WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως σαμποτάρεις τον εαυτό σου; Το τεστ που θα σου πει την αλήθεια


JTeam

24 Απριλίου 2023

Μήπως σαμποτάρεις τον εαυτό σου; Το τεστ που θα σου πει την αλήθεια
pexels
Σημάδια του αυτο-σαμποτάζ είναι ότι θέλουμε πάντα να ευχαριστούμε τους άλλους χωρίς να τους λέμε ποτέ όχι

Ήρθε η ώρα να πείτε την αλήθεια! Πόσες φορές έχετε κατηγορήσει τον εαυτό σας το τελευταίο διάστημα; Η συνήθεια να τα ρίχνετε όλα σε εσάς είναι αποτέλεσμα του overthinking και μπορεί μόνο επιζήμιες επιπτώσεις να έχει πάνω σας όσο κι αν σας φαίνεται λυτρωτική εκ πρώτης όψεως.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να αποβεί αυτοκαταστροφική και η αναγνώριση ότι σαμποτάρετε συχνά τον ίδιο σας τον εαυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Η νευροψυχολόγος Judy Ho δημιούργησε ένα τεστ που θα αποκαλύψει αν κάνετε κι εσείς αυτο-σαμποτάζ και για να το διαπιστώσετε, μπορείτε να απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις εδώ.

Σημάδια του αυτο-σαμποτάζ είναι ότι θέλουμε πάντα να ευχαριστούμε τους άλλους χωρίς να τους λέμε ποτέ όχι. Όλο αυτό λειτουργεί φυσικά εναντίον μας γιατί δεν βάζουμε κανένα απολύτως όριο σε τίποτα με αποτέλεσμα να ωθούμε τον εαυτό μας σε εξαντλητικά επίπεδα. Θέλουμε πάντα να γινόμαστε αποδεκτοί κι έτσι τείνουμε να παραγκωνίζουμε τα θέλω και τις ανάγκες μας.

Επίσης, νιώθουμε ένοχα όταν αναβάλλουμε tasks και καθυστερούμε deadlines αλλά η συνεχής χρονοτριβή είναι ένα σημάδι ότι δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας ενώ είτε είναι για τη δουλειά, είτε για οτιδήποτε άλλο στην καθημερινότητά μας, τείνουμε να μας κάνουμε τη χειρότερη και πιο αυστηρή κριτική και όλο αυτό προέρχεται από τραυματικές εμπειρίες από τα παιδικά μας χρόνια.

Μάλιστα, είμαστε φτιαγμένοι για καταστροφολογικά συνέχεια και πιστεύουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει καλά και όπως το έχουμε υπολογίσει. Είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι για τα χειρότερα με αποτέλεσμα να υιοθετούμε μια άκρως αρνητική συμπεριφροά, πρωτίστως απέναντι στον εαυτό μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.