WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

O κανόνας των 2': Τι είναι και πώς θα σε βοηθήσει να μην χρονοτριβείς ποτέ


JTeam

6 Μαΐου 2023

O κανόνας των 2': Τι είναι και πώς θα σε βοηθήσει να μην χρονοτριβείς ποτέ
pexels
Πρόκειται για μια απλή τεχνική που δείχνει ότι τελικά τα μικρά tasks, δεν είναι τόσο δύσκολα στην εφαρμογή τους, (και ανοίγουν τον δρόμο για μεγαλύτερα)

Αν ο εγκέφαλός σου αρνείται να ανταποκριθεί σε καταιγισμό πληροφοριών και αναθέσεων, το αποτέλεσμα είναι να χρονοτριβείς και να σε καταβάλλει το άγχος. Σε καταλαβαίνουμε αλλά δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι γιατί μπορείς να επαναφέρεις τη χαμένη σου παραγωγικότητα μέσα από την εφαρμογή ενός απλού κανόνα που θεωρείται ένα από τα καλύτερα ψυχολογικά tricks που μπορούν να ξεγελάσουν εντυπωσιακά πολύ το μυαλό σου.

Ο κανόνας των 2' στηρίζεται σε κάτι πολύ απλό:

Αν μια ενέργεια χρειάζεται λιγότερο από 2' για να γίνει, τότε μπορεί να ολοκληρωθεί τη στιγμή ακριβώς που έχει οριστεί

Ο κανόνας αμύνεται κάθε φορά που πας να χρονοτριβήσεις και στηρίζεται στα μικρά tasks, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό πλαίσιο όσο ακατόρθωτο κι αν σου μοιάζει.

Ακολουθώντας τη λογική του, περνάς από τη θεωρία στην πράξη, ολοκληρώνεις γρήγορα tasks και δεν τα αφήνεις αιώνια να σε περιμένουν. Αν λοιπόν κάτι χρειάζεται μόλις 2' για να ολοκληρωθεί, μην το αφήσεις για αργότερα. Κάντο εκείνη τη στιγμή. Λάβε δράση και ο κανόνας υπόσχεται ότι δεν θα σου πάρει περισσότερο χρόνο μέχρι την εκτέλεση.

Αν σκέφτεσαι ποιες δουλειές μπορείς να τελειώσεις μέσα σε αυτόν τον χρόνο, αρκεί να σου πούμε με μια γρήγορη σκέψη ότι το να απαντήσεις σε ένα mail, να ποτίσεις ένα φυτό, να τακτοποιήσεις το γραφείο σου, ή να καθαρίσεις τον καθρέφτη του μπάνιου σου, απαιτούν μόλις 120 δευτερόλεπτα για να γίνουν, ή και λιγότερο.

Άρχισε λοιπόν από τα μικρά πράγματα που μπορούν να γίνουν σε λίγο χρόνο και στη συνέχεια, δοκίμασε να κάνεις όσα απαιτούν περισσότερη ώρα. Αν κάτι είναι χρονοβόρο, μπορείς να το χωρίσεις σε μικρότερα μέρη έτσι ώστε να μην αφιερώνεις κάθε φορά πολύ χρόνο για την υλοποίησή του.

Αν βάλεις στη ζωή του τον κανόνα των 2', οι ειδικοί υπσχόνται ότι θα αρχίσει να λειτουργεί άμεσα με μεγάλη επιτυχία ακόμη κι αν ανήκεις στους πιο αναβλητικούς τύπους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.