UPDATE

Τα travel trends για τα οποία θα μιλούν όλοι το 2024 και πρέπει να γνωρίζεις


Ερασμία Αρβανιτά

18 Δεκεμβρίου 2023

Τα travel trends για τα οποία θα μιλούν όλοι το 2024 και πρέπει να γνωρίζεις
Pexels/ Josh Hild
Ποιες τάσεις θα κυριαρχήσουν τα ταξίδια το 2024; 

Οι τάσεις αλλάζουν συνεχώς, το ίδιο συμβαίνει και με τις ταξιδιωτικές μας συνήθειες. Το 2024, ως ταξιδιώτες θα δώσουμε προτεραιότητα σε εμπειρίες που θα μας αφήσουν αξέχαστες αναμνήσεις με την πάροδο του χρόνου. Εμπειρίες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή ακόμα και εμπειρίες που θα ανακαλύψουμε χάρη στο solo travelling.

Ταξίδια γαστρονομίας, αστροτουρισμός, ταξίδια με τρένο και πολλές διαφορετικές ταξιδιωτικές τάσεις θα εμφανιστούν το επόμενο έτος.

Το Home Swapping θα γίνει το νέο Airbnb

Το Home Swapping (ανταλλαγή σπιτιών) είναι η τέλεια λύση για να εξασφαλίσεις στον εαυτό σου (δωρεάν) σπίτι στο εξωτερικό, ενώ προσφέρεις το δικό σου ως αντάλλαγμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Γιατί θα μας απασχολήσει αυτό το trend το 2024; Γιατί το κόστος των διακοπών έχει αυξηθεί ραγδαία και όλοι ψάχνουμε μια εναλλακτική και προσιτή επιλογή αντί να χαλάσουμε χρήματα σε ακριβά ξενοδοχεία ή Airbnb. Γενικότερα, η έννοια του home swapping υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά πλέον αρκετές νέες πλατφόρμες – όπως η Twin City ή η Kindred επαναπροσδιορίζουν το πώς μοιάζει σήμερα η ανταλλαγή σπιτιών.

Αστροτουρισμός

Ο αστροτουρισμός, ή αλλιώς η αστροθεραπεία αποτελεί μια εναλλακτική μορφή τουρισμού και ουσιαστικά αναφέρεται στο φαινόμενο της μετακίνησης ατόμων με σκοπό να επισκεφθούν μέρη, για την παρατήρηση των άστρων ή την παρατήρηση ουράνιων φαινομένων. Δηλαδή, σκέψου ότι εξαφανίζεται σε ένα ήσυχο μέρος χωρίς κόσμο και κίνηση και επικεντρώνεσαι αποκλειστικά στον ουρανό, περνώντας ώρες ατενίζοντας τα αστέρια και τους πλανήτες. Και ναι αυτό είναι ένα travel trend που ήδη έχει αρχίσει να απασχολεί αρκετό κόσμο. Ενδειτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Port Lympne Hotel άνοιξε το Lookout Bubble, έναν γυάλινο θόλο που επιτρέπει στους επισκέπτες να απλώνονται σε κρεβάτια king size και να παρατηρούν τα αστέρια.

Gig tripping

Από την Τέιλορ Σουίφτ έως την Μπιγιόνσε, οι οποίες διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές εξελίξεις το 2023, η διαπίστωση ότι το «gig tripping» είναι κορυφαία προτεραιότητα, δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Με περισσότερους καλλιτέχνες να ανακοινώνουν μεγάλες διεθνείς περιοδείες, αυξάνεται ταυτόχρονα και το ενδιαφέρον για ταξίδια στο εξωτερικό. Δηλαδή, σκέψου: Κλείνεις εισιτήριο για να απολαύσεις τη συναυλία του αγαπημένου σου καλλιτέχνη. Υπάρχει πιο ωραίος τρόπος να συνδυάσεις μαζί και το τέλειο ταξίδι; Έχουμε ανάγκη να μοιραζόμαστε εμπειρίες.

Ομαδικά ταξίδια με μικρά group

H επιθυμία να κλείνουμε πακέτα για ομαδικές εξορμήσεις με φίλους ή την οικογένειά μας δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης - στην πραγματικότητα, αυξάνεται. Οι ταξιδιώτες εκτιμούν τα οφέλη μιας οργανωμένης εξόρμησης, ειδικά σε περιοχές για τις οποίες δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα. Αυτή η επιλογή είναι «έξυπνη» και για οικονομικούς λόγους, καθώς το κόστος μειώνεται σημαντικά.

Στροφή στα ταξίδια με τρένο

Η αυξανόμενη ανάγκη να σεβόμαστε το περιβάλλον έχει τροφοδοτήσει την αναβίωση των ταξιδιών με τρένο, η οποία πλέον βρίσκεται σε νέα ύψη δημοτικότητας. Σύμφωνα με το Condé Nast Traveller, οι πλατφόρμες ταξιδιωτικών κρατήσεων αναφέρουν αυξανόμενη ζήτηση για πολυτελή ταξίδια με τρένο όπου το ταξίδι είναι και ο προορισμός. Στην πραγματικότητα, τα ταξίδια με τρένο ανταγωνίζονται πλέον τα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο.

To «dupe trend»

Το είπαμε και θα το ξαναπούμε. Το 2024 θα αρχίσουμε να μιλάμε περισσότερο για τον όρο «dupe». Αυτή η ιδέα σημαίνει ότι ουσιαστικά αναζητάμε «αντίγραφα» και εναλλακτικές ακριβών προορισμών. Δεν αφορά μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και την εξοικονόμηση χρημάτων από το φαγητό, τα ξενοδοχεία και τις τοπικές μεταφορές.