Η εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD) είναι ένας τύπος κατάθλιψης που εμφανίζεται σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους.
Η SAD αναφέρεται μερικές φορές ως "χειμερινή κατάθλιψη" επειδή τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν και επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια των εποχών του φθινοπώρου / χειμώνα και φεύγουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης / καλοκαιριού, αν και ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Υπάρχει μια σπάνια μορφή εποχικής κατάθλιψης γνωστή ως "καλοκαιρινή κατάθλιψη", η οποία αρχίζει στα τέλη της άνοιξης και τελειώνει το φθινόπωρο.
Τα άτομα με εποχική συναισθηματική διαταραχή έχουν αλλαγές στη διάθεση και συμπτώματα παρόμοια με τη μη εποχιακή κατάθλιψη, όπως:
Χαμηλή διάθεση
Χαρακτηρισμένη απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστηση στις καθημερινές δραστηριότητες
Μειωμένα κίνητρα
Μειωμένη ενέργεια και κόπωση
Αίσθημα ενοχής
Μειωμένη λίμπιντο
Υποβαθμισμένη συγκέντρωση
Υπάρχει μια συγκεκριμένη συσσώρευση συμπτωμάτων που εμφανίζονται τον χειμώνα: υπνηλία με έντονη επιθυμία ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξημένη όρεξη με ιδιαίτερη προτίμηση στους υδατάνθρακες και αύξηση βάρους.
Πώς προκαλείται η εποχική συναισθηματική διαταραχή
Οι ακριβείς αιτίες δεν είναι πλήρως κατανοητές. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή με λιγότερη έκθεση στο φως του ήλιου κατά τη των φθινοπωρινών και χειμερινών ημερών.
Η πλέον εδραιωμένη θεωρία είναι ότι η έλλειψη ηλιακού φωτός οδηγεί σε ορμονικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Η μειωμένη έκθεση στο φως του ήλιου μπορεί να εμποδίσει τη σωστή λειτουργία μιας περιοχής του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως υποθάλαμος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια βιοχημική ανισορροπία. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει χαμηλότερη παραγωγή σεροτονίνης, η ορμόνη που εμπλέκεται με την ρύθμιση της διάθεσης. Όταν διαταράσσονται οι νευρικές οδούς που επηρεάζουν τη ρύθμιση των συναισθημάτων, μπορεί να επηρεαστεί η διάθεσή μας, τα επίπεδα ενέργειας και η όρεξή μας. Στα άτομα με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ο εγκέφαλος μπορεί να παράγει υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα μελατονίνης, την ορμόνη που συνδέεται με την έναρξη του ύπνου.
Στις ΗΠΑ, έως και 6% των ενηλίκων έχουν μείζονα κατάθλιψη με εποχιακή μορφή. Ο μέσος όρος ηλικίας που κάποιος αρχικά βιώνει εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι τα 27 έτη. Η SAD είναι συνηθέστερη στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ γενικά είναι τέσσερις φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες κατά τη διάρκεια αυτής της εμμήνου ρύσεως. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι λιγότερο συχνή μεταξύ των παιδιών και τα ποσοστά είναι παρόμοια σε αγόρια και κορίτσια.
Φαίνεται ότι υπάρχει ένα γενετικό συστατικό, καθώς η διαταραχή μπορεί να συμβεί σε οικογένειες. Είναι πιθανότερο να έχετε SAD εάν επηρεάζεται ένα στενό μέλος της οικογένειας. Χώρες με ηλιοφάνεια όλο το χρόνο έχουν χαμηλότερα ποσοστά.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η εποχική συναισθηματική διαταραχή
Τα συμπτώματα SAD συνήθως επιλύονται κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ωστόσο, τα μπορούν να βελτιωθούν πιο γρήγορα με θεραπεία. Το National Institute for Health and Care Excellence (NICE) συνιστά να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως η μη εποχιακή κατάθλιψη.
Αποτελεσματικές θεραπείες για την εποχιακή και μη εποχιακή κατάθλιψη περιλαμβάνουν συζητήσεις με θεραπευτές, αντικαταθλιπτικά φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Τα άτομα με SAD συχνά ενθαρρύνονται να ξοδεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στο φυσικό ηλιακό φως, να σχεδιάζουν και να συμμετέχουν σε ευχάριστες δραστηριότητες, να ασκούνται τακτικά (ειδικά σε εξωτερικούς χώρους) και να τρώνε υγιεινά
Μια άλλη δημοφιλής θεραπεία για οξεία επεισόδια SAD είναι η θεραπεία με φως. Αυτό συνεπάγεται έκθεση σε έντονο φως από ένα κουτί θεραπεία φωτός, το οποίο φιλτράρει τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες. Τα άτομα συχνά κάθονται μπροστά στο κουτί για 20 λεπτά ή περισσότερο σε καθημερινή βάση, για παράδειγμα είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί κατά τους χειμερινούς μήνες.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.