WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Καλοκαιρινή κατάθλιψη: Τι είναι και πώς θα αναγνωρίσεις τα συμπτώματα


Έλενα Κρητικού

6 Ιουλίου 2023

Καλοκαιρινή κατάθλιψη: Τι είναι και πώς θα αναγνωρίσεις τα συμπτώματα
pexels
Η καλοκαιρινή κατάθλιψη δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από την ιατρική κοινότητα αλλά έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ψυχική μας υγεία

Το καλοκαίρι δεν συνδέεται πάντα με ανέμελες στιγμές, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να προκαλεί κατάθλιψη και δεν το λέμε εμείς, αλλά οι επιστήμονες. Πολλοί από εμάς μπορεί να εμφανίσουμε συμπτώματά της και είναι απόρροια της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD). Παρόλο που στο μυαλό μας συνδέεται περισσότερο με τη μελαγχολία του χειμώνα, συμβαίνει και το καλοκαίρι.

Αν έχει αρχίσει ήδη να επηρεάζει τη διάθεσή σου, είναι φυσιολογικό και τα συμπτώματα μπορεί να κρατήσουν 4-5 μήνες, δηλαδή ακόμη κι όταν η μία εποχή έχει διαδεχτεί την άλλη. Η καλοκαιρινή κατάθλιψη δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από την ιατρική κοινότητα αλλά έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ψυχική μας υγεία.

Jenny.Gr
pexels

Η ακριβής αιτία που την προκαλεί, δεν είναι ακόμη γνωστή. Η υγρασία και η ζέστη φαίνεται ότι επιβαρύνουν ενώ παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιες από τις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τη διάθεση, όπως η νορεπινεφρίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, βοηθούν επίσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά ο μηχανισμός της καλοκαιρινής SAD δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί.

Η πρώτη αναφορά στην καλοκαιρινή κατάθλιψη σε επιστημονική έρευνα έγινε το 1987, όταν ο Δρ. Ρόζενθαλ, καθηγητής κλινικής ψυχολογίας στην ιατρική σχολή του Τζορτζτάουν, δημοσίευσε μία έκθεση στην οποία ανέλυε τα συμπτώματα 12 ατόμων που εμφάνιζαν εποχική κατάθλιψη ανάμεσα στο Μάρτιο και τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η καλοκαιρινή κατάθλιψη είναι πιο επιβαρυντική από τη χειμερινή. Μια ακόμη εποχική αλλαγή που μπορεί να σχετίζεται με την καλοκαιρινή κατάθλιψη, είναι η αυξημένη παρουσία της γύρης. Η αντίδραση του ανοσοποιητικού σε αλλεργιογόνα όπως η γύρη επηρεάζει σχεδόν όλο το σώμα. Ένας από τους μηχανισμούς είναι και η αύξηση της κυκλοφορίας κυτοκινών, πρωτεϊνών που ρυθμίζουν τις φλεγμονές και συνδέονται με την κατάθλιψη.

Τα συμπτώματα γενικά που παρατηρούνται, είναι:

- Διαταραχές ύπνου

Αν κοιμόσουν 8 ώρες και ξαφνικά βλέπεις δραματική μείωση των ωρών, ίσως αυτό να σχετίζεται με την καλοκαιρινή κατάθλιψη που βιώνεις.

- Μειωμένο ενδιαφέρον για διακοπές και δραστηριότητες

Υπό άλλες συνθήκες, θα τις απολάμβανες στο έπακρο αλλά τώρα δεν δείχνεις καμία διάθεση να πας διακοπές ούτε να κάνεις συγκεκριμένες δραστηριότητες που υπό άλλες συνθήκες, θα λάτρευες.

- Κόπωση

Όσο κυλάει η μέρα, μήπως νιώθεις να εξαντλείσαι όλο και περισσότερο; Γι' αυτό φταίει η κατάθλιψη του θέρους, ειδικά αν κάνουν την εμφάνισή τους και τα υπόλοιπα συμπτώματα.

- Κοινωνική πίεση για θετικά συναισθήματα

Μπορεί να νιώθεις χάλια και οι υπόλοιποι να σε συμβουλεύουν να διαβάσεις εγχειρίδια που θα μεταμορφώσουν τη διάθεσή σου. Όλο λάθος!

Στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της καλοκαιρινής κατάθλιψης μπορεί να βοηθήσουν τα συχνά κρύα ντουζ και οι περίπατοι νωρίς το πρωί, πριν η θερμοκρασία ανέβει.

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι ένας ακόμη τρόπος για να καταπολεμήσεις τα συμπτώματα της καλοκαιρινής κατάθλιψης. Για παράδειγμα, μπορείς να ξεκινήσεις την άσκηση για να απελευθερωθούν οι ενδορφίνες στον οργανισμό, μπορείς να δοκιμάσεις να ξυπνάς πιο νωρίς, να αφήνεις περισσότερο φυσικό φως να μπαίνει στο δωμάτιό σου και να βγαίνεις περισσότερο έξω. Γενικά αν παρατηρείς πως κάτι βοηθάει, καλό είναι να συνεχίσεις να το κάνεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.