WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Blue Monday: Τελικά, είναι όντως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου; - Πώς να νιώσεις καλύτερα


JTeam

15 Ιανουαρίου 2024

Blue Monday: Τελικά, είναι όντως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου; - Πώς να νιώσεις καλύτερα
Unsplash/ Gift Habeshaw
Μήπως η Blue Monday είναι απλώς ένα προϊόν μάρκετινγκ;

Λίγο ο συννεφιασμένος καιρός, λίγο η υποτονικότητα μετά τις γιορτές, δεν θέλει και πολύ για να μην είμαστε και στα καλύτερα μας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι και η Blue Monday είναι όντως η πιο καταθλιπτική και «σκοτεινή» ημέρα του χρόνου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Blue Monday πέφτει κάθε χρόνο την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Για πολλούς θεωρείται η πιο μίζερη και θλιβερή ημέρα του χρόνου, καθώς μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα, όπως υποτονικότητα, μειωμένη όρεξη, αίσθημα κόπωσης, αδυναμία συγκέντρωσης ή ακόμα και θλίψη. Το θέμα, όμως, είναι ότι η Blue Monday δεν στηρίζεται σε καμία επιστημονική εξήγηση.

Η στρατηγική μάρκετινγκ πίσω από την Blue Monday

Το 2005, η Sky Travel, μια εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, άρχισε να χαρακτηρίζει την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου κάθε έτους ως «Blue Monday». Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι είναι η μέρα που τα επίπεδα ευτυχίας πέφτουν στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους. Όλα αυτά έγιναν φυσικά στο πλαίσιο μιας διαφήμισης της εταιρείας, η οποία είχες ως απώτερο σκοπό να πείσει τους καταναλωτές να κλείσουν εισιτήρια για τις διακοπές τους, ώστε να νιώσουν καλύτερα.

Τον όρο τον επινόησε ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, μετά από αίτημα της Sky Travel. Το 2005 ανακοίνωσε έναν μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος με τα χρόνια καταρρίφθηκε και χαρακτηρίστηκε ουσιαστικά «χωρίς νόημα», καθώς παράγοντες όπως ο καιρός είναι μεταβλητοί. Ο ίδιος, μάλιστα, έχει απολογηθεί, λέγοντας ότι ποτέ δεν είχε πρόθεση να «ρίξει» την ψυχολογία του κόσμου.

Πώς να αντιμετωπίσεις τις μελαγχολικές ημέρες

  • Πέρασε περισσότερο χρόνο έξω

Η έλλειψη ηλιακού φωτός μπορεί να επηρεάσει γενικότερη τη διάθεσή σου. Απλώς μια σύντομη βόλτα στη φύση θα σου δώσει την αίσθηση της ανανέωσης που αναζητάς.

  • Κοιμήσου καλύτερα

Η ικανότητά σου να περνάς τη μέρα σου με περισσότερη διάθεση και ενέργεια, επηρεάζεται και ανάλογα με την ποιότητα του ύπνου σου. Για πολλούς, η χαλάρωση στο τέλος της ημέρας είναι μια πρόκληση. Αλλά, ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να κάνει τη διαφορά στη διάθεσή σου.

  • Εξωτερίκευσε τις σκέψεις σου

Κράτα ένα μικρό ημερολόγιο. Εκεί μπορείς να γράψεις τα πάντα. Τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων, τα πράγματα για τα οποία προβληματίζεσαι. Ίσως είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά το να μπορείς να χωρίσεις τις σκέψεις σου και να τις μετατρέψεις σε λέξεις, θα σε βοηθήσει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.