WELL BEING

Νέα έρευνα εντόπισε μια απροσδόκητη αιτία της κατάθλιψης


JTeam

27 Ιουνίου 2023

Νέα έρευνα εντόπισε μια απροσδόκητη αιτία της κατάθλιψης
Και όχι, δεν έχει να κάνει με τις ουσίες του εγκεφάλου

Ένας στους 5 θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του, ένα σημαντικό καταθλιπτικό επεισόδιο. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και διαφορετικές σε κάθε άνθρωπο, όπως επίσης και η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να διαφέρει στον καθένα.

Μελετώντας τις αιτίες της κατάθλιψης, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin στο Madison, εντόπισαν και μια ακομη απροσδόκητη αιτία της. Φαίνεται πως σε πολλές περιπτώσεις, η χρόνια φλεγμονή στο σώμα, μπορεί να συνδεθεί άμεσα με την κατάθλιψη.

Το πώς σχετίζεται η φλεγμονή με την κατάθλιψη αποτελεί νέο πεδίο έρευνας των επιστημόνων -ωστόσο, πολύ απλοϊκό τρόπο, αυτή η σχέση θα μπορούσε να αποδοθεί ως εξής: Φανταστείτε ότι έχετε τραυματιστεί κάπου, αλλά ο πόνος που έχει προέλθει από τη φλεγμονή δεν υποχωρεί. Παραμένει για περισσότερο από 3 μήνες, εμποδίζοντάς σας να ζείτε μια φυσιολογική καθημερινότητα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της ψυχικής σας υγείας.

Το κυριότερο όμως, είναι πως οι φλεγμονώδεις παράγοντες στο αίμα μπορούν να σπάσουν τον φραγμό μεταξύ του σώματος και του εγκεφάλου, προκαλώντας νευροφλεγμονή και μεταβάλλοντας βασικά νευρωνικά κυκλώματα, λένε οι ερευνητές. Κάτι το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει στη συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή. Σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για κατάθλιψη, η φλεγμονή μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη έναυσμα για την εμφάνιση της ψυχικής νόσου.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και άλλες μελέτες, καθώς δείχνουν πως οι καταθλιπτικοί ασθενείς τείνουν να έχουν αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους, σε σύγκριση με τα μη καταθλιπτικά άτομα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.