WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Grudge-dumping: Τι είναι και γιατί μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις σου (χωρίς να το καταλάβεις)


JTeam

16 Δεκεμβρίου 2022

Grudge-dumping: Τι είναι και γιατί μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις σου (χωρίς να το καταλάβεις)
pexels
Ο θυμός όταν δεν εκτονώνεται και η σιωπή μπορεί να είναι πολύ πιο τοξικές συμπεριφορές από ό,τι πιστεύεις

Αν αναρωτιέσαι τι σημαίνει grudge-dumping και πώς επηρεάζει τις σχέσεις σου, αρκεί να φέρεις στο μυαλό σου όλες εκείνες τις φορές που επέλεξες να σιωπήσεις παρά να μιλήσεις και να εκφράσεις ανοιχτά τα παράπονά σου. Όλα αυτά τα καταπιεσμένα συναισθήματα οδηγούν σε ξεσπάσματα που περιγράφουν ακριβώς τι σημαίνει ο όρος.

Eίναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις κάποιες φορές ενοχλημένος με τον σύντροφό σου αλλά όταν δεν εκφράζεις ό, τι σε ενοχλεί, αυτό έχει την τάση να γιγαντώνεται μέσα σου και να εκφράζεται αργότερα προς τα έξω με διπλάσια ένταση.

Όπως εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής, Sean Grover στο Psychology Today, «παρόλο που η αγανάκτηση, η δυσφορία πολλές φορές, ακόμη και η ματαίωση είναι απολύτως φυσιολογικά κομμάτια μιας σχέσης, το grudge- dumping" δεν είναι». Όπως συμπληρώνει: «Η απογοήτευση είναι αναπόφευκτη σε κάθε σχέση, ειδικά στις στενές φιλίες και στους ερωτικούς δεσμούς αλλά ανάμεσα στους ανθρώπους θα υπάρχει πάντα γόνιμο έδαφος για παρεξηγήσεις και κακή επικοινωνία».

Σύμφωνα με τον Grover, οι grudge- dumpers «είναι συνήθως σε τεντωμένο σκοινί, η υπομονή τους έχει εξαντληθεί». Ακριβώς επειδή δεν αφήνουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους, τα εξωτερικεύουν κάποια στιγμή με λάθος τρόπο. «Έχουν εκρήξεις θυμού και οργής, εξίσου εκρηκτικούς τσακωμούς και με τα λόγια τους πληγώνουν ανεπανόρθωτα».

Παρόλο που το grudge- dumping φαινομενικά ανακουφίζει και προσφέρει μια κάποια λύτρωση, είναι πολύ πιο τοξικό από ό,τι πιστεύεις και καταστρέφει ολοκληρωτικά τη σχέση σου.

Τα άτομα που υιοθετούν αυτή τη συμπεριφορά, είναι συνήθως people- pleasers, χαμογελούν πάντα και το τελευταίο που δεν θέλουν να προκαλέσουν, είναι μια διαφωνία που θα καταλήξει σε τσακωμό. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο καθώς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος της σχέσης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.