WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να αντιμετωπίσετε τη λεκτική κακοποίηση


18 Σεπτεμβρίου 2020

Πώς να αντιμετωπίσετε τη λεκτική κακοποίηση

Η λεκτική κακοποίηση είναι ένας τρόπος ώστς κάποιοι άνθρωποι να βλάψουν κάποιους άλλους, χρησιμοποιώντας τις λέξεις ως όπλο.

Σε αντίθεση με τη σωματική κακοποίηση, η λεκτική κακοποίηση δεν προκαλεί σπασμένα άκρα, μαύρα μάτια ή μώλωπες. Ωστόσο, μπορεί εξίσου να οδηγήσει σε άγχος, φόβο, απελπισία ή κατάθλιψη .

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να τερματίσετε τη λεκτική κακοποίηση είναι να φύγετε μακριά από τον θύτη. Αυτό όμως απαιτεί να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε την κακοποίηση, αλλά ακόμη και όταν εντοπίσετε το πρόβλημα, εξωτερικοί παράγοντες όπως οικονομικά ζητήματα, μικρά παιδιά ή ένας κοινός χώρος εργασίας μπορεί να δυσκολεύουν να απομακρυνθείτε μόνιμα από την κατάσταση. 

Εάν δεν μπορείτε λοιπόν να φύγετε μακριά από τον θύτη για οποιονδήποτε λόγο, η μόνη λύση είναι να ελαχιστοποιήσετε τις βλαβερές συνέπειες της κακοποίησης όσο καλύτερα γίνεται. Παρακάτω θα δείτε τέσσερα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να παραμείνετε υγιείς προς το παρόν. 

Μάθετε να αναγνωρίζετε την κατάχρηση.

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε την κατάχρηση. Η λεκτική κακοποίηση μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές. Οι πιο εύκολα αναγνωρίσιμες μορφές της λεκτικής βίας περιλαμβάνει άσκημες λέξεις και ακραία ξεσπάσματα (π.χ., φωνές). Οι πιο δύσκολα αναγνωρίσιμες μορφές είναι αυτές που περιλαμβάνουν υποτίμηση, γελοιοποίηση, αποφυγή ερωτήσεων, σαρκασμό, σύγχυση και κριτική χωρίς λόγο.

Αυτό που χαρακτηρίζει όλες τις μορφές λεκτικής κακοποίησης είναι ότι οι λέξεις, ή η έλλειψη αυτών, χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο ενός άλλου ατόμου με τρόπο που τον βλάπτει συναισθηματικά. Εάν δεν είστε σίγουροι οτι είστε θύμα λεκτικής κακοποίησης, είναι πιθανό να είστε. Εάν τα λόγια κάποιου (ή η έλλειψη αυτών) σας πληγώνουν συνεχώς, σχεδόν σίγουρα βρίσκεστε σε μια λεκτικά καταχρηστική σχέση. Εάν αισθάνεστε συνεχώς μπερδεμένοι με τα σχόλια του συντρόφου σας, πιθανότατα έχετε μια λεκτικά καταχρηστική σχέση.

Απαντήστε δυναμικά.

Μόλις αναγνωρίσετε την κακοποίηση, το επόμενο βήμα είναι να προσπαθήσετε να αλλάξετε την κατάσταση ενημερώνοντας τον δράστη ότι είναι καταχρηστικός. Η λεκτική καταχρηστική συμπεριφορά μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να στηρίζεται στην άγνοια και τότε μια απλή συζήτηση μπορεί να θέσει τέρμα στην κακοποίηση. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η απλή προσέγγιση δεν θα λειτουργήσει.

Εάν έχετε μια καταχρηστική σχέση, υπάρχει ένα κανονικό μοτίβο κακοποίησης. Αυτό το είδος μοτίβου δεν μπορεί να σπάσει απλά κάνοντας μια συζήτηση. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να στρέψετε την προσοχή του θύτη στην κακοποίηση κάθε φορά που συμβαίνει. 

Εάν είστε ο στόχος της λεκτικής κακοποίησης, μην ασχοληθείτε με το περιεχόμενο αυτού που λέγεται. Μην το ακούτε καν. Και σίγουρα μην προσπαθήσετε να εξηγήσετε στον άλλον γιατί δεν πρέπει να κάνει αυτό που κάνει ή γιατί κάνει λάθος. Εάν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο μπορείτε να είστε σίγουροι, είναι αυτό: δεν μπορείτε να κάνετε λογική συζήτηση με κάποιον που χρησιμοποιεί λεκτική βία. 

Αντί να προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε τη λογική, πείτε στον θύτη με σταθερή φωνή να σταματήσει αυτό που κάνει. Η λέξη "Σταμάτα" μπορεί να είναι μια αποτελεσματική απάντηση. 

Περάστε χρόνο μακριά από το άτομο που σας κακοποιεί λεκτικά.

Όταν δεν είστε σε θέση να απομακρυνθείτε μόνιμα από τον θύτη, βρείτε τρόπους να τον αντιμετωπίσετε. Βρείτε μια δουλειά για να γίνετε ανεξάρτητοι και συνεχίστε να αποκρίνεστε με δύναμη σε κάθε μορφή λεκτικής κακοποίησης. Για να προστατεύσετε τη συναισθηματική σας υγεία, αφιερώστε περισσότερο χρόνο μακριά από τον θύτη, όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Μην κρατάτε την κακοποίηση μυστική.

Επειδή η λεκτική κακοποίηση δεν αφήνει αναγνωρίσιμα σωματικά σημάδια, μπορεί να είναι δύσκολο για τους άλλους να γνωρίζουν τι συμβαίνει. Οι θύτες εκτελούν συχνά την λεκτική κακοποίηση πίσω από τις κλειστές πόρτες. Επιπλέον τείνουν να είναι γοητευτικοί και συχνά είναι ιδιαίτερα σεβαστά άτομα, από τα οποία οι άλλοι δεν θα περίμεναν ποτέ τέτοιου είδους συμπεριφορά. 

Επειδή δεν έχετε καμία ορατή απόδειξη της κακοποίησης, μπορεί να φοβάστε να εμπιστευτείτε τους άλλους. Μπορεί να νομίζετε ότι δεν θα σας πιστέψουν. Μπορεί ακόμη και να μην είστε σίγουροι για το αν αυτό που συμβαίνει είναι ένα είδος κακοποίησης . Ίσως σκέφτεστε ότι υπάρχει κάτι λάθος με εσάς και όχι με τον κακοποιό σας.

Μην αφήσετε κανέναν από αυτούς τους λόγους να σας εμποδίσει να ενημερώσετε άλλους ανθρώπους για το τι συμβαίνει. Τα άτομα που εμπιστεύεστε θα είναι στο πλευρό σας. Δεν πρόκειται να σας αμφισβητήσουν ή να πιστεύουν ότι είστε η πηγή του προβλήματος. Πάρτε την υποστήριξη που χρειάζεστε από στενούς φίλους και μέλη της οικογένειας και αναζητήστε επαγγελματική συμβουλή από κάποιον ειδικά εκπαιδευμένο για να χειριστείτε τη λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.