WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να διώξεις τις αρνητικές σκέψεις


JTeam

29 Ιανουαρίου 2024

5 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να διώξεις τις αρνητικές σκέψεις
Unsplash/ Noah Buscher
Αυτές οι πρακτικές θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις το άγχος και την αρνητικότητα

Κάποιες φορές φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτο να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις. Οι καθημερινές υποχρεώσεις, το αυξημένο φόρτο εργασίας, το άγχος επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία μας. Πλέον, πολλοί άνθρωποι έχουν στραφεί σε τεχνικές όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), ως έναν τρόπο να απαλλαγούν από αυτές τις αρνητικές σκέψεις και να αυξήσουν τη θετικότητα.

Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT), είναι ένα πρακτικό εργαλείο που έχει ερευνηθεί εκτενώς και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, της διαχείρισης του πόνου, των διατροφικών διαταραχών και της αϋπνίας. Ουσιαστικά, αποτελεί μια ψυχοκοινωνική παρέμβαση που είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη στον τομέα της ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο, Δρ Κίρεν Σνακ, η χρήση τεχνικών της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) μπορεί να βοηθήσει πραγματικά στον περιορισμό των αρνητικών σκέψεων. Η ίδια, μιλώντας στην εφημερίδα Telegraph, αποκάλυψε 5 επιστημονικά τεκμηριωμένες στρατηγικές για ένα υγιές μυαλό.

Αυτές είναι:

«Όχι» στην καταστροφολογία

Η καταστροφολογία μπορεί κυριολεκτικά να σε βυθίσει σε μια αρνητική «τρύπα» σκέψεων. Ουσιαστικά, είναι σαν να περιμένεις πάντα να συμβεί το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτές οι σκέψεις μπορούν να επηρεαστούν από προηγούμενα τραύματα τα οποία και τροφοδοτούν τα μοτίβα σκέψης σου. Το ιδανικό, είναι να προσδιορίσεις το τραυματικό γεγονός που έχεις βιώσει και να το τοποθετήσεις μόνο στο παρελθόν. Επειδή συνέβη ένα αρνητικό γεγονός μία φορά, δεν σημαίνει ότι θα ξανασυμβεί.

Γράψε 3 θετικά πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων

Συνήθως, το μυαλό σου ταλαιπωρείται περισσότερο από τα αρνητικά γεγονότα, και δεδομένου ότι οι άνθρωποι εκ φύσεων δίνουμε βάση κυρίως στα αρνητικά, είναι λογικό να περνάς τον χρόνο σου σκεπτόμενος κάτι «κακό» που ίσως συμβεί. Ο τρόπος για να το καταπολεμήσεις αυτό, είναι να αφιερώνεις λίγα λεπτά στο τέλος της ημέρας, κάθε μέρα, για να σημειώσεις στο ημερολόγιό σου ή στο κινητό σου, 3 πράγματα που πήγαν καλά. Η καταγραφή θετικών πραγμάτων που συνέβησαν - και μόνο η πρακτική της αναγνώρισής τους, μπορεί να σε κάνει αμέσως να αισθανθείς πιο θετικά και αισιόδοξα.

Μετατόπισε την προσοχή σου στα θετικά

Μερικές φορές οι καταστάσεις μπορεί να σου φαίνονται συντριπτικές, αλλά με λίγη εξάσκηση μπορείς να μάθεις πώς να τις ξεπερνάς. Σύμφωνα με τη Δρ Κίρεν Σνακ, αυτή η δεξιότητα έχει να κάνει με τη μετακίνηση της προσοχής από αυτό που αισθάνεσαι ότι είναι το χειρότερο πράγμα αυτή τη στιγμή, σε αυτό που είναι το καλύτερο πράγμα στην παρούσα φάση. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η μέθοδος θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος και θα νιώσεις λιγότερο συγκλονισμένος από αγχωτικές καταστάσεις.

Εμπιστεύσου τις θετικές επιβεβαιώσεις (positive affirmations)

Πρέπει να πάψεις να λες αρνητικά πράγματα στον εαυτό σου, όπως «δεν μπορώ να το χειριστώ αυτό» ή «δεν είμαι καλός στη δουλειά μου». Είναι σημαντικό να εντοπίζεις τις αρνητικές σκέψεις και στη συνέχεια να δημιουργείς μια φράση που είναι το αντίθετο από αυτό που σκέφτεσαι.

Φρόντισε το μυαλό σου και το σώμα σου

Το παν είναι να δίνεις βάση στη σωστή φροντίδα του μυαλού και του σώματός σου. Εντόπισε τους παράγοντες που προκαλούν αρνητικές σκέψεις, περιόρισε τα έντονα αρνητικά συναισθήματα και κάνε καθημερινή εξάσκηση στις θετικές επιβεβαιώσεις. Δεν χρειάζεται να έχεις εμμονή, αλλά το να φροντίζεις το σώμα και το μυαλό σου θα σε βοηθήσει να αποφύγεις την αρνητικότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.