WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτός είναι ο Νο1 τρόπος για να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά τον θυμό σου


JTeam

27 Μαρτίου 2024

Αυτός είναι ο Νο1 τρόπος για να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά τον θυμό σου
Unsplash/Lacie Slezak
Την επόμενη φορά που θα νιώσεις πως ο θυμός σου σε «πγίνει», κάνε το παρακάτω

Γυρνάς σπίτι μετά από μια ατελείωτη μέρα στη δουλειά. Η κούραση έχει φτάσει στο «κόκκινο» και χωρίς να το καταλάβεις, βρίσκεσαι να τσακώνεσαι με τον σύντροφό σου για κάτι ασήμαντο. Εκείνη τη στιγμή, λειτουργείς παρορμητικά, λες πράγματα που μετά θα μετανιώσεις, και ξεσπάς με τελείως λάθος τρόπο. Μην αγχώνεσαι, σε όλους έχει συμβεί. Συνήθως, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν θέλουμε να ξεσπάσουμε, είναι το να φωνάξουμε. Ωστόσο, αυτή δεν φαίνεται να είναι η πιο σοφή επιλογή.

Σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Clinical Psychology Review», ερευνητές μελέτησαν πόσο αποτελεσματικές είναι οι δραστηριότητες που αυξάνουν τη διέγερση/ένταση, όπως το τρέξιμο, και οι δραστηριότητες που μειώνουν τη διέγερση/ένταση, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα. Οι ερευνητές, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ανέλυσαν 154 μελέτες που αφορούσαν 10.189 συμμετέχοντες διαφορετικών φύλων, φυλών, ηλικιών και πολιτισμών και ναι, κατέληξαν στο εξής: Οι δραστηριότητες/τεχνικές που μειώνουν τα επίπεδα διέγερσης, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διαχειριστείς τον θυμό σου.

Jenny.Gr
Unsplash/Marcos Paulo Prado

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα νιώσεις πως ο θυμός σου σε «πγίνει», κάνε ένα διάλειμμα και σκέψου να στραφείς στον διαλογισμό. Σύμφωνα με τον Βισέν Λακιάν, ειδικό στον διαλογισμό και CEO της Mindvalley, «15 με 20 λεπτά διαλογισμού, μπορούν να σου δώσουν ακριβώς τις αλλαγές που χρειάζεσαι». Μιλώντας στο CNBC, ο ίδιος είπε ότι το ιδανικό είναι να κάνεις διαλογισμό 20 λεπτά την ημέρα, αλλά ακόμα και ένα λεπτό μπορεί να είναι αρκετό για να σε αποφορτίσει. Λίγα λεπτά σιωπής μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις τα επίπεδα απογοήτευσής σου, περισσότερο απ' ό,τι το να φωνάζεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.