WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να θέτεις στόχους για να γίνεις ευτυχισμένος, σύμφωνα με έρευνα


JTeam

30 Ιανουαρίου 2024

Πώς να θέτεις στόχους για να γίνεις ευτυχισμένος, σύμφωνα με έρευνα
Unsplash/ Aziz Acharki
Το παν είναι να αντιληφθείς εάν οι στόχοι που βάζεις, συνδέονται άρρηκτα με την ευτυχία σου ή απλώς σχετίζονται με την επικύρωση από το εξωτερικό περιβάλλον

Ναι, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μελετών που ασχολείται με το πώς πρέπει να θέτεις στόχους και πώς θα τους πετύχεις, για να γίνεις ευτυχισμένος. Όμως, στην πραγματικότητα, ορισμένοι στόχοι δεν οδηγούν σε μεγάλη ικανοποίηση ή κι αν οδηγήσουν, αυτή η ικανοποίηση θα είναι εφήμερη, όπως δείχνει μια πρόσφατη μελέτη. Το παν είναι να αντιληφθείς εάν οι στόχοι που βάζεις, συνδέονται άρρηκτα με την ευτυχία σου ή απλώς σχετίζονται με την επικύρωση από το εξωτερικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, από τη μία πλευρά, υπάρχουν οι «εξωγενείς στόχοι» ή αλλιώς οι φιλοδοξίες που απαιτούν επικύρωση από τον εξωτερικό κόσμο. Αυτοί οι στόχοι, σχετίζονται με την ομορφιά, τη φήμη, τον πλούτο και την επιτυχία. Από την άλλη, υπάρχουν οι «εσωτερικοί στόχοι» και είναι εκείνοι που συνδέονται άρρηκτα με την ευημερία και την ευτυχία σου. Αυτοί οι στόχοι, αφορούν στη βελτίωση του εαυτού σου, στην υγεία σου ή την προσωπική σου ανάπτυξη - και δεν βασίζονται στην αποδοχή των άλλων.

«Η ευτυχία δεν είναι προορισμός»

Σύμφωνα με τον κοινωνικό επιστήμονα, και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Άρθρουρ Μπρούκς, ένας λόγος για τον οποίο οι εξωγενείς στόχοι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ευτυχία σου, είναι η «πλάνη της άφιξης». Ουσιαστικά, η «πλάνη της άφιξης» είναι η ψευδαίσθηση ότι η ευτυχία βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο μπροστά σου. Είναι η προσδοκία ότι μόλις πετύχεις έναν στόχο, θα είσαι αυτόματα πιο ευτυχισμένος και πιο ικανοποιημένος. Εάν αγοράσεις, για παράδειγμα, το σπίτι των ονείρων σου, θεωρείς πως απευθείας αυτό θα σου φέρει την πραγματική ευτυχία, αλλά στο τέλος τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο διαφορετικά. Κι αυτό γιατί η ευτυχία βρίσκεται στην πρόοδο και την προσωπική ανάπτυξη, όχι σε αυτό που δείχνεις στους άλλους.

«Τελικά, ο στόχος δεν είναι η ευτυχία, επειδή η ευτυχία δεν είναι ένας προορισμός, αλλά μια κατεύθυνση», σημειώνει ο Άρθρουρ Μπρούκς, στο CNBC. Οπότε, ο τρόπος για να γίνεις πραγματικά ευτυχισμένος είναι να θέσεις στόχους που έχουν να κάνουν με το μέσα σου, με την εσωτερική σου ανάπτυξη και όχι με όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.