Μπορεί να φανεί αρκετά παράλογο αλλά τα άτομα που κακοποιούνται λεκτικά, δύσκολα το αναγνωρίζουν (ειδικά αν μεγάλωσαν με αυτή τη μορφή βίας).
Όταν έρχεται το στάδιο της αναγνώρισης, το επόμενο είναι πιο δύσκολο και αυτό είναι η φυγή από τα πλαίσια αυτής της τοξικής σχέσης. Η λεκτική κακοποίηση, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, καλλιεργείται όταν η δύναμη των δύο συντρόφων μες στη σχέση δεν είναι ίση και ο ένας από τους δύο συντρόφους θέλει να χειραγωγεί τον άλλον και να ασκεί έλεγχο.
Το να φύγεις από μια τέτοια σχέση δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς πρόκειται για μία από τις πιο ύπουλες μορφές βίας. Όταν την αναγνωρίσεις όμως, μπορείς να ακολουθήσεις τα 5 βήματα των ειδικών για να φύγεις μακριά της, όπως τα παραθέτουν στο Psychology Today:
1. Σταμάτα να εκλογικεύεις και να δικαιολογείς την κακοποίηση
Τα μικρά παιδιά κανονικοποιούν τη λεκτική βία γιατί υποθέτουν ότι συμβαίνει σε κάθε σπίτι. Η στιγμή που αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει παντού, είναι πολύτιμη καθώς οδηγεί στην αναγνώριση και την αναζήτηση λύσης. Το ίδιο συμβαίνει και σε κάθε σχέση, όχι μόνο σε αυτή γονέα- παιδιού. Σε μια ενήλικη σχέση, το θύμα βρίσκει δικαιολογίες και θεωρεί τον εαυτό του υπαίτιο για αυτή τη συμπεριφορά και τις εκρήξεις οργής. Μόνο όμως όταν σταματήσει να δικαιολογεί αυτό που συμβαίνει, είναι κοντά στη λύτρωση και τη δραπέτευση.
2. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις τους κύκλους της λεκτικής βίας
Σε μια σχέση όπου κυριαρχεί η λεκτική βία, ο κύκλος της κριτικής και των επιθέσεων είναι ατέρμονος και πολλαπλασιάζεται. Εδώ θέλει προσοχή γιατί μόλις τελειώνει ο πρώτος κύκλος κακοποίησης, ο θύτης ζητάει «μετανιωμένος» συγγνώμη και υπόσχεται ότι δεν θα το ξανακάνει. Μέχρι τουλάχιστον την επόμενη φορά γι' αυτό καλό είναι να μετράς τις φορές που έπεσες θύμα κακοποίησης.
Get the conversation on verbal abuse going. #StopVerbalAbuse pic.twitter.com/Wln7gMiT
— Verbal Abuse (@VerbalAbuse_) November 14, 2012
3. Δες πώς έχεις επηρεαστεί από όλο αυτό
Όσο κι αν δεν θες να το παραδεχτείς, είναι δύσκολο να μην έχεις επηρεαστεί από αυτό που βιώνεις. Προσπαθείς να το αντιμετωπίζεις με δύναμη αλλά η αλήθεια είναι πως μέσα σου υπάρχουν πολλά κομμάτια. Άσε την αλήθεια να σε κυριεύσει και θα οδηγηθείς πιο εύκολα προς την έξοδο κινδύνου που θα φέρει την αυτοπροστασία.
4. Εστίασε στα συναισθήματά σου
Πάρε λίγο χρόνο να σκεφτείς πώς σε κάνει να νιώθεις όλο αυτό και ποια είναι τα κυριότερα συναισθήματα που σου προκαλεί. Μην τα καταπνίξεις, προσπάθησε να τα αποδεχτείς όλα και να τα διαχειριστείς. Αναλογίσου τι σου συμβαίνει και πώς είναι ο εαυτός σου μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση. Η αυτογνωσία θα σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά στην αλήθεια, η οποία σου λέει ότι πρέπει να τρέξεις μακριά να σωθείς από μια σχέση που δεν σε σέβεται στο ελάχιστο και αγνοεί τις δικές σου, πραγματικές ανάγκες.
5. Φαντάσου ένα εντελώς διαφορετικό μέλλον
Μετά τη διαχείριση των συναισθημάτων σου, αποδέξου ότι την επόμενη φορά τα πράγματα δεν θα είναι διαφορετικά. Ή, μάλλον θα είναι πολύ χειρότερα. Θυμήσου ότι δεν μπορείς να αλλάξεις κανέναν και καμία συμπεριφορά οπότε προσπάθησε να οραματιστείς ένα διαφορετικό μέλλον για σένα και τον εαυτό σου. Μπορείς να τα καταφέρεις!
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.