φορά, στιγμιαία ανταπόκριση και κατευνασμό του θυμού μας.

Προτού προχωρήσουμε, πρέπει να διευκρινίσουμε, πως αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες και δεν χρειάζεται να νιώσεις ούτε ντροπή, ούτε πως έχεις κάνει κάτι λάθος. Σε όλους έχει τύχει, ή μάλλον, όλοι το έχουμε κάνει.

Αυτό ωστόσο που χρειάζεται, είναι να ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά στο φαινόμενο αυτό, καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις στις σχέσεις σου, τις οποίες στη συνέχεια θα μετανιώσεις. Τα ξεσπάσματα θυμού, πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Είναι εντελώς διαφορετικό όμως, το να πεις κάτι το οποίο σε λίγα λεπτά δεν θα υπάρχει και απλώς θα έχει ακουστεί, από το να βγάλεις όλον τον θυμό σου σε μηνύματα τα οποία καταγράφονται, μένουν και είναι πάντοτε διαθέσιμα για τον άλλο να τα βλέπει. Ξανά και ξανά.

Jenny.Gr

Όταν είσαι σε έντονη συναισθηματική φόρτιση δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά και τα έντονα συναισθήματά σου σε ωθούν να ξεσπάσεις και να πεις και μια κουβέντα παραπάνω -και μάλιστα πολλές φορές βγάζοντας, έστω και ασυναίσθητα, μίσος, με πρόθεση να πληγώσεις τον άλλο γι’ αυτό που σου έκανε.

Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό για κάτι τέτοιο, πάρε λίγο τον χρόνο σου να το ξανασκεφτείς (όσο δύσκολο κι αν είναι). Πόσο μάλλον, όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση με αυτόν που σε έχει εξοργίσει, η οποία είναι ήδη προβληματική ή τοξική. Εκεί είναι συνήθως που τα πράγματα βγαίνουν εκτός ελέγχου, με χαρακτηρισμούς και κουβέντες οι οποίες πέρα από προσβολές δεν προσφέρουν τίποτα. Ούτε το μάθημά του το παίρνει ο άλλος, ούτε θα λύσετε το όποιο θέμα έχετε.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ψυχολόγους, κράτα καλύτερα τα ξεσπάσματά σου για όταν βρεθείτε από κοντά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να καταπιέζεις όσα σε τρώνε. Ή έστω προσπάθησε να μην καταστρέψεις μια σχέση μέσα από προσβολές και υπερβολές, που τόσο εύκολα βγαίνουν μπροστά από ένα πληκτρολόγιο και μια οθόνη. Ζητήματα σαν αυτά είναι σημαντικό να επικοινωνούνται με υγιές τρόπο. Και αν συμβαίνουν συχνά στην ζωή σου, μάλλον κάτι πρέπει να αλλάξεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.