UPDATE

Silent travel: Το wellness trend που θα βλέπεις παντού το 2024


Ερασμία Αρβανιτά

28 Ιανουαρίου 2024

Silent travel: Το wellness trend που θα βλέπεις παντού το 2024
Unsplash/ Kristina Delp
To silent travel είναι το νέο trend που δεν ήξερες ότι είχες ανάγκη

Σε έναν κόσμο όπου ο εγκέφαλός μας είναι σαν να βρίσκεται σε ένα ασταμάτητο τρενάκι του λούνα παρκ και όλοι μας καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια να «χωρέσουμε» όσα έχουμε να κάνουμε σε μία και μόνο ημέρα, οι στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης μοιάζουν ένα μακρινό όνειρο. Πλέον, οι ευκαιρίες να μείνουμε μόνοι με τον εαυτό μας, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, είναι σπάνιες.

Ωστόσο, οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι μερικές στιγμές σιωπής δεν είναι απλώς ένα σπάνιο αγαθό, αλλά και ένα θαυματουργό «φάρμακο». Είναι το μαγικό φίλτρο που μας βοηθάει να εξοικειωθούμε πραγματικά με το μέσα μας και όσα έχουμε ανάγκη, να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξή μας, ακόμα και να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητά μας. Μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια, συνέδεσε τις περιόδους σιωπής με την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, ενώ μια άλλη διαπίστωσε ότι δύο λεπτά σιωπής είχαν πιο ηρεμιστικό αποτέλεσμα από ό,τι η χαλαρωτική μουσική.

Για αυτούς, και πολλούς άλλους λόγους, το silent travel είναι το νέο wellness trend που θα βλέπεις παντού το 2024.

Τι είναι το Silent travel

Είναι η νέα τάση που δεν ήξερες ότι έχεις ανάγκη και ουσιαστικά, περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από ό,τι πιστεύεις. Σιωπηλά καταφύγια, καμπίνες ψηφιακής αποτοξίνωσης, αθόρυβες περιηγήσεις έως και συναυλίες. Είναι, για την ακρίβεια, ένας τρόπος να αποσυνδεθείς και να επανασυνδεθείς με τη φύση και με τον εαυτό σου.

Το silent travel είναι μια νέα τάση, αλλά με αρχαίες ρίζες, καθώς συνδέεται με σιωπηλά καταφύγια διαλογισμού, που προέκυψαν από τη βουδιστική πρακτική της Vipassana. Αυτή η πρακτική, μεταφράζεται ως «διορατικότητα», γι΄ αυτό και τα καταφύγια Vipassana είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ευγενή σιωπή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας αφιερώνεται σε διαλογισμό ή στοχασμό.

Βιώσιμη μορφή τουρισμού

Το silent travel δεν είναι απλώς ωφέλιμο για την ευημερία σου, αλλά και στον πλανήτη, καθώς αφορά σε μια πιο βιώσιμη μορφή τουρισμού. «Η ησυχία είναι κάτι που χρειάζονται τόσο οι άνθρωποι όσο και η άγρια φύση», σημειώνει ο Γκόρντον Χέμπτον, συνιδρυτής της Quiet Parks International, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με αποστολή τη διατήρηση ήσυχων περιοχών, προς όφελος όλων.

Jenny.Gr
Unsplash/ Dave Ruck

Πώς θα δημιουργήσεις την πιο ήρεμη εμπειρία

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο στα οποία θα βρεις silent retreats, ωστόσο μπορείς να επιλέξεις να δημιουργήσεις και μόνος σου μια ήρεμη εμπειρία. Για να ενσωματώσεις τη «σιωπή» στα ταξίδια σου, απλώς πρέπει να συντονιστείς, με το σώμα, τους ήχους, και τη φύση γύρω σου. Αυτό ίσως σημαίνει ένα ταξίδι σε ένα απομακρυσμένο φυσικό τοπίο, μια διαμονή σε ένα ήσυχο θέρετρο, ή ακόμα και μερικές ημέρες μακριά από το κινητό σου τηλέφωνο.

Jenny.Gr
Unsplash/ Kristina Delp